Fenomen astronomic inedit: O cometă foarte rară strălucește pe cerul României
Publicat de Adina Sîrbu, 13 octombrie 2024, 11:45
Cometa Tsuchinshan-Atlas (C/2023 A3) trece pe lângă Pământ și este atât de aproape încât, în condiții meteorologice bune, este vizibilă cu ochiul liber. Este o ocazie unică, fiind pentru prima data când cometa se apropie atât de mult de Terra.
Cometa poate fi observată inclusiv din ţara noastră, spune preşedintele Asociaţiei Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore:
Se spune că, cel puţin pentru noi pământenii, e la prima apariţie. Această cometă, înainte de data de 2 octombrie, s-a văzut la altitudini mai sudice. Acum, trecând în partea nordică, este accesibilă şi regiunilor situate la latitudini cum este ţara noastră. Începând de sâmbătă ea va sta mai mult pe cer după apusul soarelui. În acelaşi timp, strălucirea îi scade în fiecare zi. Totuşi, va fi vizibilă până spre sfârşitul lunii octombrie.
Potrivit Meteo&Radar România, strălucirea cometei a atins o magnitudine ce a depășit-o pe cea a cometei Hale Bopp din 1997, aceasta fiind explicația faptului că „steaua cu coadă” este ușor de văzut cu ochiul liber. Cometele sunt formate din gheață, praf și roci, iar pe măsură ce se apropie de Soare, ele devin mai strălucitoare, dar riscă să se dezintegreze din cauza căldurii.
Din ieri, cometa poate fi observată strălucind pe cer, timp de o oră, spre vest, după apusul Soarelui. Ca în cazul oricărui eveniment astronomic, sunt mai multe șanse de a vedea cometa într-o zonă întunecată, departe de luminile din marile orașe. Iar vestea bună este că duminică seara cerul va fi variabil la senin în mai multe regiuni ale țării.
În zilele următoare, cometa va urca treptat și va fi vizibilă tot mai slab pe măsură ce se va îndepărta din nou de Pământ, astfel că, din 20 octombrie, cometa va putea fi văzută doar cu binoclul.
Surse: RRA, Meteo&Radar România/ Foto: REUTERS/ Redactor: Adina Sîrbu