Colindele Ciutei Vorbitoare și al Duhului Mării se aud în Delta Dunării
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 22 decembrie 2017, 13:04
Și Delta se îmbracă, zilele acestea, în haine de sărbătoare. La Sulina cântăreții fac ultimele repetiții înainte de întâmpinarea Nașterii Domnului. Sunt colinde speciale care împletesc realul cu fantasticul. Colindul Duhul mării care strică merele aur, sau colindul ciutei vorbitoare sunt doar câteva dintre ele. Bibliotecarul orașului, Ilinca Mihăilă, ne dezvăluie și alte cântece tradiționale din inima Deltei.
Una dintre cele mai vechi, mai simple și mai frumoase colinde românești cântate în Delta Dunării, în special la Sulina se numește „Bună Seara la fereastră“ Versurile sintetizează bucuria sinceră a creștinului de a întâmpina Nașterea Domnului.
„Bună seara la fereastră! / Ia sculați și nu dormiți / Că nu e zi de dormit, ci e zi de-mpodobit /La noi în casă e o masă și pe masă e ceva/ E Iisus cu Maica Sa /La anul și la mulți ani“.
Dar în acest spațiu românesc vegheat de Dunăre și de pământul nou al Deltei, colindele sunt un adevărat tezaur, în care realul se împletește cu fantasticul. Despre ele ne vorbește bibliotecarul orașului, Ilinca Mihăilă.
„Noi avem în Deltă, în Dobrogea, Duhul Mării, adică Duhul de Mare care strică merele de aur, avem ciuta vorbitoare, vorbește ciuta suratelor sale și le prevestește soarta,cumva, ciută mioară, la bot gălbioară, sunt colinde în care spațialitatea din Dobrogea este bine reprezentată și mare și Dunăre, și muntele, relieful dobrogean și cerul. Și gospodarul este numit jupân. Jupânul, la masa lui îl are prezent pe Dumnezeu, pe Sfântul Crăciun, pe Sfântul Ion, dar și pe sfinții toți, de-a rândul“, povestește bibliotecara din Sulina.
În zilele de sărbătoare colindătorii vor trece pe la casele gospodarilor, dar vor cânta și în bisericile din Sulina.
„Tot în satele dobrogene s-au păstrat și obiceiurile colindatului cu măști «Ursul», «Brezaia»,«Capra» – practicate în seara Ajunului de Crăciun în localitățile Niculițel, Valea Teilor, Greci și Enisala. «Moșoiul» – se mai practică numai la Luncavița, obicei al colindatului cu măști ce a devenit o emblemă a Dobrogei. De asemenea «Oleleu»- este un obicei din zona Măcinului practicat în seara Ajunului de Crăciun de grupuri de flăcăi. Sunt așezați în cerc sau în semicerc în fata casei sau a porții simbolizând astfel protejarea gospodăriei“, ne-a mai dezvăluit Ilinca Mihăilă despre tradițiile de Crăciun din Delta Dunării.
Un material realizat de Silvia PASCALE