Tulcea: Foto: Laureații Festivalului „Leru-i ler”
Publicat de Liliana Fustanela, 18 decembrie 2017, 20:48 / actualizat: 19 decembrie 2017, 5:46
Marele premiu al Festivalului-Concurs Judeţean de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Leru-i Ler” a ajuns la Luncavița prin Ansamblul „Moșoaiele”.
În cadrul manifestărilor specifice dedicate sărbătorilor de iarnă, Festivalul-Concurs Judeţean de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Leru-i Ler” a avut loc la sfârșitul săptămânii, în Satul Pescăresc din Tulcea.
A fost o mare bucurie pentru organizatori să constate că tinerii sunt din ce în ce mai atrași de tradițional, dar și o mare minune că cei maturi, din satele județului Tulcea, zonă care era considerată până mai deunăzi ca fiind lipsită de tradiții și folclor, păstrează și transmit, cu pasiune și multă responsabilitate, ceea ce au moștenit de la bătrânii satului. La festivalul organizat de Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” au participat 12 formații de colindători, 6 din municipiu și 6 din alte localități ale județului, dintre acestea 7 din mediul urban si 5 din mediul rural. De asemenea, dintre formațiile participante, două erau de copii, trei – mixte (copii/adulți), patru de adulți maturi și tineri și trei de tineri. Aceasta statistică demonstrează interesul crescut în rândul tinerilor pentru datini, obiceiuri și folclor, indiferent de maniera lor de interpretare, tradițională sau prelucrată. De altfel, unul din scopurile realizării acestui festival este de a-i pune în contact pe copii și tineri cu folclorul tradițional în starea lui autentică, adus pe scenă de formațiile de adulți, în special, provenind din mediul rural conservator.
Comisia de jurizare, formată din Mihail Gheba, Cristina – Daniela Mucileanu, Mihai Mihael – Marian, Ştefan Coman, și Constantin Daniel Arhire a remarcat trei formații din Ostrov, Garvăn și Luncavița care constituie o veritabilă școală în acest sens, colindele și obiceiurile prezentate de formațiile respective reprezentând un strat arhaic și nealterat al culturii tradiționale românești. Ediția a fost una de înaltă calitate artistică, iar clasamentul arată astfel:
Marele premiu: Ansamblul „Moșoaiele” din Luncavița
Secțiunea autenticitate:
Premiul I : Grupul de colindători din Ostrov
Ansamblul „Sălcioara” din Garvăn
Premiul al -II-lea: Ansamblul „Plai de Dor” din Niculițel
Secțiunea de interpretare:
Premiul I :
Grupul vocal al Ansamblului „Baladele Deltei”
Formația de dansuri a Ansamblului Baladele Deltei
Grupul Vocal al Ansamblului de copii „Doruletul”
Premiul II: Corala „ Nihil Sine Deo” din Dăeni
Secțiunea prelucrare:
Premiul I: Corul „Cantus Libera” din Tulcea
Premiul II: Grupul vocal feminin „Dunăreanca” din Isaccea
Corul „Magia Deltei” din Tulcea
Grupul vocal „Velerim” din Tulcea
Liliana Fustanela