Debut al Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului
Publicat de , 26 octombrie 2015, 11:37
A început Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului. Patruzeci şi una de ediţii, cele din ultimii ani fiind realizate cu mare greutate, din pricini pecuniare şi nu numai.
Cu o tenacitate admirabilă colectivul Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski a reuşit în ciuda tuturor blocajelor financiare să facă să traiască, să reziste acest festival.
Prima seara a fost opereta „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss-fiul, sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu, într-o nouă montare imaginată de regizorul bulgar Mario Nikolov, scenografia fiind semnată de Adriana Urmuzescu.
Din distribuţie au făcut parte Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Doru Iftene, Ştefan Popov, Constantin Acsinte, Bogdan Ocheşel.
O cascadă de quiproquo-uri, de situații comice în care un personaj este confundat cu altul, rezultând o serie de încurcături, acesta este pe scurt subiectul, un pretext de altfel pentru muzica melodioasă şi sprinţară a marelui compozitor austriac.
Am văzut reprezentaţia ca pe rezultatul muncii unei echipe care se zbate din greu să reziste în faţa dezinteresului autorităţilor acumulat în atâţia ani.
Din păcate, nicio prezenţă din partea ordonatorului de credite, Ministerul Culturii, la ceea ce ar trebui sa fie parte a patrimoniului imaterial constantean.
Dar. the show must go on… Spectacolul trebuie să continue…
Joi, 29 octombrie, la ora 18.30, celebrul tenor Vasile Moldoveanu, revine acasă. Sum titlul „Un tenor pe patru continente” maestru se va afla în faţa publicului constănţean.
A cântat pe marile scene lirice ale lumii alături de nume celebre, precum Montserrat Caballe, Placido Domingo și Mirella Freni.S-a născut la Constanţa, în 6 octombrie 1935, şi a studiat canto la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, sub îndrumarea tenorului Dinu Bădescu, fiind student în clasa pregătită de Octav Enigărescu. A debutat la Opera Română din Bucureşti la 9 ianuarie 1966, în rolul Arlecchino din Pagliacci de Leoncavallo.
Cariera sa în România a fost relativ scurtă. Ajuns în Germania în anul 1972, decide să nu mai revină în România comunistă.
Paradoxal, deşi a avut o carieră importantă, mai ales la Metropolitan Opera, şi a fost mediatizat într-o epocă în care transmisiunile TV live erau la începutul lor, Vasile Moldoveanu este puţin cunoscut în România. Această lipsă a notorietăţii sale a fost cauzată în mod special de cenzura din timpul comunismului în România, chiar în aceeaşi perioadă în care tenorul român era la apogeul carierei.
În anul 2012, a fost decorat cu ordinul “Steaua României” în grad de Comandor, una dintre cele mai vechi şi mai înalte distincţii din România.
În prezent, locuieşte la Monte Carlo şi se dedică orelor de master class cu tineri interpreţi, în special din România.