Deficit de personal în sectorul farmaceutic. Orașele mici și zonele rurale, cele mai afectate
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 martie 2023, 13:45
Pe lângă criza de medici, România se confruntă cu un deficit de personal și în sectorul farmaceutic.
De la an la an sunt tot mai puțini farmaciști, iar probleme apar în special în orașele mici și zonele rurale, anunță Colegiul Farmaciștilor din România.
Județul Constanța stă bine la numărul de farmaciști, însă și aici puțini sunt cei care acceptă să lucreze în localitățile aflate la zeci de kilometri de orașe.
Vasile Rizea, presedintele Colegiul Farmacistilor Constanta: Noi avem și facultate de farmacie în Constanța. Avem destui.
Reporter: Câte farmacii sunt în județul Constanța și în mediul rural și urban?
Vasile Rizea: În urban sunt vreo 300, în rural vreo 100-116.
Chiar dacă numărul de farmaciști este peste media pe țară, și în județul Constanța există situații în care unele unități din mediul rural nu pot funcționa pentru că nu au suficienți angajați.
Vasile Rizea: Farmaciștii vor să lucreze în Constanța, sau Mangalia, mai puțin la țară și se observa și cu cât ne depărtăm de marile orașe, cu atât și mai puține farmacii și multe nu s-au putut deschide și din cauza asta, fiindcă nimeni nu vrea să să facă o navetă de o oră dus, o oră întors și să fie plătit ca și cum a fi în oraș. Ideal ar fi ca un pacient să nu facă mai mult de 5-10 km. Sunt situații în care până la prima farmacie sunt peste 20 de kilometri.
În județul Tulcea există un farmacist la 1000-1500 de locuitori. Potrivit statisticilor prezentate de Colegiul Farmaciștilor din România, cele mai mari probleme sunt în județe precum Botoșani, Călărași sau Teleorman, unde este un farmacist la peste 2000 de locuitori.
Reporter – Cătălina Radu / redactor online – Daniel Țăndăreanu