Ascultă Radio România Constanța Live

nou album

(Audio) Mihai Ciobanu – ”Cântece cu doruri multe”

(Audio) Mihai Ciobanu – ”Cântece cu doruri multe”

Publicat de Liliana Fustanela, 25 februarie 2016, 00:20

Unul dintre cei mai iubiţi interpreţi de folclor din Basarabia, care a ajuns prin cântecele sale şi la sufletul publicului din România este Mihai Ciobanu.

Piese noi, dar și piese mai vechi fac parte din albumul „Cântece cu doruri multe”, al 11-lea din carieră lansat azi, 25 februarie, la câteva zile după aniversarea sa. Mihai Ciobanu s-a născut la 20 februarie 1953, în satul Bujor, raionul Hîncești, Republica Moldova, fiind primul copil al familiei Nadejda și Serghei Ciobanu .

Pentru a obţine perfomanţe în domeniul artistic, Mihai Ciobanu şi-a completat mai întâi cunoştinţele muzicale studiind canto popular şi dirijat coral la Colegiul de Muzică “Ştefan Neaga” şi la Institutul de Arte “Gavriil Musicescu”(1980-1985).

Din 1973 până în 1979 a fost solist al Orchestrei de muzică populară Veselia , dirijor Petre Neamțu , totodată fiind și profesor de muzică la școala din Ruseștii Noi, Ialoveni.

Între 1979 – 1986, cântă acompaniat de orchestra Ansamblului Folcloric Miorița , dirijor Vasile Goia . Timp de un an, 1986 – 1987, a fost redactor la Departamentul muzică al Radioteleviziunii de Stat.

Între anii 1987 – 1989, a fost solist al Orchestrei de muzică populară Mugurel a Filarmonicii din Chișinău , dirijor Ion Dascălu .

Din anul 1989 este solist al Orchestrei Folclor , dirijor  Petre Neamțu a Companiei de Stat TeleRadio Moldova, care în prezent aparține Filarmonicii Naționale «Serghei Lunchevici.

Cântecele culese de prin satele Basarabiei, dar şi cele create de artist în colaborare cu diferiţi poeţi şi muzicieni moldoveni sunt  lecţii de omenie şi bunătate, de înţelepciune şi frumos, de lumină şi speranţă.

A fost solist al mai multor orchestre de muzică populară din Basarabia cum ar fi: “Veselia”,”Mugurel” şi “Folclor”. A colaborat  şi cu Orchestra “Lăutarii”, cu Formaţia Fraţilor Advahov, cu Orchestra Ansamblului “Joc” şi Orchestra “Doina Armatei”.

Dorul de românesc l-a împărtăşit cu publicul din Europa, Asia şi America.

În 2005,  înfiinţează Grupul vocal bărbătesc “Basarabenii” cu care imprimă primul compact-disc intitulat: “La Nistru, la mărgioară”.

În 2003, obţine trofeul Moldostar pentru cel mai solicitat interpret al anului. Pe lângă talent şi munca neobosită depusă în slujba artei , Mihai Ciobanu are şi un simţ deosebit al cuvântului, fără de care cântecele sale nu ar mai fi la fel de emoţionante şi încărcate de sens.

După 1990, a ajuns în România în turnee : la Iași, București, Bacău, Focșani, Ploiești, Pașcani, Botoșani, Suceava ș.a. , acompaniat de orchestrele Doina Vrancei din Focșani, Rapsozii Botoșanilor, Ciprian Porumbescu din Suceava, Trandafir de la Moldova din Huși.

În anii 1993 și 2005, este invitat să cânte în recital la Festivalul Internațional Maria Tănase de la Craiova.

În 1993, este declarat  „Artist Emerit” al Republicii Moldova, iar în 1996 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”, în  2007 este decorat cu Ordinul „Gloria Muncii, iar în 2010 i se conferă titlul de Artist al Poporului, urmând ca în 2013 să fie decorat cu ”Ordinul Republicii”,de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti .

Cântecele lui Mihai Ciobanu au ajuns și : Bulgaria, Franța, Grecia, Elveția, Germania, Marea Britanie, Serbia, Polonia, Japonia, Suedia, Turcia, SUA, Canada, Estonia, Lituania, Letonia, Rusia, Azerbaidjan, Ucraina , pe unde artistul a fost invitat și pe unde a cântat dorul și dragostea, frumosul și binele .

A fost protagonist al filmelor muzicale: „Satul meu nume de floare”, „La fereastra cu zorele”, „Am venit la noi în sat” și „Tinerețea-i numai una”.

Mihai Ciobanu este căsătorit cu Valentina, violonistă și profesoară de vioară la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și la Liceul de artă „Nicolae Sulac” din Chișinău. Copiii lor se numesc  Victoria și Mihăiță, de asemenea violonist.

Cele 19 melodii de pe albumul: „Cântece cu doruri multe”,sunt realizate cu sprijinul Orchestrei Municipale de muzică populară a Fraților Vasile și Vitalie Advahov, Vasile Romanciuc, Radmila Popovici – Paraschiv, Valeriu Turea ș.a.

Mihai Ciobanu -Cantece cu doruri multe

Mihai Ciobanu si Fratii Advahov

„Atâta timp cât am ochii deschişi , eu lucrez”, spune Mihai Ciobanu care mai adaugă :“De câte ori revin acasă simt un val de căldură în suflet, parcă îmi văd părinţii, simt energia lor ocrotitoare”. Așa a apărut cântecul ”La casa părinților” pe care îl puteți asculta aici:

„Tot ce am realizat până acum – 12 serate de creaţie, peste 30 de albume, peste 300 de cântece înregistrate, 3 cărţi, videoclipuri, filmări – sunt rodul unei munci asidue, sunt rezultatul căutărilor şi anume a cântecului meu”;

„Dacă mi-a reuşit, şi o bună parte din repertoriul meu este îndrăgit de public, iar eu sunt solicitat la spectacole, nunţi, petreceri, întâlniri – atunci sunt împlinit ca artist”;

De pe cel de-al unsprezecelea album lansat de Mihai Ciobanu, mai fac parte melodiile :”Când eram mai drag la fete”,” Tinerel eram”conține ,”Mi-a mâncat lupul nevasta” și ”De la Nistru dor străbate”.

Muzica pentru 11 din cele 19 melodii de pe acest album este semnată de Mihai Ciobanu, iar pentru 8 dintre melodii artistul a semnat și versurile .

Grigore Vieru spunea despre Mihai Ciobanu că este artistul care, prin puterea harului, ne convinge că viața merită trăită și că-i păcat să fii supărat pe ea, chiar dacă vremurile sunt potrivnice omului. Mă simt minunat în cântecul acestui fermecător cântăreț care vine din Bujorul Hânceștiului răsfrânt în apele eterne ale Prutului”.

”De la Nistru, dor străbate ” și mai tare prin glasul cald al lui Mihai Ciobanu :

Nicolae Botgros : „Mihai Ciobanu este un artist adevărat, el nu aleargă după glorie, nu-și irosește timpul pentru a-și face o popularitate ieftină.”

Vasile Romanciuc : „Lina, blânda, mângâietoare, vocea lui Mihai Ciobanu este, în același timp, profundă și convingătoare: ea ne adună într-un suflet, într-o credință, într-o iubire. Cântecele artistului sunt înalte lecții de omenie și bunătate, înțelepciune și frumos, de lumină și speranță. Culese de prin toate satele, melodiile lui Mihai Ciobanu, mai vesele ori mai triste, alcătuiesc o adevărată antologie a simțirii basarabene”.

(lilianafustanela@radioconstanta.ro)

 

 

 

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Folclor marți, 30 iunie 2020, 12:46

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”

    Marele Premiu și Trofeul festivalului Florile Dobrogei, ediția din iunie 2020, au fost obținute de iau Bianca Ștefania Luzinschi, din...

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Folclor miercuri, 29 aprilie 2020, 11:06

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului

Încă din 1982, ziua de 29 aprilie a fost instituită drept ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DANSULUI,  la inițiativa Consiliului Internațional al...

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Folclor marți, 21 ianuarie 2020, 10:24

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”

Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” Tulcea vă așteaptă vineri, 24...

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor duminică, 8 decembrie 2019, 13:52

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”

Festivalul de colinde și cântece de Crăciun, „Pe luceaua Dunării”, a deschis ieri, ușa spiritului Crăciunului și bucuria nașterii lui...

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor joi, 5 decembrie 2019, 09:53

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”

„Aducem bucuria în suflete” este genericul sub care se desfășoară, târgul de sărbători destinat celor două sute de familii care locuiesc...

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”
Folclor joi, 28 noiembrie 2019, 13:24

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea

     Rușii lipoveni din România sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia. Și-au părăsit...

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea
Folclor sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 14:37

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale

141 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, România au fost marcați la Medgidia, la Casa de Cultură I.N.Roman, joi 14 noiembrie 2019,...

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale
Folclor luni, 11 noiembrie 2019, 22:23

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”

      „Dobroge, vatră străbună” este spectacolul oferit cadou constănțenilor de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Casa de...

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”