În România, nevoia de servicii paliative este acoperită în proporție de sub 20%
Publicat de Adina Sîrbu, 16 octombrie 2023, 10:07
Mai puțin de 20% din nevoia de servicii paliative este acoperită în România. Estimarea apare în referatul de modificare a ordinului ministrului Sănătății privind funcționarea serviciilor de îngrijiri paliative, document aflat în prezent în transparență decizională.
Noul proiect propune adăugarea a 4 noi categorii de pacienţi care pot beneficia de îngrijiri paliative: cei cu insuficienţă renală cronică, cu insuficienţă hepatică cronică, cu HIV/SIDA şi pacienţii eligibili pentru îngrijiri paliative pediatrice care au împlinit vârsta de 18 ani, în vederea asigurării continuităţii în îngrijire.
În Constanța, pacienții pot beneficia de îngrijiri paliative la Casa Soarelui, o structură aflată în subordinea Spitalului de Urgență Constanța.
Un compartiment de îngrijiri paliative există și la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, însă, aici unicul medic primar cu competențe în îngrijiri paliative și-a încheiat contractul de muncă în această vară, ceea ce a dus la imposibilitatea desfășurării activității. Organigrama spitalului a fost modificată, în ședința Consiliului Local din luna septembrie, astfel încât să poată fi angajat cu jumătate de normă un medic primar cu competențe în îngrijiri paliative.
Îngrijirea paliativă implică o schemă de tratament complexă care poate îmbunătăți atât calitatea vieții pacienților care suferă de boli grave în stadii avansate, cât și pe cea a membrilor familiei, oferind asistența necesară pentru a depăși toate problemele fizice, psihologice, sociale sau spirituale întâlnite.
Anual, aproximativ 57 de milioane de persoane au nevoie de astfel de îngrijiri, inclusiv peste 25 de milioane de bolnavi aflați în ultimul an de viață. Cu toate acestea, la nivel mondial, doar 14% din cei care ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament se bucură de el.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com