AUDIO: ”Noaptea Muzeelor” odată cu Ziua Constanței și sărbătoarea ”Sfinților Împărați Constantin și Elena”
Publicat de Carmen Secuiu, 22 mai 2016, 10:50 / actualizat: 22 mai 2016, 12:02
A XII-a ediţie a ”Nopții Albe a Muzeelor” a oferit posibilitatea milioanelor de vizitatori din 30 de țări europene să se apropie și mai mult de artă și de istorie.
Deschiderea porților spre cultură în acest an la Constanța a dus și la un mai mare succes prin organizarea de mai multe concerte și de spectacole de către muzeele aderante la acest program. Mii de oameni au vizitat până la ora 00.00 în noaptea de sâmbătă spre duminică, 21 spre 22 mai 2016, muzeele constănțene.
La Muzeul de Artă au fost aproximativ 1500 de vizitatori, mai mult de 5000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, la Muzeul Marinei Române, 4200 și alte mii de vizitatori au fost la Acvariul de pe faleza Cazinoului din Constanța, după cum ne-au declarat reprezentanții instituțiilor de cultură.
Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Traian Cliante spune că mai mulți vizitatori decât în anii trecuți au preferat să vadă Edificiul Roman cu Mozaic și au fost foarte mulți tineri, încă de la deschidere.
Muzeograf șef secție, Acvariu, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adriana Chioreanu a menționat că este abia al doilea an în care a aderat la programul ”Noaptea Muzeelor” ținând cont de specificul aparte al patrimoniului, viu, și a dorit să surprindă vizitatorii cu un bazin mare de 40 de tone de apă, populat cu pești tropicali din America și Asia.
La Muzeul de Artă, a fost reluat spectacolul programat iar cei 1500 de vizitatori au putut vedea expozițiile permanente și temporare, au menționat muzeograf Geta Deleanu și muzeograf Lelia Rus.
”Muzeul Marinei Române a început programul cu un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale, iar vizitatorii au putut viziona până la miezul nopţii, expoziţia permanentă, o expoziţie organizată de Cercetaşii Marini din Constanţa, una despre istoria paraşutismului militar, organizată de Fundaţia „General Grigore Baştan“ și „Citadine constănţene”, expoziţie de pictură semnată de Careul Artelor „Amfora“ din cadrul Cercului Militar Constanța. Cu toate că evenimentul a coincis cu marea sărbătoare ortodoxă ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, directorul muzeului, comandor Marius Rohart a precizat că ”ne așteptam la un număr mai mic de vizitatori, dar publicul constănțean ne-a contrazis și dacă ar fi fost și mai mult timp deschis, publicul ar fi continuat să vină”.
Președintele Careului Artelor Amfora, Nina Vizireanu, a precizat că, artiștii expozanți sunt profesioniști cu un palmares bogat și speră ca toți vizitatorii să fi fost încântați de munca lor în expoziția ”Citadine constănțene”.
carmensecuiu@radioconstanta.ro