CONSTANȚA: Expoziție dedicată scriitorilor dobrogeni care au marcat istoria literară a acestui ținut, deschisă la Biblioteca Județeană „I. N. Roman”
Publicat de Adina Sîrbu, 4 februarie 2024, 09:57
În luna februarie, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța aduce în atenția cititorilor scriitori cu o contribuție importantă la istoria literară a ținutului dintre Dunăre și Mare.
Expoziția numită „Biografii de Făurar – Scriitori dobrogeni”, pregătită de bibliotecarii Corina Apostoleanu, Anca Angela Dobre, Luminița Stelian si Adriana Pitu, conține cărți, reviste și documente de bibliotecă despre Ovidiu Dunăreanu, Nicolae Moțoc, Victoria Gavrilescu, Valeriu Gorunescu, Pericle Martinescu și Simion Tavitian.
Luna lui Făurar deschide la Biblioteca Județeană Constanța o importantă expoziție. Despre ce este vorba?
Corina Apostoleanu:
Este o expoziție dedicată scriitorilor dobrogeni, care, de-a lungul timpului, au marcat istoria literară a acestui ținut. Am ales câteva nume care, prin datele biografice, sunt legate de luna lui Făurar, într-adevăr, și este vorba despre Ovidiu Dunăreanu, Nicolae Motoc, Pericle Martinescu, Victoria Gavrilescu și Simion Tavitian.
Nicolae Motoc și Ovidiu Dunăreanu sunt cei care au conturat activitatea revistei Tomis o vreme destul de lungă și semnătura lor s-a regăsit în numere de dinainte de 1989 și după 1990. Ovidiu Dunăreanu este un prozator bine cunoscut în linia Fănuș Neagu – Ștefan Bănulescu, un prozator al câmpiei. Nicolae Motoc a scris în mai multe genuri și l-am cunoscut la revista Tomis. Pot să spun că el este cel care mi-a îndrumat primele contribuții la această revistă și la alte publicații, și a scris poezie, roman, critică literară, eseistică, un om cu o deschidere foarte mare și cu o înțelegere vastă, absolvent de Filozofie.
Simion Tavitian este bine cunoscut atât în comunitatea armenilor, dar și pentru noi toți, pentru că este una dintre personalitățile care a pus umărul la dezvoltarea culturală a Constanței. A scris foarte mult și despre membrii comunității armene, dar a făcut și ziaristică, a scris și jurnale de călătorie. Este un nume respectat în comunitate, dar și în Constanța.
Victoria Gavrilescu a fost pentru o vreme directoare a Liceului de Fete „Mihai Eminescu”, tulceancă de origine, a dramatizat basme pentru copii, care și acum se mai joacă la Teatrul de păpuși, și a scris literatură, poezie și proză cu o activitate într-adevăr prestigioasă.
Pericle Martinescu nu are nevoie de foarte multă prezentare, este un scriitor extrem de interesant, din satul Viișoara, comuna Cobadin, un dobrogean 100%, un nume cu care Constanța poate să iasă din spațiul dobrogean foarte bine. Un om care a prins interbelicul și care a prins toate frământările interbelicului. Pericle Martinescu este una dintre mândriile, să zicem, ale literaturii dobrogene.
Le putem găsi și citi cărțile la Biblioteca Județeană Constanța?
Sigur că da, ele sunt acum prezente în expoziție, dar pot fi luate și pot fi citite. Noi vrem să aducem în fața cititorilor noștri valori ale literaturii dobrogene, dar și românești, în general, și personalități din toate domeniile de activitate.
Expoziția „Biografii de Făurar – Scriitori dobrogeni” va rămâne deschisă publicului până pe data de 29 februarie.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu