Pierderi de 7-8 milioane de euro pentru Carniprod Tulcea. Când va reveni pe piață producătorul dobrogean de mezeluri? Interviu cu directorul general, Nicolae Ciuleac
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 20 august 2018, 17:10
Carniprod Tulcea este unul dintre antreprenorii de pe piața cărnii de porc cei mai greu încercați de epidemia de pestă porcină africană, care face ravagii în gospodăriile din mai multe zone rurale din România, dar și în complexurile zootehnice de creștere a suinelor.
Colega noastră Liliana Moldoveanu l-a avut invitat astăzi la Interviul Dimineții pe directorul general și acționarul majoritar al Carniprod Tulcea, Nicolae Ciuleac, cu care a stat de vorba despre pierderile uriașe ale societății, disponibilizările masive care trebuie făcute, dar și despre strategiile de relansare a afacerii la parametri normali.
Liliana Moldoveanu: Domnule Ciuleac, veți fi despăgubit pentru stocul de câteva sute de tone de carne din depozitele firmei declarate înainte de confirmarea virusului de pestă porcină africană?
Nicolae Ciuleac: Așa ar trebui să se întâmple, dar nu știu ce se va întâmpla în perioada următoare. Normal ar fi să fim despăbugiți, da.
Liliana Moldoveanu: Pentru că a existat un stoc și în magazine și apropo, câte magazine Carniprod sunt acum operaționale?
Nicolae Ciuleac: Operaționale sunt aproximativ 25.
Concedieri masive
Liliana Moldoveanu: Ce se întâmplă cu angajații fermei zootehnice?
Nicolae Ciuleac: Vor fi concediați…
Liliana Moldoveanu: Nu poate fi vorba de o convertire spre o activitate de procesare a cărnii?
Nicolae Ciuleac: Nu… Noi avem fabrica, procesarea, abatorul și ferma zootehnică. Ferma zootehnică fiind pusă acum în situația aceasta de nefuncționalitate, nu mai avem ce face cu un număr așa de mare de angajați. (…) Vom extrage anumite persoane care ar putea să lucreze în continuare în societate, dar majoritatea dintre ei vor trebui să plece din fabrică.
Liliana Moldoveanu: Cum vedeți reluarea activității de zootehnie?
Nicolae Ciuleac: În viitorul apropiat nu văd nicio speranță în treaba aceasta, pentru că situația în care ne-am aflat acum cu această pestă a făcut ca mult timp după această întâmplare să nu mai putem funcționa în această fermă.
Reluarea activității zootehnice – un proces anevoios
Liliana Moldoveanu: Se vorbea de câteva luni în care activitatea nu va putea fi realuată, am înțeles că ar putea fi vorba chiar de un an, cum stau lucrurile?
Nicolae Ciuleac: Da… Lucrurile stau cam așa cum le-ați expus. Aproximativ un an o să dureze… un alt an o să dureze să regenerăm din nou toate animalele, deci este o chestiune de timp până vom aveam produșii respectivi (n.red. porcii de rasă), genetica, tot ce s-a distrus, o să dureze mulți ani.
Liliana Moldoveanu: Ca să clarificăm un pic lucrurile, domnule Ciuleac, dacă zilele acestea DSV Tulcea găsește condițiile de biosecuritate optime pentru reluarea activității Carniprod, ce se întâmplă mai departe?
Nicolae Ciuleac: Carniprodul nu reprezintă numai zootehnie. După cum spuneam, reprezintă procesare/abatorizare. Sunt două entități diferite, chiar dacă se numesc Carniprod. Noi, în ceea ce privește fabrica de procesare și abatorizare, aceasta va funcționa normal, ca și până acum, numai că va trebui să cumpărăm materie primă, porci din alte zootehnii pentru procesare.
Liliana Moldoveanu: Adică îi veți importa…
Nicolae Ciuleac: Nu știu dacă neapărat îi vom importa, putem să-i achiziționăm și din țară, de oriunde nu sunt probleme, evident. La fabrică s-au luat toate măsurile de dezinfecție, s-a făcut curățenie totală, analizele au ieșit foarte bune. Noi putem începe, săptămâna aceasta, fără probleme, producția în așa fel încât și în Constanța vor reveni produsele noastre în magazine.
Liliana Moldoveanu: Ați primit despăgubiri la nivel mulțumitor pentru sacrificarea porcilor?
Nicolae Ciuleac: Nu, nu am primit nimic. Deocamdată s-au întocmit doar actele, încă nu sunt definitivate, fiindcă sunt aici mai multe capitole. Pentru despăgubiri se iau în calcul în primul rând animalele, apoi cheltuielile colaterale implicate de această operațiune (n.red. de sacrificare a suinelor), după aceea avem carnea care a fost aruncată – vreo 500-600 de tone, nu pot spune exact, mai sunt și preparatele de carne care s-au readus la societate din diverse magazine – toate aceste a fost nevoie să le aruncăm, să le incinerăm, să le distrugem.
Pagube materiale uriașe
Liliana Moldoveanu: Un întreg proces, da… În calculul dvs. ați estimat pierderile la nivelul firmei cauzate de pesta porcină africană?
Nicolae Ciuleac: Așa ca evaluare – că mai avem și alte pierderi aici, avem salarii de plătit, chirii și alte cheltuieli, astfel încât nu vă pot da o valore estimativă corectă. Eu presupun că pierderile de vor ridica la vreo 7-8 milioane de euro.
Liliana Moldoveanu: Iar dacă achiziționați materia primă de la alți producători rata profitului per ansamblu în firmă cum va fi? Va scădea?
Nicolae Ciuleac: La ora actuală nu pot vă pot da aceste informații, pentru că estimarea unor astfel de cifre depinde de prețul cărnii pe care o vom cumpăra, sunt mulți factori determinanți pentru cheltuielile societății. Nu am făcut o astfel de estimare până acum, pentru că nu am mai lucrat în astfel de condiții. Noi întotdeauna am lucrat cu animalele noastre. Evident că și animalele noastre costau bani tot la fel ca și prețul pieței, dar vom vedea. Presupun că va fi bine. Ne vom strădui să facem în așa fel încât să pătrăm prețurile pieței și să ne continuăm activitatea în mod normal.