Ascultă Radio România Constanța Live

Natația românească

Natația românească la ora bilanțului

Natația românească la ora bilanțului

Publicat de Catalin Donose, 27 decembrie 2023, 13:14

Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern (FRNPM), Camelia Potec a declarat că în 2023, un an preolimpic, s-au îndeplinit toate obiectivele stabilite de federaţie, s-au obţinut două calificări la JO 2024 şi s-au organizat la cel mai înalt standard Campionatele Europene de înot în bazin scurt pentru seniori la Otopeni.

”A fost un an să zic preolimpic bun, în care ne-am îndeplinit, ca federaţie, toate obiectivele pe care le-am avut şi un an care ne de speranţe pentru 2024. Avem deja doi sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice (David Popovici şi Vlad Stancu, n. red.) şi ne dorim ca numărul acesta să crească, după care, bineînţeles, ne gândim la o performanţă bună sau foarte bună la Jocurile Olimpice şi când vorbesc de bună, mă refer la câştigarea unei medalii. La cea mai mare competiţie a anului, Campionatele Mondiale de seniori, sportivii de la sărituri în apă au reuşit o performanţă istorică câştigând aurul (Constantin Popovici) şi argintul (Cătălin Preda). Aş putea să vorbesc şi despre Campionatele Europene de juniori, Festivalul Olimpic al Tineretului European, adică la toate competiţiile de obiectiv pe care le-au avut sportivii noştri, majoritatea dintre ei au reuşit să-şi îndeplinească obiectivele şi aici n-aş dori să vorbesc doar despre seniori, pentru că avem şi juniori foarte buni, care au excelat anul acesta şi care ne dau speranţe chiar şi pentru 2028. Nu în ultimul rând, aş dori să specific şi rezultatele de la Europenele în bazin scurt de seniori, rezultate care, la fel, ne duc cu cu gândul că înotul are şi viitor. Când spun viitor, mă refer la competiţiile din următorul ciclu olimpic, 2024-2028, pentru că din cei 21 de sportivi calificaţi la Europenele în bazin scurt, majoritatea au fost juniori şi iată că am reuşit să încheiem această competiţie care s-a organizat pentru prima oară în România cu opt finale şi două medalii de bronz (David Popovici şi Andrei Ungur)”, a spus Camelia Potec.

Cursa pentru calificarea la JO 2024 rămâne deschisă la înot şi campioana olimpică de la Atena speră ca măcar alţi doi sportivi să obţină biletele pentru Paris: ”Noi credem că şanse reale şi foarte aproape de baremul olimpic ar mai fi doi sportivi, o fată şi un băiat. N-aş dori să dau nume, pentru că nu vreau să aibă această presiune, chiar dacă ei ştiu că sunt foarte aproape, după care, bineînţeles, mai avem aşa câţiva sportivi care tind către calificarea de la Paris în 2024, dar mai e de mult de muncă sau mai mult de muncă decât până acum. Baremul A este singurul criteriu de calificare, dar, într-adevăr, au mai fost primite invitaţii în alţi ani. Atunci când n-am avut fete calificate, am primit o invitaţie pentru a trimite o anumită sportivă sau putea să fie la alegerea federaţiei. Aceste lucruri sunt stabilite de Federaţia Internaţională de Nataţie în colaborare cu Comitetul Internaţional Olimpic. Dar noi sperăm ca pentru Paris să avem şi o sportivă calificată cu barem A. Deci când vorbim de calificare sigură sută la sută vorbim de sportivi care îşi îndeplinesc baremul A. Există şi un barem B, dar asta nu înseamnă calificare sută la sută, chiar sunt şanse minime să meargă cineva cu barem B”.

De David Popovici, dublu campion european la 100 şi 200 m liber, se leagă speranţele de medalie ale FRNPM la Paris 2024. Camelia Potec a opinat că reculul din acest an al fostului dublu campion mondial era normal, după un an 2022 de plin de medalii şi realizări: ”Este adevărat că 2022 a fost un an de excepţie, dar a fost şi un an foarte, foarte greu, pentru că a fost singurul an în care au fost organizate Campionate Europene şi Mondiale de juniori, Campionate Europene şi Mondiale de seniori, iar David a participat în vara lui 2022 la toate cele patru competiţii. Acest lucru s-a resimţit, a avut nişte repercursiuni şi 2023 putem spune că a fost anul în care David a răsuflat, chiar dacă el nu s-a oprit din pregătire. Dar a fost un an greu chiar şi 2023, cu examen de bacalaureat, cu intrare la facultate şi cu alte lucruri care au făcut parte din viaţa lui David. Acum bineînţeles că David este sportivul care îşi poate, să zic aşa, arăta din nou supremaţia în lume şi rămâne să urmărim cu toţii evoluţia lui în 2024”.

David Popovici nu va participa la Mondialele de nataţie de la Doha (2-18 februarie), dar Camelia Potec a subliniat că susţine această decizie pentru ca sportivul dinamovist să aibă condiţii ideale de pregătire pentru Paris: ”Să nu uităm că suntem o echipă şi deciziile se iau împreună. Şi aici când spun împreună, vorbesc de echipa lui David, de echipa de la clubul la care este legitimat, de federaţie. Cred că este o decizie normală şi corectă pentru un sportiv care îşi doreşte o medalie olimpică, pentru că mai există şi Campionate Europene de seniori la Belgrad (10-23 iunie). Ar fi fost mult prea multe competiţii şi mult prea puţin timp de pregătire. Obiectivul lui nu s-a schimbat, este la fel de încrezător, este la fel de liniştit, iubeşte la fel de mult ceea ce ce face, iar în momentul de faţă, chiar imediat după Europenele în bazin scurt, el a revenit la pregătire şi se află în pregătire pentru pentru Jocurile Olimpice”.

La Paris, David Popovici va concura la 100 şi 200 m liber, deşi poate obţine calificarea şi la 50 m liber, a precizat fosta campioană olimpică la 200 m liber: ”Momentan, din ce ştiu, în planul de pregătire există două probe la care vrea să participe, 100 şi 200 m liber, la Jocuri. Discuţiile acestea se fac la nivel de antrenor federal şi bineînţeles la nivel de echipă, întreaga echipă a lui David, sunt lucruri prea tehnice să le spun”.

Obiectivul principal în 2024 al FRNPM va fi cucerirea unui medalii la JO 2024, a spus Camelia Potec: ”Păi, cum am spus deja, principalul obiectiv, pentru că este an olimpic, este câştigarea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, după care, bineînţeles, la fiecare competiţie de obiectiv pentru categoriile de vârstă aferente, ne dorim medalie. Sperăm ca la toate competiţiile la care participăm să le încheiem cu cu medalii”.

Campionatele Europene de înot în bazin scurt la seniori de la Otopeni (5-10 decembrie), evenimentul anului pe plan continental, a fost o provocare de cel mai înalt nivel de care FRNPM a reuşit să se achite cu brio.

”Acest Campionat European organizat la la Otopeni, în România, fiind singura competiţie sau cea mai mare competiţie continentală de seniori, automat şi cerinţele Federaţiei europene de nataţie (LEN) au fost unele foarte, foarte ridicate. S-a dorit să fie organizată această competiţie la cel mai înalt nivel, mai ales că vorbeam de o competiţie înainte cu şapte luni de Jocurile Olimpice de la de la Paris. Am avut o prezenţă foarte bună a sportivilor şi a vedetelor din nataţia europeană, iar performanţele au fost unele extraordinare. Au fost recorduri europene reuşite şi în ultima zi a competiţiei s-a bătut şi un record mondial, Deci s-a văzut că am reuşit să organizăm o competiţie bună, la cel mai înalt nivel, s-a văzut că piscina a fost una extraordinară pentru sportivi şi ne-am bucurat că, bineînţeles, toate lucrurile au fost îndeplinite la cel mai înalt nivel şi toată lumea a fost fericită. Preşedintele LEN, portughezul Antonio Jose Silva, a stat aici toată perioada. Echipele au stat câte 10 zile în România şi pot spune că majoritatea au fost foarte mulţumiţi de condiţii, chiar dacă uneori au mai fost diferite lucruri care au mai necesitat îmbunătăţiri, dar per ansamblu feedback-ul a fost unul pozitiv. A fost unul chiar la nivel de de excelenţă şi asta cred că s-a văzut şi în presa internaţională, atunci când cei de la L’Equipe au scris numai cuvinte de laudă despre România, ca şi alţi jurnalişti care au fost aici, au văzut şi au simţit competiţia de la început până la la final”, a adăugat Camelia Potec.

FRNPM va avea câte un sportiv al anului la înot, la sărituri în apă respectiv la pentatlon modern, dar aceste clasamente nu a fost încă definitivate.

”Vom avea sportivii anului probabil la începutul anului viitor. Nu există o preferinţă personală, totul se face pe rezultate. Există o comisie, există un birou federal, un colegiu al antrenorilor care stabilesc aceste lucruri. Eu, partea personală, prefer s-o ţin pentru mine”, a precizat Camelia Potec.

În ce priveşte sportivul anului la toate sporturile, fosta cvadruplă campioană europeană a indicat echipajul de canotaj Simona Radiş/Ancuţa Bodnar de la dublu vâsle, campion mondial şi european: ”Cred că fetele de la dublu vâsle, Radiş şi Bodnar, care au reuşit de la titlul olimpic să câştige cam tot ce au avut de câştigat. Şi ştiu că nu e deloc uşor să te menţii pe cea mai înaltă treaptă după ce ieşi campion olimpic. Doamne ajută să fie în continuare la fel. Ar fi chiar extraordinar să reuşească şi anul viitor să câştige din nou titlul olimpic”.

Constantin Popovici şi Cătălin Preda au cucerit singurele medalii, aur şi argint, pentru delegaţia României la Campionatele Mondiale de nataţie de la Fukuoka (Japonia), după ce s-au clasat pe primele două locuri în concursul de sărituri în apă de la mare înălţime (27 m). Constantin Popovici s-a clasat pe locul 5 în finala probei de sărituri în apă de la platformă (10 metri) la Jocurile Europene de la Cracovia – Malopolska (Polonia) şi a fost al 18-lea în proba de sărituri în apă la platformă (10 m) la Fukuoka.

Constantin Popovici este lider al circuitului Red Bull Cliff Diving World Series, înaintea ultimei etape, finala competiţiei, care a fost amânată pentru 24 ianuarie la Auckland, după ce a fost prevăzută iniţial pe 19 noiembrie. Acest ultim concurs va stabili câştigătorii King Kahekili Trophy la feminin şi masculin.

David Popovici s-a clasat al patrulea în finala probei de 200 m liber, disputată la Fukuoka, respectiv pe locul şase în finala probei de 100 m liber, în care deţinea titlurile mondiale cucerite în urmă cu un an la Budapesta.

David Popovici, dublu campion european în bazin olimpic (100 şi 200 m liber), a cucerit medalia de bronz în proba de 100 m liber, la Campionatele Europene de înot în bazin scurt (25 de metri) de la Otopeni, şi s-a clasat pe locul patru în proba de 200 m liber. Andrei Ungur a câştigat medalia de bronz în proba de 100 m spate, reuşind cea mai importantă performanţă a carierei lui de până acum.

România, prin Ioana-Andreea Cârcu şi Nazanin-Adelyne Ellahi, a câştigat o medalie de bronz în proba feminină de sărituri sincron de la platformă, la Campionatele Europene de sărituri în apă pentru juniori de la Rijeka (Croaţia).

La Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Belgrad, Vlad Stancu a cucerit o medalie de argint la 1.500 m liber, cu un timp care i-a adus şi calificarea la Jocurile de la Paris, plus una de argint la 800 m liber şi una bronz la 400 m liber. La acestea se adaugă un argint prin Vlad Mihalache la 200 m fluture masculin, un argint la 100 m spate şi un bronz la 50 m spate prin Daria Silişteanu.

La Festivalul Olimpic al Tineretului European pentru sporturile de vară de la Maribor (Slovenia), Aissia Prisecariu a adus prima medalie de aur pentru delegaţia ţării noastre, în proba de 200 m spate. Alte patru medalii de aur au fost cucerite de Robert Badea (200 m şi 400 m mixt), Daria Silişteanu (100 m spate) şi ştafeta feminină de 4×100 m liber formată din Daria Silişteanu, Diana Stiger, Aissia Prisecariu, Ana Maria Sibişeanu şi Denisa Bacalu. Darius Coman a obţinut două medalii de bronz, la 100 m şi 200 m bras, iar Andrei Theodor Proca a câştigat medalia de bronz la 1.500 m liber.

Andrei Anghel a câştigat medalia de argint în proba de 50 metri spate, la Jocurile Mondiale Universitare de vară de la Chengdu (China), iar Denis Popescu a fost medaliat cu bronz la 100 m spate.

Vlad Stancu s-a clasat pe locul patru în finala probei de 800 m libre, pe locul cinci la 1.500 m liber respectiv pe locul opt în finala probei de 400 m liber, la Campionatele Mondiale de înot pentru juniori de la Netanya (Israel). Robert Badea s-a clasat pe locul şase în finala probei masculine de 400 m mixt.

Sportivii români nu au reuşit nicio calificare în finalele primei ediţii a Campionatelor Europene de înot Under-23 de la Dublin.

Cătălin Donose

Foto – Arhivă

comandorul Milu-Constantin Zaharia
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 10:15

AUDIO | Comandantul Bazei Logistice Navale „PONTICA”, comandorul Milu-Constantin Zaharia, invitat la Interviul Dimineții

Astăzi este Ziua Armatei Române, o zi care, dincolo de semnificaţia ei strict istorică, aceea a eliberării în 1944 a ultimei brazde de pământ...

AUDIO | Comandantul Bazei Logistice Navale „PONTICA”, comandorul Milu-Constantin Zaharia, invitat la Interviul Dimineții
robinet unsplash
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 10:05

Mai multe străzi din Constanța rămân, săptămâna viitoare, fără apă potabilă

La nivelul sistemului centralizat din municipiul Constanța se vor executa lucrări de conectare la rețeaua existentă a noilor conducte magistrale....

Mai multe străzi din Constanța rămân, săptămâna viitoare, fără apă potabilă
AUDIO | În ce stadiu este proiectul care vizează amenajarea unui trotuar pe drumul care leagă localitățile Vama Veche și 2 Mai
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 09:51

AUDIO | În ce stadiu este proiectul care vizează amenajarea unui trotuar pe drumul care leagă localitățile Vama Veche și 2 Mai

Proiectul care vizează amenajarea unui trotuar pe drumul care leagă localitățile Vama Veche și 2 Mai, zona în care, anul trecut, un șofer...

AUDIO | În ce stadiu este proiectul care vizează amenajarea unui trotuar pe drumul care leagă localitățile Vama Veche și 2 Mai
Județul TULCEA: O persoană a murit în urma unui accident naval produs pe brațul Sulina
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 09:07

Județul TULCEA: O persoană a murit în urma unui accident naval produs pe brațul Sulina

În această dimineață, în jurul orei 07:40, prin apel la numărul unic de urgență 112, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de...

Județul TULCEA: O persoană a murit în urma unui accident naval produs pe brațul Sulina
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 08:11

25 octombrie – Ziua Armatei Române

La 25 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Armatei Române. În urmă cu 80 de ani, la 25 octombrie 1944, după lupte grele purtate de...

25 octombrie – Ziua Armatei Române
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 08:03

Un pieton a fost lovit de o mașină. Accidentul s-a produs pe bulevardul Aurel Vlaicu

Accidentul, în care un pieton a fost lovit de o mașină, s-a produs în această dimineață, pe bulevardul Aurel Vlaicu, în dreptul CET, anunță...

Un pieton a fost lovit de o mașină. Accidentul s-a produs pe bulevardul Aurel Vlaicu
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 07:41

CONSTANȚA: Pronunţare a Curţii de Apel în dosarul în care arhiepiscopul Teodosie e judecat pentru cumpărare de influenţă

Curtea de Apel Constanţa urmează să se pronunţe, vineri, în dosarul în care arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost trimis în judecată de...

CONSTANȚA: Pronunţare a Curţii de Apel în dosarul în care arhiepiscopul Teodosie e judecat pentru cumpărare de influenţă
Actualitate vineri, 25 octombrie 2024, 06:30

FCSB a pierdut categoric meciul cu Rangers din UEFA Europa League

...

FCSB a pierdut categoric meciul cu Rangers din UEFA Europa League