Ascultă Radio România Constanța Live

Natalia Serbanescu

TULCEA. Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”

TULCEA. Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 august 2020, 12:30

Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Local Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează la Tulcea, în intervalul 5-7 august, a X-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu”.

Manifestarea se dorește a fi un omagiu adus primei interprete de folclor dobrogean, Natalia Șerbănescu, care s-a născut pe plaiuri tulcene.

Natalia Șerbănescu s-a născut în 1931, în satul Plopu, comuna Murighiol, județul Tulcea, fiind prima interpretă care a adus cântecul și costumul dobrogean pe scenă devenind și cea mai cunoscută interpretă de folclor dobrogean. Vocea sa deosebită, cu o vibrație caldă, a fost remarcată de colegii de școală, încă din clasa a III-a. Înzestrată cu calități muzicale aparte, Natalia Șerbănescu s-a afirmat cu ușurință în acest domeniu. Pasiunea pentru muzică moștenit-o, de la tatăl său, care a fost solist de operă. A urmat cursurile Liceului de Muzică din București și a avut norocul să-i cunoască pe Sabin Drăgoi, Constantin Zamfir, Elisabeta Moldoveanu, buni cunoscători ai tradițiilor poporului român. A fost colegă cu Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu și Victoria Darvai. Deși i se prezicea o carieră frumoasă de canto, Natalia Șerbănescu a ales muzica populară, de care s-a simțit legată spiritual. Alegerea s-a dovedit foarte inspirată, pentru că în scurt timp a devenit o apreciată interpretă a muzicii dobrogene. În 1967, a fost angajată prin concurs la radio, la redacția de muzică populară. Ani de-a rândul a umblat prin satele dobrogene, în căutarea de surse de inspirație , apoi a dăruit românilor folclor reprezentativ de pe meleaguri dobrogene, devenind una dintre cele mai bune voci ale Dobrogei, alături de Ștefania Stere și Marica Pitu, având un repertoriu valoros ce cuprinde toate trăirile sufletești ale omului dintre Dunăre și mare. A activat ca solistă vocală în Ansamblul „Brâulețul” din Constanța, dirijat de Gheorghe Parnica, Orchestra „Delta Dunării” din Tulcea, colaborând cu alte multe ansambluri din țară. S-a stins din viață la 21 martie 2007 și, în semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumului folclorului dobrogean, oficialitățile municipiului Tulcea organizează an de an Festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu” (folclor-romanesc.ro).

Prin întreaga activitate și prin întregul ei repertoriu răzbate o dragoste adâncă pentru ținutul cuprins între Dunăre și Mare, ținut pe care l-a cântat cu dragoste, dor și dăruire.

„În semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumul artei folclorice, considerăm că este o datorie de onoare a județului Tulcea, pe meleagurile căruia s-a născut, pe care l-a iubit și în care s-a întors și reîntors mereu, să o aducă în neuitare, să arate generațiilor de azi că ceea ce are valoare dăinuie peste timp”, precizează maestrul coregraf Ștefan Coman.

Scopul acestei manifestări este descoperirea și promovarea de talente interpretative, punerea în scenă a cântecului popular autentic, introducerea în circuitul valorilor spirituale românești, prezentarea autentică a frumuseții costumului popular din diferite zone etnografice ale țării, rememorarea și transmiterea către generațiile viitoare a valorilor etnografice românești.

Câștigătorii edițiilor precedente sunt:

– 2010 – Emilia Dorobanțu (Olt);

– 2011 – Daniel Pop (Sălaj);

– 2012 – Georgiana Păduraru (Bacău);

– 2013 – Elena Iulia Geanovu (Vâlcea);

– 2014 – Andreea Ioana Chisăliță (Suceava);

– 2016 – Florin Mihalache (Caraș-Severin);

– 2017 – Elena Nistor (Tulcea);

– 2018 – Ionuț Cocoș (Ialomița);

– 2019 – Stelian Păun (Giurgiu; foto – primul din stânga, alături de ceilalți premianți ai ediției de anul trecut).

Concursul este deschis artiștilor amatori, soliști vocali și instrumentiști, cu vârste cuprinse între 9 – 40 ani, pe două categorii de vârstă (9 – 15 ani, respectiv 16-40), iar la ediția din acest an s-au înscris 44 de concurenți.

Soliștii vocali vor prezenta în concurs trei cântece, un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) și un cântec cu acompaniament muzical, asigurat de Orchestra Profesionistă a Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”. Pe lângă acestea, concurentul va mai pregăti o piesă cu acompaniament din repertoriul Nataliei Șerbănescu.

Importanța incontestabilă a festivalului este dată, pe de o parte, de valoarea individuală a participanților, concurenți din toată țara – cu palmaresuri impresionante – râvnind la marele premiu de la Tulcea. Pe de altă parte, juriul este format, an de an, din personalități proeminente din lumea folclorului și a muzicii populare românești; spre exemplu, cei care au decis anul trecut clasamentul au fost Elise Stan, doctor Etnomuzicolog și realizator emisiuni la TVR, Maria Tănase Marin, doctor, interpret, dirijor, pedagog, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor, Eugenia Florea, doctor etnomuzicolog și realizator emisiuni la TV, Daniela Roxana Gibescu, doctor muzicolog la Casa de Discuri „Electrecord” București, Gabriela Rusu Păsărin, conf. univ. doctor, redactor și realizator de emisiuni folclorice la Radio România Oltenia Craiova, prof. Aurelian Croitoru, dirijor în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, și prof. Coman Ștefan, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Concursul se va desfășura astfel:

• 6 august – zi de concurs,

• 7 august– festivitatea de premiere și gala concursului.

Ordinea de intrare în concurs va fi stabilită de organizatori prin tragere la sorți, ținându-se cont de reprezentarea diversificată și echilibrată a zonelor folclorice din care provin.

În contextul actual de prevenire a răspândirii noului coronavirus precum și a normelor în vigoare în cadrul festivalului -concurs se vor respecta următoarele măsuri de protecție:

• se va respecta distanța socială de minim 1,5 m;

• se vor purta măști de protecție care vor acoperi atât nasul cât și gura pe toată durata evenimentului;

• se va accepta trierea epidemiologică la începutul evenimentului;

• persoanele care prezintă simptome de boală nu vor fi acceptate în cadrul evenimentului;

• este strict interzis crearea de situații accidentale care duc la formare grupurilor spontane și nesecurizate de persoane.

Organizatorii au solicitat participanților să prezinte la sosirea în Tulcea rezultatul negativ al unui test covid-19 făcut cu cel mult 72 de ore înainte de data începerii festivalului sau un aviz epidemiologic efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de eveniment.

Ediția a X-a a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu” se va desfășura la Satul Pescăresc Tradițional Tulcea, programul artistic începând în fiecare seară de la ora 19.00.

Juriul acestei ediții va fi compus din președinte, prof. dr. Maria Tănase Marin – interpret, dirijor, pedagog, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor, și membri: Ileana Vieru – realizator emisiuni folclorice, Radio România „Antena Satelor”, prof. dr. Cristian Obrejan – dirijor al Orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare dobrogene” al Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada” din Constanța; prof. Ștefan Coman – maestru coregraf, manager al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”; prof. Aurelian Croitoru – dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Prezentator: Ionuț Dulgheriu.

Recitaluri: Maria Stoianov și Grupul „Ethnos”, Constantin Enceanu, „Fetele din Botoșani”, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” și Stelian Păun, câștigătorul Marelui Premiu al ediției precedente.

Redactor – Daniel Țăndăreanu

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:06

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord

Noul tren electric de la Alstom, inaugurat ieri cu mare fast de autorități, nu a mai plecat în cursa programată în această dimineață, din...

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea...

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:27

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile...

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:07

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală

Timp de patru zile, pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile de vacanță perfecte în cadrul Târgului de Turism al României,...

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 08:04

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs, în această dimineață, între un microbuz...

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 07:51

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

Statul Major al Forțelor Navale Române organizează, în perioada 20 – 21 noiembrie, conferința internațională anuală pe tema...

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

Tulcea:Festivalul„Natalia Șerbănescu”, la a IX-a ediție

Tulcea:Festivalul„Natalia Șerbănescu”, la a IX-a ediție

Publicat de Liliana Fustanela, 7 iunie 2019, 11:48 / actualizat: 10 iunie 2019, 11:52

Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare a Muzicii Populare „Natalia Șerbănescu” a ajuns la a IX-a ediție și se va desfășura în zilele de 13 și  14 iunie 2019, la Tulcea, în Piața Civică.

Manifestarea se dorește a fi un omagiu adus primei interprete de folclor dobrogean, Natalia Șerbănescu, care s-a născut pe plaiuri tulcene. Natalia Șerbănescu s-a născut în 1931, în satul Plopu, comuna Murighiol, județul Tulcea, fiind prima interpretă care a adus cântecul și costumul dobrogean pe scenă devenind și cea mai cunoscută interpretă de folclor dobrogean. Vocea sa deosebită, cu o vibrație caldă, a fost remarcată de colegii de școală, încă din clasa a III-a. Înzestrată cu calități muzicale aparte, Natalia Șerbănescu s-a afirmat cu ușurință în acest domeniu. Pasiunea pentru muzică moștenit-o, de la tatăl său, care a fost solist de operă. A urmat cursurile Liceului de Muzică din București și a avut norocul să-i cunoască pe Sabin Drăgoi, Constantin Zamfir, Elisabeta Moldoveanu, buni cunoscători ai tradițiilor poporului român. A fost colegă cu Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu și Victoria Darvai. Deși i se prezicea o carieră frumoasă de canto, Natalia Șerbănescu a ales muzica populară, de care s-a simțit legată spiritual. Alegerea s-a dovedit foarte inspirată, pentru că în scurt timp a devenit o apreciată interpretă a muzicii dobrogene. În 1967, a fost angajată prin concurs la radio, la redacția de muzică populară. Ani de-a rândul a umblat prin satele dobrogene, în căutarea de surse de inspirație , apoi a dăruit românilor folclor reprezentativ de pe meleaguri dobrogene, devenind una dintre cele mai bune voci ale Dobrogei, alături de Ștefania Stere și Marica Pitu, având un repertoriu valoros ce cuprinde toate trăirile sufletești ale omului dintre Dunăre și mare. A activat ca solistă vocală în Ansamblul „Brâulețul” din Constanța, dirijat de Gheorghe Parnica, Orchestra „Delta Dunării” din Tulcea, colaborând cu alte multe ansambluri din țară. S-a stins din viață la 21 martie 2007 și, în semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumului folclorului dobrogean, oficialitățile municipiului Tulcea organizează an de an  Festivalul de folclor „Natalia Șerbănescu” (folclor-romanesc.ro). Prin întreaga activitate și prin întregul ei repertoriu răzbate o dragoste adâncă pentru ținutul cuprins între Dunăre și Mare, ținut pe care l-a cântat cu dragoste, dor și dăruire.

„În semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumul artei folclorice, considerăm că este o datorie de onoare a județului Tulcea, pe meleagurile căruia s-a născut, pe care l-a iubit și în care s-a întors și reîntors mereu, să o aducă în neuitare, să arate generațiilor de azi că ceea ce are valoare dăinuie peste timp”, precizează maestrul coregraf Ștefan Coman.

Pentru ediția din acest an s-au înscris 18 soliști vocali la categoria de vârstă 9 – 16 ani, 17 soliști vocali pentru categoria de vârstă 16 – 40 de ani și 3 instrumentiști, concurenți din țară și din străinătate.

 Juriul va fi compus din: Elize Stan, doctor etnomuzicolog și realizator emisiuni la TVR , Maria Tănase Marin, doctor, interpret, dirijor, pedagog, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor, Eugenia Florea, doctor etnomuzicolog și realizator emisiuni la TV, Daniela Roxana Gibescu, doctor muzicolog la Casa de Discuri „Electrecord” București, Gabriela Rusu Păsărin, conf. univ. doctor, redactor și realizator de emisiuni folclorice la Radio România Oltenia Craiova, Aurelian Croitoru, dirijor în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele  Deltei”,  Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele  Deltei”.

În cele două seri, pe scena din Piața Civică a municipiului vor susține recitaluri Viorica Macovei, Robert Târnăveanu și Cristina Turcu Preda, precum și Ionuț Cocoș, câștigătorul Marelui Premiu și al Trofeului Festivalului, ediția a VIII-a, 2018.

Conducerea muzicală: Aurelian Croitoru. Regia artistică și coregrafia: Ștefan Coman. Prezentatori: Andreea Chisăliță și Ionuț Dulgheriu. Festivalul va fi filmat de Televiziunea FAVORIT.

Spectacolele vor avea loc în Piața Civică după următorul program: joi, 13 iunie, cu începere de la ora 19.00, respectiv vineri, 14 iunie, de la ora 19.00.

Sursa și foto: comunicat Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele deltei”

Redactor: Liliana Fustanela

 

 

 

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Folclor marți, 30 iunie 2020, 12:46

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”

    Marele Premiu și Trofeul festivalului Florile Dobrogei, ediția din iunie 2020, au fost obținute de iau Bianca Ștefania Luzinschi, din...

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Folclor miercuri, 29 aprilie 2020, 11:06

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului

Încă din 1982, ziua de 29 aprilie a fost instituită drept ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DANSULUI,  la inițiativa Consiliului Internațional al...

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Folclor marți, 21 ianuarie 2020, 10:24

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”

Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” Tulcea vă așteaptă vineri, 24...

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor duminică, 8 decembrie 2019, 13:52

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”

Festivalul de colinde și cântece de Crăciun, „Pe luceaua Dunării”, a deschis ieri, ușa spiritului Crăciunului și bucuria nașterii lui...

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor joi, 5 decembrie 2019, 09:53

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”

„Aducem bucuria în suflete” este genericul sub care se desfășoară, târgul de sărbători destinat celor două sute de familii care locuiesc...

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”
Folclor joi, 28 noiembrie 2019, 13:24

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea

     Rușii lipoveni din România sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia. Și-au părăsit...

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea
Folclor sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 14:37

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale

141 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, România au fost marcați la Medgidia, la Casa de Cultură I.N.Roman, joi 14 noiembrie 2019,...

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale
Folclor luni, 11 noiembrie 2019, 22:23

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”

      „Dobroge, vatră străbună” este spectacolul oferit cadou constănțenilor de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Casa de...

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”

FOTO/Pentru prima dată, trofeul „Natalia Șerbănescu” a rămas acasă la Tulcea, prin Elena Nistor.

FOTO/Pentru prima dată, trofeul „Natalia Șerbănescu” a rămas acasă la Tulcea, prin Elena Nistor.

Publicat de , 25 iunie 2017, 10:41

Este din Turcoaia și a fost descoperită în primii ani de școală de directorul Căminului din localitate, Petre Paraipan. Elena Nistor a urmat timp de 4 ani, cursurile Liceului de Artă „George Georgescu”, pregătită de profesor interpret Georgeta Nichifor și de dirijorul Orchestrei „Baladele deltei”, Aurelian Croitoru.

Până în prezent au avut loc șapte ediții ale Festivalului Național de folclor „Natalia Șerbănescu”. La trofeul din acest an, au râvnit 47 de concurenți deosebit de bine pregătiți. Primăria și Consiliul Județean Tulcea au oferit premii în valoare de 10.000 lei.

Înainte de începerea galei, în Piața Civică din Tulcea, sute de tulceni au asistat la un flash mob de „Ziua Iei”, cu dansuri populare din toate zonele țării susținute de ansamblurile de copii și adulți din tot județul.

Spectacolul de gală a fost deschis de Ansamblul Profesionist ”Baladele deltei” condus de Ștefan Coman. Prin spirit ludic în dans, ei au prezentat cum femeia își aduce bărbatul pe drumul cel bun. Emoțiile celor 47 de concurenți premiați cu diplome de participare, creșteau în intensitate la anunțarea premiilor, care sunt următoarele:

-premii speciale –soliști instrumentiști : Răzvan George Croitoru (Tulcea), Mara Mădălina Otrvoș (Harghita) și Maria Fernanda Adriana Platzner(Gorj)
-categoria 9-15 ani : – premiul al III-lea :Elena Mădălina Anuța(Gorj) și Viviana Maria Bulugu(Vaslui)
-premiul al II-lea :Maria Claudia Neculcea(Bacău) și Andreea Vlad(Tulcea)
– premiul I Denisa Violeta Călin(Tulcea) și Andreea Iuliana Huțu(Botoșani)
-categoria 16-40 ani :-premiul al III-lea : Florin Ștefan(Dâmbovița) și Ștefan Dănuț Șerban(Prahova)
-premiul al II-lea Ionuț Cocoș(Ialomița)
-premiul I –Simona Alexandru(Teleorman)

Gala s-a încheiat aproape de miezul nopții cu recitaluri susținute de Radu Ciordaș, Mariana Deac, Nicolae Furdui Iancu și Grupul Folcloric „Crai Nou”.

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:06

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord

Noul tren electric de la Alstom, inaugurat ieri cu mare fast de autorități, nu a mai plecat în cursa programată în această dimineață, din...

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea...

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:27

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile...

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:07

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală

Timp de patru zile, pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile de vacanță perfecte în cadrul Târgului de Turism al României,...

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 08:04

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs, în această dimineață, între un microbuz...

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 07:51

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

Statul Major al Forțelor Navale Române organizează, în perioada 20 – 21 noiembrie, conferința internațională anuală pe tema...

AUDIO | Adaptarea strategiei maritime la contextual actual de securitate, dezbătută la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța

REMEMBER: Natalia Șerbănescu la 85 de ani de la nașterea sa

REMEMBER: Natalia Șerbănescu la 85 de ani de la nașterea sa

Publicat de Adrian Băncilă, 22 octombrie 2016, 12:43

Prima interpretă care a adus cântecul şi portul popular dobrogean pe scenă a fost Natalia Şerbănescu, născută la 21 octombrie 1931, în satul Plopu, comuna Murighiol, județul Tulcea .

Vocea sa deosebită a fost remarcată de colegii de școală, încă din clasa a III-a . Înzestrată cu calităţi muzicale aparte, Natalia s-a afirmat cu uşurinţă în acest domeniu muzical cântând Dunărea și marea, delta, jocurile dobrogene şi cele mai frumoase texte din ceremonialul de nuntă.

Pasiunea pentru muzică moștenit-o, de la tatăl său, care a fost solist de operă . A urmat cursurile Liceului de Muzică din București și a avut norocul să-i cunoască pe Sabin Drăgoi, Constantin Zamfir, Elisabeta Moldoveanu , buni cunoscători ai tradițiilor poporului român. A fost colegă cu Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu și Victoria Darvai.
Deși i se prezicea o carieră frumoasă de canto, Natalia Șerbănescu a ales muzica populară, de care s-a simțit legată spiritual. Alegerea s-a dovedit foarte inspirată, pentru că în scurt timp a devenit o apreciată interpretă a muzicii dobrogene.

In 1967, a fost angajată prin concurs la radio , la redacția de muzică populară. Ani de-a rândul a umblat prin satele dobrogene, în căutarea de surse de inspirație , apoi a dăruit românilor folclor reprezentativ de pe meleaguri dobrogene. Primele înregistrări le realizează la Institutul de Etnografie si Folclor Constantin Brăiloiu din Bucureşti, iar următoarele, la Radio şi Electrecord .

De-a lungul carierei, Natalia a realizat 67 de înregistrări la radio, donate Uniunii Compozitorilor Români. Unele dintre piese încă se mai difuzează pe post, dar Natalia a câștigat foarte puțini bani din drepturile de autor. Natalia a întregistrat două discuri editate la „Electrecord“: ”Eu sunt fată dobrogeană” și ”Dobroge, pământ cu flori ”.

A studiat îndelung tradiția dobrogeană, realizând o dublă casetă, Urături și Cântece de nuntă în Dobrogea, care contine 34 de piese autentice și o casetă care include cântece marinărești, singura din România de acest fel, intitulată”Doruleț de la Constanța”(1996),realizată împreună cu mai tânărul ei coleg, Constantin Badea . Această înregistrare s-a bucurat și de aprecierea profesorului universitar doctor Gheorghe Oprea de la Academia de Muzică din București. In anul 2003, alături de fiica sa, Diana Hagiu și de Victoria Vlase, o altă interpretă a Dobrogei , a realizat un dublu CD cu cântece și jocuri de nuntă, iar în 2004, Natalia Șerbănescu cântă pe scena Festivalului Internațional ”Cerbul de aur”.

A fost solistă a Ansamblului „Brâulețul” din Constanţa şi a Orchestrei Delta Dunării din Tulcea, având colaborări frumoase şi cu alte ansambluri din țară .
Publicul pe care l-a fascinat de-a lungul timpului a văzut-o în ultimii ani de viață foarte rar pe Natalia Șerbănescu , situația ei, din ultima perioadă a vieții, fiind mult prea modestă.

Cu melodiile sale cuprinse în Fonoteca de aur , Natalia Șerbănescu face parte din generația de aur care a reușit să-i țină pe români aproape de tradiție prin muzica autohtonă, pătrunzând in inima iubitorilor de folclor cu inedite piese autentice. Printre cele mai cunoscute melodii ale Nataliei Șerbănescu amintim : ”Barcagiul”, ”Beștepeanca”, ”Spune-mi floare de la mare”, ”Eu sunt fată dobrogeană”, ”Firicel de borangic”, ”Norișor de lângă lună”,” Vântule nebunule”, ”Bujorel de la fereastră”,” Anica pânza ghilea”, ”Măiculiță Mare Neagră”.

S-a stins din viață la 21 martie 2007 și în semn de preţuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumului folclorului dobrogean, oficialităţile judeţului Tulcea organizează an de an, Festivalul de folclor „Natalia Şerbănescu”.
O ediție specială dedicată interpretei a fost emisiunea:”Seri de cântec românesc”,din 21 octombrie 2016,realizată de Liliana Fustanela.

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Folclor marți, 30 iunie 2020, 12:46

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”

    Marele Premiu și Trofeul festivalului Florile Dobrogei, ediția din iunie 2020, au fost obținute de iau Bianca Ștefania Luzinschi, din...

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Folclor miercuri, 29 aprilie 2020, 11:06

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului

Încă din 1982, ziua de 29 aprilie a fost instituită drept ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DANSULUI,  la inițiativa Consiliului Internațional al...

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Folclor marți, 21 ianuarie 2020, 10:24

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”

Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” Tulcea vă așteaptă vineri, 24...

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor duminică, 8 decembrie 2019, 13:52

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”

Festivalul de colinde și cântece de Crăciun, „Pe luceaua Dunării”, a deschis ieri, ușa spiritului Crăciunului și bucuria nașterii lui...

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor joi, 5 decembrie 2019, 09:53

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”

„Aducem bucuria în suflete” este genericul sub care se desfășoară, târgul de sărbători destinat celor două sute de familii care locuiesc...

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”
Folclor joi, 28 noiembrie 2019, 13:24

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea

     Rușii lipoveni din România sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia. Și-au părăsit...

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea
Folclor sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 14:37

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale

141 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, România au fost marcați la Medgidia, la Casa de Cultură I.N.Roman, joi 14 noiembrie 2019,...

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale
Folclor luni, 11 noiembrie 2019, 22:23

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”

      „Dobroge, vatră străbună” este spectacolul oferit cadou constănțenilor de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Casa de...

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”

(Audio) Georgeta Nichifor – ” Boboc aprins de leandru ”

(Audio) Georgeta Nichifor – ” Boboc aprins de leandru ”

Publicat de Liliana Fustanela, 5 aprilie 2016, 00:20 / actualizat: 5 aprilie 2016, 8:52

Georgeta Nichifor s-a născut la 1 aprilie 1965, în satul Atmagea, comuna Horia, județul Tulcea, este solist profesionist în cadrul Ansamblului Artistic”Baladele Deltei”și profesor de canto la Liceul de Artă George Georgescu din Tulcea, unde conduce Grupul Pandelașul și pregătește tineri soliști pentru promovarea folclorului dobrogean .

”Boboc aprins de leandru ”este un cântec de suflet, o melodie dragă interpretei pentru că îi amintește de vacanțele petrecute la bunici în Atmagea. ”Pe prispa casei bunica avea un leandru alb și unul roz”, povestește cu nostalgie Georgeta Nichifor . Este și visul interpretei de a avea o casă străjuită de leandri.

 

Este născută în prima zi de prier, dar nu a suferit vreodată că s-a născut în Ziua păcălelilor. Nu a fost păcălită și nici nu îi place să păcălească pe nimeni, consideră că toate lucurile  trebuie spuse cu sinceritate, prietenie și căldură umană.

”Cel mai mult mă bucură faptul că pe măsură ce trec anii, mă simt tânără, energică, puternică, plină de dorință de manifestare, iubesc viața și tot ce este frumos și sunt fericită că am prieteni aproape ”, mai spune Georgeta Nichifor. Are doi copii : o fată ,Maria Teodora și un băiat, Silviu Alexandru și așteaptă cu nerădare ca florile ei să – i aducă nepoți.

Calea până la lansarea albumelor sale discografice : ”Al meu bade-I marinar”(2006) și ”Calina geană, fată dobrogeană”(2010) a fost una plină de pasiune și muncă de căutare spre autentic și valoros .

Interpreta spune că realizarea unui album este asemănătoare cu apariția pe lume a unui copil. E nevoie de multă grijă pentru reușită . Pe cel de-al treilea album la care Orchestra Baladele Deltei mai are de finalizat 4-5 piese ,se vor regăsi 12 piese și va purta un nume care să definească Dobrogea și oamenii  ei.

Toate melodiile de pe cele trei albume au fost realizate sub bagheta dirijorului Aurelian Croitoru, iar textele cântecelor le-a selectat din culegeri vechi , precum cea a lui Gheorghe Mihalcea, doctor în folclor.

Se întâmplă lucruri frumoase din punct de vedere artistic  la Tulcea, în organizarea Liceului de Artă ”George Georgescu”,a Ansamblului ”Baladele Deltei”și a Teatrului Jean Bart , unde interpreta este profesor de canto. Despre  evenimentele muzicale care vor urma în perioada imediat următoare a vorbit Georgeta Nichifor, în cadrul emisiunii: ”Seri de cântec românesc”, ediția 1 aprilie, 2016 :

7 aprilie –Seară de literatură, muzică și dans , sub genericul: ”Armonii de primăvară”, cu Orchestra ”Dunărea Albastră” a Liceului de Artă Georgescu din Tulcea;

17 aprilie – la inițiativa directorului Ștefan Coman, de la Ansamblul Artistic ”Baladele Deltei” va avea loc Festivalul ”Florile Dobrogei”, pentru descoperirea tinerelor talente din județul Tulcea, organizat pe 4 categorii de vârstă, de la 6 la 25 ani.

22-24 iunie – Festivalul Național de Folclor Natalia Șerbănescu, ediția a VI-a

Secvență din emisiunea :”Seri de cântec românesc”,realizată de Liliana Fustanela:

(lilianafustanela@radioconstanta.ro)

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Folclor marți, 30 iunie 2020, 12:46

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”

    Marele Premiu și Trofeul festivalului Florile Dobrogei, ediția din iunie 2020, au fost obținute de iau Bianca Ștefania Luzinschi, din...

Tulcea: Premianții festivalului „Florile Dobrogei”
Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Folclor miercuri, 29 aprilie 2020, 11:06

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului

Încă din 1982, ziua de 29 aprilie a fost instituită drept ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DANSULUI,  la inițiativa Consiliului Internațional al...

Tulcea: Cum marchează astăzi, Baladele Deltei, Ziua Internaţională a Dansului
Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Folclor marți, 21 ianuarie 2020, 10:24

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”

Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” Tulcea vă așteaptă vineri, 24...

Tulcea:„Uniți în cuget și-n simțiri.Dobrogea cântă România!”
Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor duminică, 8 decembrie 2019, 13:52

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”

Festivalul de colinde și cântece de Crăciun, „Pe luceaua Dunării”, a deschis ieri, ușa spiritului Crăciunului și bucuria nașterii lui...

Măcin: Spiritul Crăciunului „Pe luceaua Dunării”
Folclor joi, 5 decembrie 2019, 09:53

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”

„Aducem bucuria în suflete” este genericul sub care se desfășoară, târgul de sărbători destinat celor două sute de familii care locuiesc...

Pietreni -„Aducem bucuria în suflete”
Folclor joi, 28 noiembrie 2019, 13:24

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea

     Rușii lipoveni din România sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia. Și-au părăsit...

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea
Folclor sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 14:37

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale

141 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, România au fost marcați la Medgidia, la Casa de Cultură I.N.Roman, joi 14 noiembrie 2019,...

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale
Folclor luni, 11 noiembrie 2019, 22:23

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”

      „Dobroge, vatră străbună” este spectacolul oferit cadou constănțenilor de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Casa de...

Constanța – „Dobroge, vatră străbună”