O adolescentă din Constanța a realizat, prin tehnici originale, un tablou inedit dedicat României Mari FOTO
Publicat de , 29 noiembrie 2018, 17:43
Tabloul intitulat „NĂFRAMA“ a fost expus pe 29 noiembrie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, alături de alte opere ale adolescenților din Constanța, lucrate pentru același eveniment.
Redactor: Silvia Pascale
Maria Hodor, din Constanța, are 16 ani și este elevă a Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, la secția Design. Ne spune că a iubit creionele colorate dintotdeuna. Pe când avea doar 6 ani, de mână cu bunicul său, a mers la Palatul Copiilor, locul în care a învățat să ridice desenul la rang de artă. Astăzi se mândrește cu lucrări executate într-o tehnică apreciată de critici, și cu multe premii. De dragul României Mari și al dobrogenilor, în aceste zile, Maria expune un tablou numit –Năframa – la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Chipul româncuței înfrumusețat de portul popular seamănă izbitor cu cel al tinerei artiste.
„Este un portret al unei românce, care poartă vestimentaţie tipică populară românească. Am numit-o «Năframa românească», pentru că năframa este piesa cea mai accentuată. Prima parte a tabloului a fost portretul, pe care l-am făcut în creioane colorate, apoi am continuat să fac năframa. Pentru modelele de la năframă, am dat cu un strat destul de gros de acrilic, pentru a ieşi, cât de cât, în relief, iar peste acel strat de acrilic am pictat anumite modele. Modelele nu sunt neapărat de la năframă, sunt specifice iilor“, spune tânăra.
În portretul româncuţei se regăsesc simboluri puternice, precum tricolorul şi crucea. „Am găsit acel model la o ie din Dobrogea şi mi s-a părut interesant“, ne mărturisește Maria.
Portretele Mariei Hodor sunt realiste, puternice, vii, încărcate de simboluri. Toate trasmit, în manieră diferită dragostea adolescentei pentru artă.
„Dragostea pentru redarea carnaţiei nu ştiu de unde a venit, pur şi simplu prima dată când am încercat mi s-a părut foarte interesant. Dragostea pentru culori am avut-o dintotdeauna, e ceva natural pentru mine, nu pot să-i găsesc neapărat o explicaţie“, spune ea.
Eugène Delacroix, pictor romantic prin excelenţă, spunea: „Daţi-mi noroiul din stradă şi vă voi face din el carnaţia unei femei cu o tentă delicioasă“. Afirmaţia i-a consolidat şi mai mult înclinaţia spre acest gen de artă. Una dintre cele mai mari dorințe ale Mariei Hodor este ca într-un viitor apropiat să-i admirăm lucrările într-o expoziție personală.