Rafinamentul artei plastice românești: ”VIAȚA TĂCUTĂ A NATURII ” de dr. Doina Păuleanu
Publicat de , 15 decembrie 2016, 08:13
Permanenta redescoperire a valorilor artei plastice românești este de fapt declarația de iubire pentru cultura noastră, făcută necondiționat și pentru eternitate de un dinstins critic de artă, un rafinat intelectual, ale cărui volume restituie frumusețea, rafinamentul și gloria trecutului artistic românesc. Vorbim despre Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța, căreia urbea noastră îi datorează atât de mult. O nouă carte superbă vine să întregească imaginea unei culturi despre care, din păcate, încă știm puțin.
Mâine, (vineri, 16 decembrie), la ora 13.00, la Muzeul de Artă din Constanța, va avea loc lansarea volumului “Viața tăcută a naturii – Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească 1846 – 1916”, scris de dr. Doina Păuleanu și apărut în condiții grafice deosebite la Editura Monitorul Oficial.
Cartea este prima monografie a genului publicată în România și abordează perioada 1846 – 1916. Ea este rezultatul unei remarcabile activități de documentare, dar, în același timp, un răsfăț vizual însoțit de comentariul uneia dintre cele mai avizate voci în domeniu. În cele 312 pagini sunt reproduse peste 180 de ilustrații ale tablourilor care se află atât în muzeele de artă – Muzeul Național de Artă al României, muzeele din Constanța, Galați, Iași, Piatra-Neamț, Suceava, Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Craiova, Brașov, Muzeul Municipiului București, cât și în colecții private reprezentative din țară.
Este o istorie a naturii moarte în pictura românească de la data primelor lucrări cu acest motiv până la anul morții lui Ștefan Luchian, al cărui centenar îl comemorăm în acest an.
Cartea tratează în capitole speciale creații ale marilor noștri pictori din perioada menționată: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian precum și opera altor ”mici” maeștri care au activat în acele vremuri, elevi ai Școlilor de Arte Frumoase din București, Iași, Munchen, Paris.
Volumul a fost prezentat marți, la București, în cadrul Galeriei SENSO , în prezența dnei Anca Ivașcu, Redactor Șef al Editurii ”Monitorul Oficial”, a domnilor Andrei Pleșu și Pavel Șușară și a unui numeros public.
Vineri, 16 decembrie, la ora 13.00, la Muzeul de Artă din Constanța, un eveniment cultural de excepție!
În această seară, în cadrul emisiunii ”Stil de viață”, de la ora 18.10, vorbim despre rafinamentul picturii românești. Invitat, dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.