Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în perioada 26 februarie – 8 martie, Târgul „De Mărţişor, Târg … cu tâlc”.
„Ca în fiecare an, meşteri populari şi artişti plastici vor expune cele mai frumoase mărţişoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra spre a le oferi drept cadou celor dragi”, se arată într-un comunicat al muzeului transmis AGERPRES.
Târgul va fi deschis în perioada 26 februarie – 8 martie, de marţi până duminică, între orele 9,00- 17,00.
Vizitatorii Muzeului Satului vor avea posibilitatea pe 23 şi 24 februarie să participe, între orele 11,00-12,30 şi 12,30-13,30, la un atelier de confecţionat mărţişoare susţinut de Magdalena Udrea. Atelierul va fi susţinut şi pe 2 şi 3 martie în acelaşi interval orar, informează sursa citată.
Tradiţia Mărţişorului are o vechime considerabilă, originea sa fiind identificată în vremea traco-geţilor. Se spune că persoana care poartă un mărţişor este ferită de rele şi îi merge bine tot anul. Se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei, fiind apreciat de toată lumea. Mai puţin ştiut este faptul că în unele părţi ale ţării mărţişoarele sunt oferite inclusiv bărbaţilor.
Din anul 2017, practicile culturale asociate zilei de 1 Martie sunt incluse în Patrimoniul mondial UNESCO, element împărţit cu Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova.
„Eu nu contez” este o piesă de teatru în care interpreta Narcisa Băleanu cântă live la nai. Piesa a fost jucată pe importante scene din țară, dar și peste granițele țării, la Paris. Narcisa Băleanu colaborează cu o firmă de teatru independent și inedit este faptul că mehedințeanca delectează publicul cu muzica lui Mozart, cântată la nai. Narcisa Băleanu a absolvit Universitatea Naționala de Muzică, acum fiind la master în anul al II-lea, unde este pregătită de conf.univ.dr. Dalila Cernătescu, la specializarea „naiul în formații camerale.”Și prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a fost fascinat de interpretarea Narcisei Băleanu, care l-a întâmpinat cântând la nai, în Muzeul Satului din capitală, la jumătatea lunii ianuarie . Cum a ajuns să cânte în fața acestui important oaspete al României, am aflat de la Narcisa Băleanu – invitata emisiunii „Viața-n cântec și poveste”, ediția din 5 februarie 2018.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este pentru Narcisa Băleanu o „oază de lumină în centrul capitalei”, fiind invitată deseori de dir. Paulina Popoiu să devină ambasador al muzicii populare românești pentru oaspeții instituției. Premierul Japoniei Shinzo Abe și soția sa Akie Abe, au plecat impresionați acasă, după auzul sunetelor naiului, bucurându-se și de un dar special din partea conducerii muzeului, vestitul instrument popular românesc – naiul, de care niponii sunt foarte atrași.
În cadrul turneului „ARTfel”, Narcisa Băleanu a ajuns să cânte și francezilor la Teatrul Apollo din Paris. Prin piesa „Eu nu contez” a smuls ropote de aplauze prezentând lumea satului în prima parte a piesei, naiul –acest fascinant instrument popular, devenind personaj principal al spectacolului. Piesa de teatru se încheie cu muzica lui Mozart cântată la nai, de Narcisa Băleanu care are o excelentă evoluție ca actor și interpret de folclor, un vis din copilărie, devenit realitate alături de actorul Marian Râlea. Din distribuția spectacolului de teatru „Eu nu contez!”, fac parte Marian Râlea/ Vlad Radescu, Antonio Tadeusz Minca / Altan Safta-Zecheria, Beatrice Rubica / Sonia Divile, Relu Poalelungi , Ștefan Opreanu.
Narcisa Băleanu
Narcisa Băleanu
Narcisa Băleanu și Marian Râlea
Narcisa Băleanu și Trupa ARTfel
Narcisa Băleanu îndrăgește și muzica clasică și jazz-ul, dar muzica populară este prima sa dragoste, motiv pentru care a participat la finalul lui 2017, la primul show de folclor lansat de Televiziunea Română, „O vedetă populară” și unde chiar dacă nu a trecut în etapa finală a avut o prezență remarcabilă.
Narcisa Băleanu s-a născut la 7 februarie 1993, la Drobeta Turnu-Severin, în primii ani de viață activând ca dansatoare la Palatul Copiilor din această localitate. Tot aici a cântat prima dată alături de Grupul „Florile Palatului”, grup devenit ulterior „Oltencuțele”. La 10 ani, cânta la Sala Radio alături de nume mari ale folclorului românesc: Angelica și Niculina Stoican, Petrică Mâțu Stoian, Laura Lavric, Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Elena Roizen, Mariana Deac, Nicolae Furdui Iancu și mulți alții. Ajunge să studieze naiul după ce devine elevă a Liceului de Artă „Ioan Ștefan Paulian” din Drobeta Turnu Severin. Astfel, la unele din olimpiadele școlare, are norocul să-l întâlnească pe maestrul Gheorghe Zamfir care o apreciază și o încurajează să meargă mai departe. În 2007, naiul său a răsunat prima dată la Catedrala Notre Dame din Paris, apoi în 2008, colindele românești interpretate în sala de spectacole a Primăriei din Viena îi aduc flori și aplauze prelungite. Și, povestea se repetă și în anii următori pe scene din România sau de peste granițe. Mehedințeanca a preluat în repertoriul său cântece din cele ale Domnicăi Trop și Mariana Drăguț, dar are și înregistrări proprii care se aud și la Radio Constanța. În 2018, se pregătește să înregistreze primul său album, după cum a afirmat în direct, în emisiunea de folclor, tradiții și viață rurală: „Viața-n cântec și poveste”, ediția din 5 februarie, realizată de Liliana Fustanela. Secvența audio poate fi ascultată aici: