Muzeul Marinei din Constanţa îşi deschide porţile pentru copii, de ziua lor. Astfel, vineri – 1 iunie, între orele 9.00 şi 17.00, copiii vor putea vizita GRATUIT, muzeul.
Pe lângă expoziţiile permanente, ei vor putea vedea şi mai multe expoziţii temporare, din care vor putea afla mai multe despre paraşutismul militar dar şi despre cercetaşi.
Tot vineri, la Muzeul Marinei va fi vernisată expoziţia de pictură pe sticlă „Universul copilăriei”, expoziţie organizată în colaborare cu Palatul Copiilor Constanţa.
Muzeul Marinei Române Constanţa şi Asociaţia Sakuranbo organizează la sediul muzeului de pe strada Traian, Festivalul Japonez Aki Matsuri. Manifestarea este deja la a doua ediţie şi îşi propune să prezinte noi aspecte ale culturii japoneze.
În limba japoneză „aki” înseamnă „toamnă”, iar „matsuri” festival, deci organizăm „Festivalul toamnei”. Cum prima ediție a festivalului din 2012 a avut loc în luna Septembrie, am dorit să menținem această tradiție de a organiza un festival japonez pentru constănțeni toamna, de unde și denumirea de „Aki matsuri”, explică Fănica Malastev, organizator al Festivalului Japonez și vicepreședinte al Asociației Sakuranbo.
Festivalul Japonez este un prilej minunat pentru iubitorii de artă și cultură japoneze să participe gratuit la ateliere de haiku (poezie japoneză), origami (arta plierii hârtiei colorate în animale, obiecte neînsuflețite sau forme decorative abstracte, de la cele mai simple compoziții până la cele mai complexe), ikebana (arta japoneză de aranjare a florilor în vase, încercând să exprimi echilibrul din natură și relația dintre mediu și om), artă culinară japoneză și arte marțiale tradiționale (demonstrații de Aikido-arta marțială ce are la bază armonia între spirit, minte și trup. Aikido poate fi practicat de orice persoană, fiecare practicant având posibilitatea să-și depășească limitele fizice și spirituale, ajungând prin mișcare la armonia interioară).
Tot la Festivalul de artă japoneză avem prilejul să jucăm GO (șah japonez) sau măcar să ne uităm plini de admirație la maeștrii mutând piesele pe tabla care arată fix ca un caiet cu pătrățele. Și cum în pielea unui japonez aflat la sute de kilometru distanță nu ne putem transpune, putem măcar să îmbrăcăm costumele tradiționale japoneze-yukata și să ne imaginăm cum trăia acum mii de ani un locuitor din Japonia, mai spun organizatorii.
Ca în fiecare an, și în noaptea de 16 mai 2015, Muzeul Marinei Române participă la programul internațional Noaptea Muzeelor și își așteaptă vizitatorii oferindu-le accesul gratuit în expoziția permanentă.
În plus, constănţenii vor putea vizita trei expoziții temporare: „Din istoria parașutismului militar”, „Cercetașii României” și expoziția de grafică „My dear Constanța”.
Programul oferit de Noaptea Muzeelor se va derula între orele 19.00 -24.00 și va fi deschis cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale Române.
Evenimentul „Noaptea Europeană a Muzeelor” a fost iniţiat, în urmă cu 11 ani, de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța.
Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor au devenit principalii susținători ai evenimentului, iar în scurt timp mii de muzee din Europa s-au alăturat manifestării.