„Mormântul cu papirus”, punctul de atracţie al Muzeului de Arheologie Callatis, din Mangalia
Publicat de , 1 iulie 2021, 12:14
Descoperiri din secolul trecut sau de dată recentă se regăsesc în Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia. Colectia muzeală cuprinde numeroase fragmente arhitectonice, diverse vase ceramice, opaiţe, apeducte, statuete de tip Tanagra, vase din sticlă, stele funerare, inscripţii, reprezentări ale unor divinităţi, podoabe, bijuterii, monede, obiecte din metal.
Punctul de atracție al Muzeului îl reprezintă „Mormântul cu papirus” reconstituit in-situ. Șeful secției muzeale, Tatiana Odobescu, ne-a spus că mormântul a fost descoperit în 1959 iar papirusul descoperit aici este singurul artefact de acest fel descoperit în România și este cel mai vechi din Europa:
„Acest mormânt cu papirus este, practic, singurul monument descoperit în zonă, printr-o conjunctură, prin mai multe împrejurări, acel artefact, care şi face celebru acest mormânt, a ajuns în fosta Uniune Sovietică, într-un laborator de restaurare. Mormântul datează din secolul IV înainte de Hristos, avem mormântul în sine, avem acel ring de apărare, cum îi spunem noi, şi parte din obiectele care au fost descoperite chiar în interiorul mormântului, care sunt expuse în această sală.“
În august 2011 papirusul a fost readus de la Moscova.
Redactor – Dana Malciu / Foto – Dana Malciu