CONSTANȚA: Peste 400.000 de repere istorice trebuie mutate din clădirea veche a Muzeului de Istorie, care intră în reabilitare
Publicat de Adina Sîrbu, 12 februarie 2024, 16:21
Peste 400.000 mii de repere istorice, printre care documente, cărți, monede, piese din ceramică, sticlărie, obiecte de podoabă sau statui vor fi mutate din actualul Muzeu de Istorie Națională și Arheologie Constanța pe toată perioada reabilitării vechii clădiri.
Directorul instituției, arheologul Aurel Mototolea a declarat pentru Radio Constanța că după 15 mai, muzeul va fi închis. În continuare se caută spații care să găzduiască patrimoniul constănțean pentru următorii 3 ani, cât se preconizează că vor dura lucrările de reparație la actualul sediu:
Teoretic, încă trei luni expoziția va putea funcționa, e ultima care se va strânge. Estimăm că după Noaptea Muzeelor vom închide muzeul. Începem operațiunea de mutare a exponatelor din expoziție. Undeva până în 15 mai va mai fi deschis, se va putea vizita. În actuala formulă, am început încă de anul trecut să luăm materiale, pentru că se aștepta de la Consiliul Județeann ca proiectul să înceapă dintr-un moment în altul și am avut bani alocați încă de anul trecut. Am luat materiale de împachetat, deci s-a început deja, dar vom apăsa cumva pe accelerație, ca să spun așa, începând din această săptămână, când creionăm planul intern de activitate referitor la mutare.
Aveți o sumă a tot ceea ce urmează să fie mutat?
Da, peste 400.000 de repere, numai că aici intră multe publicații care sunt relativ ușor de mutat. Intră partea de numismatică, unde sunt 80-90.000 de repere. Deci, vom scădea undeva la 175 – 200.000 de piese de arheologie. Aici este marea problemă, unde ai sticlă, ceramică, materiale fragile, și care trebuie împachetate corespunzător.
Reamintim, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a primit, recent, undă verde de la CJ Constanța pentru mutarea patrimoniului, în vederea începerii mult-așteptatului proiect de reabilitare a clădirii muzeului.
Toate artefactele cu valoare de patrimoniu trebuie mutate și depozitate în alte spații sigure, astfel încât muncitorii să poată începe lucrările de restaurare la sediul vechi.
Întrebat când preconizează că ne vom putea bucura de Muzeul de Istorie Național și Arheologie Constanța în toată frumusețea lui, Aurel Mototolea a declarat:
Estimez 3 ani, pentru că sunt aceste 6 luni de mutare. Această procedură a început în momentul în care s-a și scos la licitație identificarea executantului, se merge cumva în paralel, ca în momentul în care se va semna contractul cu cel care va lucra, constructorul, cu cel care va pune în practică proiectul, muzeul deja să fie liber, să nu se mai piardă timp atunci. Deci avem 6 luni, proiectul va dura sper că numai 2 ani, plus reamenajarea, deci, realist vorbind, cred că 3 ani va fi închis, dar sunt semnale destul de clare, probabil că în primul trimestru al anului viitor vom avea Edificiul Roman cu Mozaic. E mai mult decât nimic. Din păcate, o perioadă, cel puțin a doua jumătate din acest an, ambele obiective vor fi închise publicului.
Despre problemele vechiului sediu al Muzeului de Istorie, dar și despre clădirile care ar putea găzdui temporar artefactele, directorul instituției muzeale, Aurel Mototolea, a declarat:
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu