INTERVIU | Pepiniere de alge vor fi create în zonele marine din Constanța și Agigea, printr-un proiect inovativ. Cercetătorii vor să înmulțească algele dintr-o specie care purifică apa mării, utilizând biotehnologia
Publicat de Adina Sîrbu, 29 octombrie 2023, 16:22 / actualizat: 12 noiembrie 2023, 14:04
Ne aflăm la jumătatea derulării proiectul de „Reconstrucție ecologică a litoralului sudic românesc”. Inițiat de SC Marinerus Explorer SRL, lider de proiect, în parteneriat cu Institutul de Biologie București al Academiei Române, acesta are ca obiectiv multiplicarea macroalgei Cystoseira barbata – constructor de habitat și considerată o specie cu stare de conservare critică – prin utilizarea biotehnologiei.
Proiectul „Ecological Restauration on the Romanian Southern Coast” se desfășoară în perioada martie 2023-aprilie 2024 și este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România.”
Până acum au fost făcute două tipuri de experimente, în mediu controlat, în acvarii, precum și cel de multiplicare in vitro. Pepinierele sunt în zonele Constanța și Agigea. Liliana Moldoveanu a stat de vorbă, pe un traseu de cercetare a rezultatelor din Constanța, cu managerul de proiect, dr. Laurențiu Dobre, și coordonatorul științific al proiectului, dr. Mirela Moldoveanu, de la Institutul de Biologie București al Academiei Române.
Dr. Mirela Moldoveanu:
Ne deplasăm acum chiar cu barca proiectului. Am venit la o nouă sesiune de monitorizare, monitorizăm siturile de creștere a algei Cystoseira barbata, cea pe care am depus toate eforturile s-o putem multiplica în condiții experimentale, pentru a o putea folosi la viitoare proiecte de reconstrucție. Deja am demarat experimentele în laboratoarele Institutului de Biologie București al Academiei Române. Este un tip de reproducere mai special, unde intervenim cu un mediu special de creștere, îl îmbogățim cu factori de creștere, cum ar fi hormoni, vitamine, și să zicem că suntem pe drumul cel bun să putem regenera indivizi. După această etapă de experimentare, atât din cadrul primului tip de experiment, cât și din cel de-al doilea, de înmulțire in vitro, noi vom selecta acei indivizi care s-au dezvoltat suficient, au atins o anumită mărime, o anumită vârstă și, în etapa următoare, îi vom duce la aclimatizare în mediul lor natural, în așa-numitele pepiniere pe care le-am stabilit noi în zona Constanța și Agigea. Acolo vom încerca să depunem în mediu natural acești noi indivizi, care sunt micuți, sunt sensibili și, în timp – este un proces îndelungat – vom vedea dacă aceștia pot crește în mediul lor natural, astfel încât să avem o crescătorie. Noi am depus o documentație elaborată la Agenția de Protecție a Mediului Constanța și am obținut aviz pentru implementarea acestor pepiniere.
Sperăm ca totul să meargă bine și toate demersurile din proiectul nostru să se finalizeze cu succes la sfârșitul lunii aprilie 2024, când acest program se va finaliza. Noi vom veni, vom cerceta, vom publica rezultatele, astfel încât vom dobândi, atât noi, ca Institut de Biologie, ca cercetători în domeniul ecologiei, dar și firma de scafandri cu care noi am colaborat excelent, experiența necesară pentru viitor.
Condițiile meteo au vreo influență, faptul că acum e vară în octombrie?
Dr. Laurențiu Dobre:
Condițiile meteo le influențează în mod direct dezvoltarea și monitorizarea. Chiar acum ne gândim la o a doua variantă de monitorizare, o monitorizare digitală a acestora, prin intermediul diferitor instrumente de observații, acustice, optice, care vor face o observație directă. La acest moment, însă, putem să desfășurăm activitatea cu tehnica cu care ne-am dotat prin intermediul proiectului și sperăm ca anul acesta să fie bun până la sfârșitul implementării.
Redactor: Liliana Moldoveanu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Laurențiu Dobre, Mirela Moldoveanu, Institutul de Biologie București al Academiei Române