AUDIO | Amintiri din copilăria unui arheolog constănțean: Octavian Mitroi își amintește de ziua descoperirii Mormântului pictat de la Tomis
Publicat de Adina Sîrbu, 12 iunie 2024, 09:05
Avea numai 6 ani când a văzut, prin ochi de copil, uluitoarea descoperire dobrogeană, unică în țară, Mormântul Hypogeu din centrul Constanței.
Arheologul Octavian Mitroi a povestit pentru Radio Constanța că, în urmă cu 36 de ani, a fost absolut uluit când a zărit fresca din cavou, pictată în culori atât de vii, încât oricine ar fi putut crede că meșterii antici doar ce își strânseseră vopseaua și schelele.
După doi ani de la începerea proiectului, lucrările de conservare și de valorificare culturală a Mormântului pictat Hypogeu s-au finalizat, urmând ca din toamnă vizitatorii să îl poată vedea îndeaproape.
Vă invităm să ascultați un interviu cu arheologul Octavian Mitroi, realizat de Silvia Pascale:
Mormântul pictat de la Tomis a fost descoperit de regretatul istoric dobrogean Constantin Chera la 25 februarie 1988, în timpul unor lucrări edilitare. Specialiștii Muzelui de Istorie Națională și Arheologie Constanța au luat, atunci, primele măsuri de conservare in situ, efectuând, totodată, și cercetarea vestigiilor antice și diseminarea rezultatelor în spațiul științific național și internațional.
De-a lungul timpului, Mormântul pictat de la Tomis sau Mormântul Hypogeu a fost acoperit de o clădire de protecție din lemn, pentru a se preveni degradarea lui, și abia acum, grație unui proiect de conservare în valoare de peste 6 milioane de lei, după mai bine de trei decenii și jumătate, monumentul arheologic va putea fi admirat de publicul larg.
Vizitatorii nu vor intra în camera propriu-zisă a cavoului, însă vor putea urmări, pe ecranele din Sala expozițională, imagini transmise live din cavou și filme de prezentare cu istoricul descoperirii și al restaurării.
Tot în acest spațiu, MINAC vor organiza o expoziție care va include inventarul Mormântului pictat de la Tomis, dar și numeroase alte vestigii găsite în necropola tomitană cercetată în zonă.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Octavian Mitroi, MINAC