Ascultă Radio România Constanța Live

Monsenior Ieronimo Iacob

Monsenior Ieronim Iacob: E timpul să redescoperim „biserica domestică”

Monsenior Ieronim Iacob: E timpul să redescoperim „biserica domestică”

Publicat de Liliana Fustanela, 7 aprilie 2020, 23:15 / actualizat: 11 aprilie 2020, 17:09

Pandemia nu ține cont de sărbători. Viața s-a închis în case.  În acest an, ceremonialele religioase din Săptămâna Paștelui au loc loc fără credincioși, deoarece măsurile de protecţie luate de autorităţi ne ţin acasă.  Credincioşii catolicii se pregătesc de sărbătoarea Învierii Domnului (12aprilie 2020), iar cei ortodocși de Duminica Floriilor.

„Putem redescoperi însă sensul spiritual al Sărbătorii, mai mult decât în timp de normalitate, chiar dacă nu mergem să luăm „lumină”. Lumina este doar un simbol și prin urmare putem aprinde o lumină interioară în sufletele noastre prin rugăciune, prin convertire sinceră. Nu lumina este esența, esența Paștelui este Invierea Lui Iisus Hristos. Marea pierdere este de fapt, lipsa spovedaniei și a împărtașaniei”, ne spune Monsenior Ieronim Iacob. Monseniorul nu are sentimentul părăsirii când vede biserica goală. Celebrează liturghia pentru popor, chiar dacă este departe fizic de credincioși. Mai multe aflați din interviul realizat de Liliana Fustanela cu Monseniorul Ieronim Iacob, Bazilica Sfântul Anton de Padova din Constanța.

L.F: Este Săptămâna Sfântă pentru catolici și pentru prima dată slujbele se țin fără public. Decizia este una fără precedent în timpurile moderne. S-a mai întâmplat în istoria creștinismului ca credincioșii să nu aibă acces în biserică, Monsenior Ieronim Iacob?

Au fost opreliști la scară redusă, în timpul diverselor dictaturi în timpurile moderne, dar și în antichitatea persecuțiilor, însă  din câte știu eu, la o scară atât de mare nu au fost decizii de felul acesta, decizii dureroase desigur.

L.F: Măsurile luate de autorități ne țin acasă. Cum putem însă, intra în atmosfera unică a sărbătorilor pascale?

E timpul să redescoperim sensul sintagmei „biserica domestică”, care este familia. Familia este „biserica domestică”, unde cei botezați își pot împlini menirea lor, în virtutea preoției patezimale. Tatăl mai ales poate prezida rugăciunile în familie, ceea ce s-a cam pierdut în timpurile moderne. E timpul să redescoperim. Sigur, celebrăm singuri în biserică, dar este o liturghie pentru popor. Chiar dacă lângă noi se află doar cantorul, ministrantul, două –  trei persoane, în mod spiritual este prezent tot poporul credincios. Este o liturghie adusă pentru popor, deși departe fizic noi îi simțim aproape. Sigur că regretăm după timpurile când bisericile erau pline, când eram asaltați de mulțimea credincioșilor dornici să se spovedească, să primească Sfânta Împărtășanie, să participe plenar. Acum este o participare spirituală. Dar, repet, putem să redescoperim sensul spiritual al sărbătorii, mai mult decât în timpul normalității, când accentul cade pe cele materiale. Ne amintim de anii trecuți, în această perioadă se vorbea despre miei, ouă, iepurași, ce se vinde, ce se cumpără, acum aceste discursuri sunt diminuate.

L.F: Vom fi mai conectați cu divinitatea.

Depinde de noi, mi-ar plăcea să fie așa, dar nu este o certitudine. Eu când ies la altar, deși văd o biserică goală nu am sentimentul părăsirii, dimpotrivă, știu că liturghia are o valoare infinită și îi alin pe toți și pe cei care cred și pe cei care nu cred, îi alin pe copii, pe bolnavi, pe muncitori, pe medici, asistenți, pe muribunzi și sunt prezenți în rugăciunile noastre și cei răposați. Ei sunt prezenți mai mult ca altădată în rugăciunile noastre, pentru că liturghia are o valoare infinită și roadele ei ajung peste tot, astfel că putem spune că sărbătoarea continuă.

L.F: De altfel, ceremoniile religioase se transmit de la Catedrala SF.Iosif din București și de la Vatican pe TVR2  și pe rețelele de socializare. Care sunt reacțiile credincioșilor romano-catolici din Constanța, față de situația actuală?

In primul rând oamenii au înțeles și au acceptat că este vorba de o situație extraordinară. Sigur nu putem să ne bucurăm și noi preoții și credincioșii de aceste mijloace moderne. Nu este o participare plenară, dar astfel dorința noastră de sărbătoare este cumva împlinită. Ne simțim mai puțin văduviți de participarea pe care am fi dorit-o. Sunt foarte bine venite și nu putem decât să  mulțumim acelora care ne ajută să fim în legătură cu catedrala și bisericile parohiale.

L.F: Considerați ca măcar în Noaptea de Înviere să fie deschise bisericile? Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie dorește acest lucru. Dumneavoastră în calitate de pastor al Bazilicii Sf. Anton din Constanța, ce părere aveți?

Una e a dori și alta e a accepta realitatea. Sigur că și eu ca preot nu-mi doresc decât o normalitate, dacă nu în biserică, măcar în curtea bisericii, dar trebuie să fim realiști. Mai sunt doar câteva zile, cel puțin până la paștele catolicilor și după evoluția bolii în lume îmi dau seama că nu e posibil acest lucru. M-aș bucura nespus dacă până la 19 aprilie, s-ar ridica vălul acesta al bolii și am putea intra în normalitate. Nu pot decât să mă bucur, să sper și să aștept, dar cu simțul realismului, mă plec în fața legislației în vigoare.

L.F: Cum ar putea lua credincioșii lumină, chiar dacă nu ajung la Slujba de Inviere?

Haideți să pun degetul în rană. Poate pe mulți o să-i scandalizez, dar o fac cu deplină responsabilitate. Se poate face Paștele și fără Lumină. Lumina este doar un simbol. E timpul să descoperim sensul spiritual al sărbătorii. Nu aceasta este esența. Putem să aprindem o lumină interioară, prin rugăciune și convertire sinceră. Marea pierdere este de fapt, lipsa spovedaniei și a împărtașaniei. Se pune prea mult accent pe lucrurile secundare: Lumină, miel, ouă roșii. Se bate prea multă monedă pe a merge la biserică și a lua lumină. Nu asta este esența Paștelui. Paștele este Învierea lui Hristos. Nu vreau să spun mai mult, ca să nu fiu judecat prea aspru.

L.F: Monsenior Ieronim Iacob vă mulțumim pentru acest dialog și să sperăm că vom avea oameni liniștiți, cu pace sufletească, cu bucurii alături de cei dragi, căci până la urmă asta este Învierea.

Cu siguranță este primirea lui Hristos în sufletul nostru. Dacă l-am primit atunci înseamnă că am sărbătorit Paștele. Sărbători fericite, tuturor!

Redactor: Liliana Fustanela

Foto: Arhiva Radio Constanța

Claudiu Banu: „Rugăciuni şi momente de smerenie ca în vremuri normale”
Emisiuni miercuri, 15 aprilie 2020, 09:38

Claudiu Banu: „Rugăciuni şi momente de smerenie ca în vremuri normale”

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor este specială. Fiecare Denie ne arată nouă, drumul patimilor pe care Issus s-a aflat pentru Mântuirea...

Claudiu Banu: „Rugăciuni şi momente de smerenie ca în vremuri normale”
Preotul Marius Moşteanu:„In Duminica Floriilor suntem egali la porţile Cetăţii Ierusalimului”
Emisiuni sâmbătă, 11 aprilie 2020, 20:38

Preotul Marius Moşteanu:„In Duminica Floriilor suntem egali la porţile Cetăţii Ierusalimului”

   „Intrarea Mântuitorului în Ierusalim îi pregăteşte pe creştinii care au postit sau nu au postit, care au avut drumul bisericii sau nu...

Preotul Marius Moşteanu:„In Duminica Floriilor suntem egali la porţile Cetăţii Ierusalimului”
Atelier urban: „Izoleta educaţională”
Emisiuni miercuri, 25 martie 2020, 13:46

Atelier urban: „Izoleta educaţională”

Este noul virus o răzbunare a naturii, o autoreglare pe care și-a oferit-o în raport cu excesele și inabilitățile planetei? Este şi o...

Atelier urban: „Izoleta educaţională”
ATELIER URBAN: Viața în țară și dincolo de granițe
Emisiuni miercuri, 4 martie 2020, 10:16

ATELIER URBAN: Viața în țară și dincolo de granițe

Oriunde te-ai stabili în lume, departe de țară, nu poți pleca fără zestrea spirituală. Românii din diasporă care duc dorul de limbă,...

ATELIER URBAN: Viața în țară și dincolo de granițe
Emisiuni duminică, 9 februarie 2020, 11:48

ATELIER URBAN: Pași în adâncuri

Marea Neagră are un relief acvatic spectaculos, cu multe comori și vestigii arheologice, ce pot fi observate, dacă urmați un curs de scafandru....

ATELIER URBAN: Pași în adâncuri
Emisiuni joi, 28 noiembrie 2019, 13:24

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea

     Rușii lipoveni din România sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia. Și-au părăsit...

ATELIER URBAN: Rușii lipoveni din Dobrogea
Emisiuni sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 14:37

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale

141 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, România au fost marcați la Medgidia, la Casa de Cultură I.N.Roman, joi 14 noiembrie 2019,...

ATELIER URBAN: „Pandelașul” din Medgidia, un simbol de păstrare a identității naționale
Emisiuni miercuri, 6 noiembrie 2019, 19:22

Tulcea: Regal de muzică de Cafe concert

Prima ediție a Festivalului Internațional de Interpretare a Muzicii de Café Concert și Lăutărești „Georges Boulanger”a debutat în...

Tulcea: Regal de muzică de Cafe concert