Ovidiu Dunăreanu: Sunt scriitorul Ovidiu Dunăreanu şi directorul Editurii „Ex Ponto” din Constanţa şi vreau să fac o mărturisire sinceră: mă identific cu Radio România! Am fost beneficiarul unor emisiuni în care cărţile mele au fost prezentate, unor emisiuni în care am dezbătut momente ale vieţii culturale, ale vieţii scriitoriceşti de aici, de la spaţiul mării, iar toată lumea a fost mulţumită. Aşa cum văd eu Radio România Actualităţi, Radio România, în general, este o entitate foarte bine definită. Are un istoric extraordinar al ei. Are un palmares în emisiuni „Probleme la zi”, dezbateri, informaţii credibile, rapide, ştiri, buletine de ştiri, buletine de ştiri speciale. Consider că Radio România este cel mai bun post de radio din România la ora actuală, indiferent că sunt atâtea care vin şi ele cu specificul lor. Aşa văd eu în continuare Radio, îl văd independent, îl văd nedus sub acoperişul unei alte instituţii, lăsat ca Radio România să rămână prietenul nostru cel mai apropiat şi credibil şi fidel în emisiunile sale.
Doina Păuleanu: Sunt Doina Păuleanu, istoric de artă, directorul Muzeului de Artă din Constanţa şi doresc să îmi afirm adeziunea faţă de tot ceea ce înseamnă Radio România. Este un post important, este un post necesar, este un post vital, aş spune, atât pentru nivelul informativ foarte ridicat, cât şi pentru toate programele şi proiectele pe care le propune ascultătorilor săi, care sunt mulţi şi de pretutindeni. Mă refer mai ales la partea culturală, pentru că este în directă legătură cu activitatea muzeului pe care îl conduc şi care şi-a găsit o reflectare imediată, adecvată şi profesionistă în toate legăturile pe care le-am avut cu Radio România. Tot ceea ce a însemnat moment de însemnătate în activitatea muzeului nostru s-a regăsit imediat atât ca informaţie locală, cât şi din punct de vedere al unei corespondenţe la nivel naţional, atunci când activitatea respectivă avea deschidere sau putea să intereseze ascultătorii din întreaga ţară. Cred că Radio România şi-a îndeplinit cu eficienţă şi cu pasiune toate scopurile pentru care a fost înfiinţat şi, de asemenea, am certitudinea că trebuie să rămână în continuare în formula în care există în acest moment. Şi pot să afirm din toată inima: eu sunt Radio România!
Interviu cu Ezio Peraro – directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.
În contextul dezbaterilor pe marginea modificării legii 41 pe baza cărei funcţionează serviciile publice de radio şi televiziune, directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, Ezio Peraro, şi-a exprimat într-un interviu pentru Radio România, susţinerea şi aprecierea pentru proiectele promovate de această instituţie.
Ezio Peraro: “În primul rând, vă împărtăşesc îngrijorarea, chiar dacă nu cunosc perspectivele la care ar duce această reformă. Ştiu doar că sunteţi profesionişti, care întotdeauna au dat dovadă de o foarte mare sensibilitate şi competenţă, aşa că vă înteleg îngrijorarea. Colaborarea noastră cu Radio România a fost întotdeauna excelentă, iar eu nu vă pot fi altfel decât recunoscător. Radio România a contribuit mult la mediatizarea activităţilor noastre. Nu sunt multe ţările în care un radio naţional are şi emisiuni în limba italiană.
”Pentru noi, Radio România este ca o cutie de rezonanţă a activităţii noastre, o voce ascultată în toată lumea, pentru că emisia pe Internet depăşeşte graniţele naţionale. Nu ştiu cum se profilează perspectivele – pozitive sau negative, dar îmi exprim întreaga solidaritate pentru ca schimbările să nu devină negative pentru un serviciu public care a demonstrat că, pe lângă misiunea de a informa, este şi o instituţie de cultură.
”Nu găseşti oriunde un radio care organizează un târg de carte cum este Gaudeamus, unde publicul are ocazia de a întâlni şi scriitori din alte ţări. Participarea italiană la Gaudeamus a fost întotdeauna foarte interesantă. Pe lângă lansări de carte, publicul a avut şi ocazia de a întâlni intelectuali de marcă.”
În 2015, directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti s-a alăturat jurnaliştilor de la Radio România, Radio Rai şi Radio Vaticana în realizarea proiectului editorial “Calea Aradului, pe drumuri de frontieră”, dedicat promovării patrimoniului istoric cultural şi spiritual, precum şi a prezenţelor italiene din vestul României.
Proiectul, organizat de Radio România, în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, sub patronajul Comunităţii Italofone de Radioteleviziune şi cu sprijinul Primăriei Arad, a fost citat ca exemplu de diplomaţie culturală în cursul vizitei pe care ministrul afacerilor externe al Italiei, Paolo Gentiloni, a efectuat-o anul trecut la Bucureşti.
Ezio Peraro: “Astfel de proiecte sunt originale, deoarece propun publicului un radiopelerinaj cultural. Este foarte importantă colaborarea dintre Radio România, Radio Rai, Radio Vaticana şi Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune. Sper ca lucrurile să meargă cât mai bine pentru Radio România şi să fie acordată o foarte mare atenţie atât exigenţelor publicului cât şi celor culturale”.
Federatia PUBLISIND afiliata la Blocul National Sindical si PSI/EPSU, cu un total de 68 de sindicate din sectorul public, include cel mai mare numar de jurnalisti asociati intr-o structura federativa din Romania, salariati din Televiziunea Romana si din Radio Romania.
Ne opunem modificării Legii nr. 41/1994 în cursul anului electoral!
PUBLISIND a luat act de inițiativa legislativă pentru modificarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si funcţionarea Radio România şi TVR şi constată atât lipsa de realism a inițiatorilor, din perspectiva rezolvării situaţiei critice în care se află TVR, cât şi iminentul pericol de a destabiliza Radio România, un serviciu public performant.
Aranjarea in graba a legii de funcţionare a Radioului Public şi a TVR într-un an electoral, în procedură de urgență, fără o dezbatere publică reală şi în lipsa celui mai elementar dialog social, va afecta independenţa jurnaliştilor şi dreptul publicului de a avea acces la o presă liberă de influenţa politicului în producţia editorială.
Pretextul salvarii televiziunii nationale mascheaza control politic
PUBLISIND atrage atenţia că sub pretextul adoptării unor modificări legislative care să îmbunătăţească situaţia financiară a televiziunii publice, pot fi grav afectate securitatea financiară şi echilibrul radioului public.
Legea a carei modificare se incearca a permis, în cazul radioului public, finanțarea performanţelor editoriale obținute cu efortul tuturor salariaților, într-un cadru care asigură protejarea locurilor de muncă, în baza unui Contract Colectiv de Muncă modern, în timp ce Televiziunea Română se află la limita supravieţurii.
Managementul performant nu se obtine prin modificari legislative
Soluțiile reale nu se află în detaliile legii de funcţionare a SRTV şi SRR, ci în calitatea managementului şi în rezolvarea problemei finanțării precare, taxele de suport media având valorile cele mai mici din Europa.
PUBLISIND atrage atenția că înființarea unei noi funcții de conducere, cea de Director General, al cărui mandat poate fi întrerupt oricând prin acțiunea arbitrară a unui Consiliu de Administrație numit politic, creează premisele subordonării politice a actului editorial.
PUBLISIND si afiliatul sau, Sindicatul Liber al Lucratorilor din Societatea Romana de Radio-Difuziune, vor depune luni 29.02.2015 amendamente (atasat) la proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 41/1994 (propunerea Pl-x nr. 38/2016 – Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei).
Luni expiră perioada de dezbatere publică a propunerii de modificare şi completare a Legii nr 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Radioului şi Televiziunii publice
Luni expiră perioada de dezbatere publică a propunerii de modificare şi completare a Legii nr 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Radioului şi Televiziunii publice, iniţiată de parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură a Senatului. Intenţia, din expunerea de motive a modificării legislative este de a ajuta televiziunea publică, aflată într-o deosebit de dificilă situaţie financiară. Soluţia propusă este de schimbare a managementului la vârf prin introducerea funcţiei de director general care să preia din atribuţiile actualului preşedinte director general şi s-ar aplica deopotrivă la SRTV şi la Radioul public. Modificarea legii nu este susţinută de PNL, dar şi de alţi parlamentari, după cum relatează Andrei Şerban.
Reporter: Deputatul PNL Gigel Ştirbu, care este şi preşedintele Comisiei pentru cultură, consideră că proiectul de modificare a legii de funcţionare a SRR şi SRTV, propus de social-democratul Georgică Severin, nu rezolvă situaţia în care se află televiziunea publică. Gigel Ştirbu este de părere că această propunere legislativă nu face altceva decât să creeze o nouă funcţie de conducere, atât la TVR, cât şi la SRR, aceea de director general, care poate să fie foarte uşor supusă presiunii politicului. Gigel Ştirbu îi acuză pe social-democraţi că doresc să controleze televiziunea şi radioul publice în acest an electoral.
Gigel Ştirbu: De unde tragem concluzia că se doreşte o depolitizare. Nu. Intenţia PSD este clar de a politiza aceste instituţii, deoarece este an electoral. Intenţia acestui partid este de a politiza fără să ia în calcul faptul că poate bulversa activitatea unei instituţii extrem, extrem de bine poziţionate în piaţa media din România, iar aici mă refer la Societatea Română de Radiodifuziune. Nu interesează faptul că există posibilitatea să bulverseze activitatea acestei instituţii. Interesează numai un lucru: să pună mâna pe o instituţie media cu o cotă de piaţă foarte bună în ţară. Eu personal, atât ca preşedinte al Comisiei pentru cultură, /arte/ şi mijloace de informare în masă din Cameră, cât şi colegii mei membri ai PNL, nu sprijinim această chestiune, această politizare excesivă a acestor două instituţii extrem de importante pentru democraţia românească.
Reporter: Gigel Ştirbu a mai afirmat într-un interviu pentru RRA că PNL va lua în calcul sesizarea CCR dacă acest proiect de lege va fi adoptat de parlament. Şi senatorul ALDE Dumitru Pelican a criticat proiectul propus de PSD despre care a spus că este alcătuit în pripă şi fără o dezbatere reală. Dumitru Pelican a atras atenţia că un astfel de proiect de lege nu este binevenit, mai ales într-un an electoral.
Dumitru Pelican: Probabil că se caută acum o soluţie rapidă. Este şi an electoral şi este o greşeală incomensurabilă. Iar în momentul în care desparţi funcţia de preşedinte de cea de director general şi acest director general este repede demis de Consiliul de administraţie, înseamnă că nu vrei decât o păpuşă pe care o pui acolo să asculte tot până la urma urmei de politic. Nu, nu trebuie făcut aşa ceva. Este doar o iniţiativă, repet, pe fugă, care nu schimbă cu nimic datele problemei.
Reporter: La rândul său, fostul preşedinte-director general al SRR, Andrei Dimitriu, crede că cel mai important lucru îl reprezintă depolitizarea celor două instituţii, iar în acest proces trebuie să se implice academiile şi universităţile din ţară.
Andrei Dimitriu: Nu ştiu dacă pot spune depolitizare, dar responsabilitatea liderilor politici, sigur, vor găsi formula, societate civilă, indifernt, cineva trebuie să facă propunerile, este obligatoriu să fie oameni cu expertiză dovedită, echilibraţi, oameni care să aibă coloană vertebrală şi să aibă o experienţă dovedită, cunoscută.
Reporter: În legătură cu separarea funcţiei de preşedinte de cea de director general, Andrei Dimitriu a spus că în perioada când a condus Radioul public şi celelalte instituţii similare din Europa aveau în frunte persoane care ocupau ambele funcţii.
Mai mulți avocați din Constanța au depus o plângere prealabilă împotriva taxei de utilizare a domeniului public. Aceasta va fi introdusă de la 1 ianuarie 2025
Mai mulți avocați constănțeni au depus o plângere prealabilă împotriva taxei de utilizare a domeniului public care va fi introdusă de la 1...
Un fost preşedinte al Televiziunii Române, apreciază performanţele Radio România
Publicat de Daniel Țăndăreanu,
27 februarie 2016, 07:45 / actualizat: 27 februarie 2016, 16:33
Un fost preşedinte al Televiziunii Române, apreciază performanţele Radio România.
Regizorul Stere Gulea, despre şansele de redresare a televiziunii publice prin modificarea Legii 41. Stere Gulea
Un interviu realizat de Gabi Mitan de la Radio Romania Cultural.
Mai mulți avocați din Constanța au depus o plângere prealabilă împotriva taxei de utilizare a domeniului public. Aceasta va fi introdusă de la 1 ianuarie 2025
Mai mulți avocați constănțeni au depus o plângere prealabilă împotriva taxei de utilizare a domeniului public care va fi introdusă de la 1...