Peste 7.700 de tineri au devenit voluntari prin proiectul „Salvator din pasiune” derulat de DSU
Publicat de Adina Sîrbu, 5 decembrie 2023, 14:46
Astăzi este Ziua Internaţională a Voluntariatului, în care recunoaştem şi apreciem contribuţia voluntarilor, dovedită în misiunile derulate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, precum şi sprijinul acordat celor aflaţi în dificultate – se arată într-un comunicat al IGSU.
În urmă cu 7 ani, Departamentul Pentru Situaţii de Urgenţă a lansat semenilor provocarea de a deveni voluntari în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, prin intermediul proiectului „Salvator din pasiune”, iar de atunci peste 7.700 de persoane s-au alăturat marii familii a salvatorilor de profesie, pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în situaţii critice.
Mulțumim celor peste 7.700 de voluntari , pentru tot ceea ce au făcut și fac pentru noi în fiecare zi. Prin acțiunile lor, acești eroi voluntari redefinesc solidaritatea și empatia, ilustrând adevăratele valori umane. Cu fiecare misiune și fiecare gest de altruism aduc lumina în viața celor aflați la nevoie. Sub deviza: “Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!”, ne bucurăm alături de voi de fiecare reușită și marcăm această zi ca o recunoaștere a angajamentului vostru nobil. Fiecare voluntar aduce o rază de speranță și un zâmbet pentru cei aflați la nevoie! – se spune într-un mesaj pe pagina de facebook DSU.
Anul acesta, la nivel naţional, peste 1.700 de voluntari s-au înscris în program, iar 1.300 dintre ai au parcurs deja cursul de prim-ajutor de bază. Pentru a putea participa la intervenţii, voluntarii parcurg atât cursuri introductive privind structura, misiunile şi atribuţiile ISU, cât şi etape de pregătire specifice pentru însuşirea noţiunilor de prim-ajutor, descarcerare şi operaţiuni de salvare.
De la începutul anului, voluntarii programului „Salvator din pasiune” au participat la peste 45.000 de intervenții pentru stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență și au desfășurat aproximativ 3.600 de acțiuni de informare preventivă.
Suportul lor a fost unul extrem de important pentru acoperirea în cele mai bune condiţii a volumului şi dinamicii situaţiilor operative înregistrate la nivel naţional. Pregătirea și devotamentul voluntarilor aduc speranță celor aflați în situații limită, iar prin fiecare acțiune, ilustrează adevăratele definiții ale solidarității și empatiei și sunt, zi de zi, sursă de inspirație pentru cei din jur – se mai arată în comunicatul IGSU.
Cei care doresc să se înscrie în programul „Salvator din pasiune” trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
- vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;
- apt din punct de vedere medical;
- să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiuni lor cu intenţie;
- să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Dosarul candidatului trebuie să conțină:
- cererea de înscriere;
- certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);
- copie după actul de identitate;
- avizul psihologic;
- actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.
Pentru detalii suplimentare, accesați https://www.igsu.ro/Reso…/Campanii/OIGvoluntari_merged.pdf, precum şi paginile oficiale ale inspectoratelor județene pentru situaţii de urgenţă/București-Ilfov.
Sursă și foto: IGSU, DSU