În urmă cu aproximativ un an, Mirela Mogîlă, din comuna constănțeană Saligny, inaugura un punct gastronomic local, având meniuri pregătite în familie, cu produse din propria gospodărie.
De puțină vreme, însă, în interiorul acestuia s-a deschis și „Muzeul din Ogradă” realizat cu ajutorul familiei și al locuitorilor comunei, fiind puse in valoare câteva obiecte tradiționale din ținutul dobrogean.
Ce anume cuprinde acest mic colț dobrogean a aflat Larisa Calistru, în dialog cu inițiatoarea proiectului, Mirela Mogîlă:
Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiționale în cadrul propriei gospodării. Mirela Mogîlă este administratorului unei astfel de afaceri de tip familial din comuna constănțeană Saligny.
În punctele gastronomice înființate în gospodării, turiștii sunt îmbiați cu preparate culinare tradiționale, care respectă rețetele moștenite din generație în generație, folosesc materie primă locală și sunt pregătite în condiții conforme de igienă.
Cum s-a născut această idee, de a înființa un punct gastronomic în comuna Saligny?
Cumva, de prin 2017, când am fost la Tulcea și am văzut ce a făcut domnul Patzaichin acolo, chiar în orașul Tulcea, și lângă avea și un fel de consignație cu produse românești, lucrate de țăranul român, și asta mi-a plăcut foarte mult. Acolo a fost primul moment. Și în 2017 ne-am cumpărat o căsuță, undeva la 7 km de Cernavodă, în comuna Saligny. De atunci tot muncim. Din 2017 așezăm acest punct gastronomic și am considerat anul trecut că am ajuns la faza în care putem să funcționăm.
În privința actelor necesare pentru înființarea acestui punct gastronomic local, cum a fost acest demers?
Destul de anevoios a fost pentru că oamenii din jur nu au înțeles despre ce este vorba și cum se pune problema. Am fost foarte mult susținută de DSV, a fost prima instituție la care am bătut la ușă.
Pentru câte persoane puteți să asigurați masa la un prânz, să zicem?
Șase, opt. În punctul nostru gastronomic suntem doar doi, eu cu soțul meu, copiii nu locuiesc cu noi, și atunci noi suntem cei care administrăm, noi muncim, noi facem mâncare, noi suntem ospătari. Mi-ar fi foarte greu să duc un număr foarte mare de oaspeți, dar noi nici n-am plecat la modul de a face afaceri din asta. Noi am plecat la modul de a face pasiune și de a crea povești. Și atunci preferăm un număr foarte mic de de oaspeți, în care să creăm povești de viață și să mâncăm sănătos.
Cu ce preparate îi întâmpinați pe cei care vă vizitează în gospodărie? Care este specialitatea casei?
Specialitate casei este o ciorbă cu teițel de casă și tocăniță cu ceapă și cu carne de găină de curte. În meniu avem și aperitiv, felul unu, felul doi, desert și avem pâine de casă, avem turte, adică încercăm să fim cât se poate de simpli, naturali și să punem gust.
Această prezentare necesită JavaScript.
Redactor: Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Mirela Mogîlă