Astăzi, la Radio Constanța | Blogger-ul Mircea Nicolau, specialist în muzica ușoară românească, și Alexandra Canareica, ultima câștigătoare a trofeului „Steaua fără nume”, invitați în emisiunea „Atelier urban“
Publicat de , 13 ianuarie 2020, 14:11
Orice discuție despre muzica ușoară românească, de ieri și de azi, are o mare doză de sensibilitate și, în același timp, de subiectivitate. Care este genul potrivit? Cine hotărăște care interpret e mai bun? Cum trebuie să fie o melodie? Aceste întrebări pot primi răspunsuri multiple, dar, în cele din urmă, tot publicul este cel care hotărăște.
De aici se naște următoarea întrebare: din cine este alcătuit acest public? Ei bine, răspunsul este cât se poate de simplu. Publicul este format din oameni de toate vârstele, din toate mediile sociale, de toate profesiile. De aceea și piața media a devenit atât de variată, de la formulele clasice, audio, video și presă scrisă, la cele din mediul virtual.
În tot acest univers complex, un punct de reper ar trebui să existe… Și anume ideea de patrimoniu, care se îmbogățește zilnic. Pentru că. tot ceea ce este creație valoroasă a unui popor ar trebui păstrat ca patrimoniul național (material sau imaterial).
Apropierea sărbătoririi Zilei Culturii Române ne prilejuiește și o reflecție asupra a tot ceea ce înseamnă creație muzicală românească, de ieri sau de azi. Cum muzica ușoară de astăzi (înțelegând prin „de astăzi” melodiile produse în ultimii 10 ani și interpreții agreați de casele de producție) este promovată energic și insistent pe toate canalele media, conștienți find că misiunea postului public de radio înseamnă, printre altele, și implicarea în păstrarea patrimoniului nostru, am considerat necesar să abordăm și acest subiect: „Cultura română între modernism și tradițional-în muzica ușoară. Ce se întâmplă cu muzica românească. Ce muzică difuzăm la posturile publice.”
Invitații din această seară, ai emisiunii „Atelier urban” de la Radio Constanța sunt Mircea Nicolau, blogger, specialist în muzica ușoară românească și Alexandra Canareica, dobrogeancă, ultima câștigătoare a trofeului „Steaua fără nume”, în martie 1989.
Mircea Nicolau a făcut din pasiunea sa pentru muzica ușoară românească de dinainte de 1989, o adevărată profesie. Cunoaște enorm de multe amănunte legate de fenomenul muzical românesc de altădată, se implică energic în promovarea artiștilor noștri. Fără documentarea sa, orice referire la muzica aceasta ar fi dificilă.
Alexandra Canareica este mai puțin cunoscută astăzi. Jurnalistul Octavian Ursulescu a numit-o „Vocea de aur a Deltei”. A câștigat în martie 1989 trofeul „Steaua fără nume“. A fost prima și singura tulceancă premiată cu acest trofeu. Cariera sa a fost supusă presiunilor moderniste din anii 90, când stilul pop de dinainte de 1989 nu mai avea succes.
Despre toate acestea, în ediția din această seară a „Atelierului urban”, realizată de Steliana Bajdechi.