Prima pagină » mircea bravo campanie interzicere reclame jocuri de noroc
mircea bravo campanie interzicere reclame jocuri de noroc
Prima pagină » mircea bravo campanie interzicere reclame jocuri de noroc
INTERVIU | Vloggerul Mircea Bravo, despre campania pentru interzicerea reclamei la jocurile de noroc: „Reprezintă un pericol pentru societate. Peste 100.000 de români au «boala» asta şi nu-i sută la sută vina lor!“ VIDEO
Publicat de ,
7 martie 2023, 08:56
Pariurile și jocurile de noroc beneficiază de o reclamă foarte agresivă, atât în mediul online, cât și adiacent evenimentelor sportive, pe stadioane sau pe canalele de televiziune. În aceste zile a trecut de Senat o propunere legislativă care are ca scop responsabilizarea publicității în acest domeniu, cu obiectiv expres, protejarea publicului de instalarea dependenței și protejarea minorilor de a deveni clienți ai sălilor de jocuri de noroc și pariuri. De asemenea, în mediul online circulă și un clip care promovează o petiție ce poate fi semnată de toți cei care sunt de acord cu interzicerea acestei publicități nocive. Laurențiu Despina a stat de vorbă pe acest subiect cu vloggerul Mircea Bravo, cel care a realizat, împreună cu echipa sa, clipul amintit.
Redactor: Petiția pe care o promovaţicere interzicerea publicității toxice la jocurile de noroc și pariuri. Se pare că am ajuns la un punct în care agresivitatea acestor reclame a cerut o astfel de petiție. Dar să nu uităm că statul are un bilet numai cu rezultate exacte, altfel spus, câștigă din aceste business-uri. Totuși, ce șanse de reușită ar putea avea această petiție?
Mircea Bravo: Eu cred că are o șansă mare de reușită, dacă facem o informare corectă, astfel încât toată lumea să afle cât de periculoasă este această boală. Și eu, până de curând, nu știam chestiile astea, știam doar că e o problemă acolo… Dar, în momentul în care se va mediatiza și se va explica, cu subiect și predicat, că există oameni – peste 100.000 de oameni în România, care au boala asta şi nu-i 100% vina lor, pentru că reclama e super agresivă, o să crească șansele! Acum, în ceea ce privește statul, nici nu știu, e redundant să vorbim de moralitate într-o lege a statului. Adică statul, prin faptul că sunt oameni care își pierd averile și ajung în situații sinistre, e greșit să fie de ajuns pentru a porni legea respectivă? Eu cred că, și din punct de vedere financiar, banii respectivi, care în mod normal ar merge la stat, în continuare s-ar învârti în economie, numai că ar aduce, poate, și un plus în societate, mai mult decât să meargă toți la aceste jocuri de noroc și ulterior la stat.
Redactor: E clar că în multe cazuri vorbim de o dependență, așa cum spuneai, de jocurile de noroc, o dependență pe care aceste reclame, care ne sufocă non-stop, la orice pas, o promovează. Cum se poate reveni la starea de sănătate, ca să zic așa, dinaintea apariției jocurilor de noroc în peisajul românesc? Am putea privi totul ca fiind un business ca oricare altul, care își face reclamă?
Mircea Bravo: Cred că, în primul rând, asta își doresc jocurile de noroc să zică: „Bă, oricum, nu se poate să ne întoarcem, n-are rost!“ Sunt foarte mulți oameni care îmi comentează, zic: „Da’ crezi că se schimbă ceva?“ Jocurile de noroc au de câştigat din descurajarea asta, gen – oricum te bați cu morile de vânt, oricum nu are rost! Eu cred că poate fi privit ca un business, dar, ca orice business, trebuie reglementat. Și alcoolul e reglementat într-un anumit fel, și țigările sunt reglementate într-un anumit fel, la fel și explozibilul, petardele, toate sunt reglementate într-un anumit fel, atâta timp cât reprezintă un pericol pentru societate. Clar, jocurile de noroc reprezintă un pericol pentru societate! Cel puțin petiția asta nu cere interzicerea jocurilor de noroc, asta nu înțelege lumea, ci, ok, să funcționeze, dar reglementate și fără promovarea lor, aici mi se pare periculos!
Redactor: Care este situația în alte țări, putem spera că, după experiența altora, lucrurile se vor mai liniști și la noi?
Mircea Bravo: Da, cred că jocurile de noroc, cu promovarea asta gresivă în online, e o chestie recentă, cred că au explodat în pandemie. De atunci au apărut reclamele super-asertive care te conving și acum trebuie luate măsuri. Din ce am înțeles, în Republica Moldova și Irlanda sunt interzise total reclamele în online, dar suplimentar, în orice țară există o reglementare expresă în legătură cu jocurile astea. La noi nu există așa ceva. Am înțeles acum că există legea pe care în comisie au ciopârțit-o, practic, în momentul de față nu mai are nicio valoare. Suplimentar, am înțeles că-s anumite pasaje care o să fie atacate pentru neconstituționalitate și, cumva, legea asta e o oportunitate pentru parlamentari să-și facă puțină reclamă, ca după aia lumea să uite că legea nu se va mai aplica.
Redactor: Ce pot face persoanele interesate, care sunt de partea demersului vostru? Care sunt pașii de urmat?
Mircea Bravo: În primul rând, nu-i cauza mea, petiția e inițiată, la care eu am fost rugat să fac un clip, l-am făcut pro bono și m-am implicat… Eu cred că toată lumea care are o comunitate în spate poate să facă chestia asta, să facă materiale în direcția asta. Și mai am văzut o capcană – faptul că tu ai ceva păcate. De exemplu, dacă eu am făcut în trecut reclamă la alcool, nu aș mai avea voie să fac acum campania asta… E o minciună, asta e cea mai mare capcană, astfel încât nimeni să nu mai promoveze campania asta. Nu există oameni curaţi 100% și trebuie să aibă curaj să se implice. Am văzut că foarte multe persoane publice au dat share la clipul meu și cred că în continuare fiecare poate face un material corespunzător, pentru a promova campania asta. Iar în ce privește omul de rând, omul de rând cred că trebuie să fie conștient despre chestia asta. Sunt mulți care nu știu cât de gravă e problema asta. În momentul în care devine conștient, automat devine un agent pentru această campanie. Petiția asta poate fi semnată, există o campanie Declic, în care se poate intra să semneze petiția pentru această lege și cred că e o chestie pe termen lung tot demersul acesta, adică nu trebuie să ne oprim numai la această lege. O să fie un pas mic cu legea aceasta.