TULCEA: Stejarul Îngenuncheat de la Caraorman va fi declarat monument al naturii
Publicat de Adina Sîrbu,
11 septembrie 2024, 14:38
Ministerul Mediului a inițiat demersurile prin care Stejarul Îngenuncheat din Pădurea Caraorman, județul Tulcea, să fie declarat monument al naturii.
Aflat în vizită în județul Tulcea, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că va colabora cu Asociația Ivan Patzaichin Mila 23 – Rowmania pentru materializarea acestui proiect.
Despre Stejarul Îngenuncheat se spune că este cel mai mare stejar din Delta Dunării, cu o vârstă de peste 400 de ani și o circumferință de 4 metri. Este „îngenuncheat” pentru că ramurile sale s-au întins până la nivelul solului.
„Punem bazele unui proiect pentru reabilitarea zonei din proximitatea stejarului, în concordanță cu principiile de protecție strictă ale Pădurii Caraorman. Orice proiect nou are nevoie de acceptul comunității locale, astfel că oamenii de aici, care cunosc cel mai bine ce comori naturale au, vor fi implicați în procesul de decizie. Cu toții suntem datori să protejăm și să transmitem mai departe asemenea tezaure ale naturii”, a spus Mircea Fechet.
Pădurea Caraorman sau Pădurea Întunecată ocupă partea centrală a Grindului Caraorman, din partea sudică a Brațului Sulina, find rezervație naturală strict protejată și declarată zonă de interes național din anul 2000. Aceasta se întinde pe o suprafață de 2.250 hectare în partea central-nordică a Deltei, pe teritoriul nordic al satului Caraorman, comuna Crișan, județul Tulcea. Aici se găsesc stejari, cu o înălțime de peste 30 de metri, frasini, plopi, specii de plante mediteraneene, inclusiv liane ce ating 25 de metri.
Pădurea Caraorman este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO ca parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Această prezentare necesită JavaScript.
Sursă și foto: Ministerul Mediului/ Redactor: Adina Sîrbu
Calitatea apei de îmbăiere pe litoralul românesc este excelentă, iar autorităţile române asigură monitorizarea constantă şi raportarea transparentă a parametrilor – a anunțat ieri ANAT.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România subliniază ferm că Litoralul românesc este una dintre destinaţiile de vacanţă apreciate de către români, iar speculaţiile legate de o eventuală răspândire a unui presupus virus în apa mării s-au dovedit zvonuri alarmiste, nefondate, ştiri false.
”ANAT a verificat cu atenţie informaţiile oficiale din care rezultă că apa mării este bună pentru îmbăiere. Dorim să aducem în atenţia publicului că afirmaţiile false despre prezenţa bacteriilor infecţioase şi epidemie în Constanţa, în urma barajului aruncat în aer din Ucraina, sunt complet nefondate şi creează deservicii enorme şi nejustificate litoralului românesc. Monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în zonele costiere ale României se efectuează începând cu anul 2007, iar până în prezent nu au fost înregistrate rezultate neconforme (…) Calitatea apei de îmbăiere rămâne excelentă în Mamaia şi pe întregul litoral românesc„, notează sursa citată.
Reprezentanţii ANAT mai precizează că monitorizarea calităţii apei se efectuează zilnic, începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltare din judeţele Constanţa şi Tulcea, iar informaţiile obţinute în urma acestor analize sunt disponibile publicului pe site-urile Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) Constanţa şi Tulcea.
”Dacă, în urma analizelor, se constată o posibilă contaminare a apei costiere, populaţia va fi imediat înştiinţată şi vor fi luate măsuri pentru interzicerea îmbăierii în zonele respective„, a subliniat asociaţia.
Astăzi, Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalitătii din România și președinte de onoare RESTO Constanta, a transmis un comunicat, în care acuză campaniile de denigrare a litoralului.
”Teama unei posibile contaminări cu holeră a apei Mării Negre a făcut turul tuturor publicațiilor și televiziunilor, la fel cum, în ultimii 10-12 ani, în fiecare an, în exact aceeasi perioadă, sunt propagate știri false despre păianjenul “vaduva neagră”, ”meduzele gigant” sau algele verzi “extraterestre”, grozăvii care se întâlnesc doar în apa sau pe plajele din România și se opresc la granița țării noastre.
Avand in vedere campania de propagare de știri false, derulată în fiecare an, împotriva Litoralului românesc, solicităm instituțiilor abilitate să se sesizeze si să monitorizeze sursele și obiectivele reale pe care le urmăresc cei care lansează aceste campanii.
Noi, operatorii ce formăm industria ospitalității de pe litoral, dezavuăm ferm aceste campanii de manipulare publică, adevarate atacuri ce lovesc în interesele a sute și mii de operatori privați, ce susțin economia și bugetele locale și centrale, dar lovesc și în interesul major al României ca destinație turistică, ce trebuie să își dezvolte și protejeze o reputație și o imagine tot mai bună și mai apreciată în lume.
Solicităm Ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, recent învestit, Ștefan Radu OPREA, să declansăm împreună o solidă si fermă Campanie de PROMOVARE a destinațiilor românesti și a vacanțelor în Romania și să ne devină un veritabil aliat public în oprirea propagării stirilor false despre destinațiile de vacantă românești, atâta vreme cât cifrele si indicatorii publicati de instituțiile publice din România dovedesc fără echivoc adevărul! În acest an, înregistrăm cel mai mare numar de turiști pentru această prima perioadă a sezonului, dinainte, chiar, de 2019” – se arată în comunicatul RESTO.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat ieri că nu există niciun indiciu cu privire la un eventual pericol în România după distrugerea barajului Nova Kahovka de pe râul Nipru, în Ucraina. El spune că toți parametrii măsurați sunt în limitele normale pentru această perioadă, iar specialiștii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului acvatic sau calitatea apei de îmbăiere să fie afectate este minim.
Ministrul s-a întâlnit cu autoritățile responsabile de monitorizarea și protecția apelor Mării Negre și a dat asigurări că vor fi intensificate determinările fizico-chimice atât la stațiile hidrometrice de coastă, cât și în larg, și vor continua monitorizările microbiologice zilnice, pentru a se identifica orice eventual risc pentru sănătate.
Ulterior, ministrul Mircea Fechet a discutat și cu omologul bulgar, Iulian Popov, care a precizat că specialiștii bulgari au ajuns la concluzii similare cu cele ale experților români. „Monitorizăm nu doar ţărmul, ci şi marea şi avem şi observaţii prin satelit. Marea este curată, toată lumea poate face baie. Dacă se întâmplă ceva, oamenii vor fi avertizaţi„, a subliniat Popov.