Ministrul Justiției despre transferul judecătoarei din procesul „2 Mai”: „Este o ușurare”
Publicat de Adina Sîrbu,
22 mai 2024, 06:03 / actualizat: 22 mai 2024, 7:55
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat decizia CSM de aprobare a transferului magistratului Ioana Ancuţa Popoviciu de la Judecătoria Mangalia, care a efectuat cercetarea judecătorească în dosarul accidentului mortal de la 2 Mai.
Într-o conferință de presă, Alina Gorghiu a declarat:
Competenţele ministrului Justiţiei nu implică deloc dosarele de pe rolul curţilor instanţelor din România, nici măcar al instanţei de la Mangalia. Am luat act de solicitarea de transfer, aprobată de Secţia de judecători. Ca atare, vom vedea ce va decide mai departe instanţa de la Mangalia cu privire la procesul în curs. Nu-mi cereţi să mă pronunţ pe dosar, însă, din punctul meu de vedere, este o uşurare că această procedură îşi va urma cursul fără judecătoarea care a creat atâta emoţie negativă în spaţiul public şi mă bucur că există o solicitare de transfer aprobată de Secţia de judecători a CSM.
Reamintim, ieri, CSM a aprobat cererea de transfer depusă de magistratul Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța, cu începere de la 1 iunie.
Tot marți, Judecătoria Mangalia a admis cererea de recuzare a judecătoarei, ce fusese depusă de familia uneia dintre victime.
În aceste condiții, dosarul tragediei de la 2 Mai va fi reluat de la zero.
Mâine, la Judecătoria Mangalia, era programat ultimul termen în acest dosar, în care este judecat Vlad Pascu, şoferul drogat, care a omorât doi studenţi și a rănit alți 3, într-un accident produs vara trecută.
Ministrul Justiţiei aşteaptă lămuriri cât se poate de repede din partea CSM şi a Inspecţiei Judiciare cu privire la ancheta deschisă în cazul magistratului Ioana Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia, care ar fi întrebat, la primul termen de judecată din procesul lui Vlad Pascu, dacă una din victimele ucise în accidentul de la 2 Mai este în sală.
Alina Gorghiu a atras atenția, ieri, la bilanţul DNA pe anul 2023, că reputaţia afectată a unui magistrat înseamnă un prejudiciu pentru justiţie:
Prejudiciul pentru justiţie, uneori, poate fi generat, e drept, în puţine cazuri, de magistratul însuşi. Vă dau un exemplu recent, pentru că efectiv am paralizat când am citit că o doamnă judecătoare din Mangalia ar fi întrebat dacă una din victimele ucise în accidentul de la 2 Mai e în sală. Şi mă bucur că CSM s-a sesizat, că Inspecţia judiciară s-a sesizat şi vreau să văd lămuriri cât se poate de repede pe această speţă.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, vineri, că a sesizat Inspecţia Judiciară pentru verificarea modalităţii în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată de joi, la primul termen în dosarul în care este cercetat penal Vlad Pascu, şoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai.
Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass-media în cursul zilelor de joi şi vineri referitoare la modalitatea în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Mangalia cu termen de judecată la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligaţia judecătorului de a studia dosarele anterior şedinţei de judecată, modalitatea de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, precum şi verificarea unor eventuale situaţii de incompatibilitate în care s-ar fi putut afla judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei, se precizează în comunicatul CSM.
Reamintim, după terminarea şedinţei, tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre tinerii morţi în accident, a afirmat că judecătoarea a întrebat dacă băiatul său este în sală, iar un alt părinte a spus că judecătoarea a venit nepregătită la şedinţa de judecată şi mesteca gumă.
Pe de altă parte, FACIAS a cerut CSM excluderea urgentă din magistratură a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu.
Potrivit unui comunicat, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului a sesizat Inspecţia Judiciară şi Consiliul Suprem al Magistraturii pentru grava neglijenţă în exercitarea profesiei a magistratului de la Judecătoria Mangalia, care a întrebat dacă în sala de judecată se află unul dintre cei doi tineri omorâţi de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai.
FACIAS consideră că ceea ce s-a întâmplat în sala de judecată este revoltător, intolerabil şi are grave implicaţii asupra imaginii justiţiei din România: Grava incompetenţă a unei judecătoare care nici măcar nu s-a sinchisit să citească dosarul pe care îl judeca a condus la amplificarea tragediei pentru familia uneia dintre victime, aflate în sala de judecată. Vorbim de acelaşi judecător care, în urmă cu mai puţin de un an, a fost sancţionat de CSM pentru gravă neglijenţă în exercitarea funcţiei, după o cercetare disciplinară iniţiată de Inspecţia Judiciară.
***
Joi, 22 februarie, procesul lui Vlad Pascu de la Judecătoria Mangalia s-a amânat pentru data de 14 martie. În aceeași zi, judecătorii Tribunalului Constanţa au decis ca Vlad Pascu să rămână în arest preventiv pentru încă 30 de zile, magistraţii respingând contestaţia formulată împotriva acestei măsuri.
Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familia unuia dintre tinerii care au murit în urma accidentului rutier, a afirmat că a solicitat termen de judecată şi pentru a se dezbate cererea prin care cere schimbarea încadrării juridice a faptei din ucidere din culpă, fugă de la locul accidentului, vătămare corporală şi conducere sub influenţa substanţelor interzise, în omor calificat şi tentativă la omor calificat.
Un nou precedent în sprijinul schimbării încadrării juridice a faptei vine de la Tribunalul Hunedoara, într-o speță asemănătoare. Astfel, magistrații l-au condamnat pe tânărul care, în decembrie 2022, a lovit cu maşina 6 copii pe o trecere de pietoni din Petroşani, iar unul dintre ei a decedat, la o pedeapsă de 13 ani şi 10 luni de închisoare pentru omor.
Bărbatul de 19 ani a urcat la volan băut, fără permis de conducere și a fugit de la locul faptei, fiind trimis în judecată, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, pentru comiterea infracţiunilor de omor, conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului.