Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, afirmă că 15% dintre cele peste 26.000 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, cămine şcolare, cantine şi săli de sport ale şcolilor nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu deşi necesită acest document.
„Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizaţie. (…) şi sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, la Digi 24, scrie Agerpres.
Acesta a menţionat că acest număr include căminele, cantinele şi sălile de sport, pe lângă, imobilele în care se desfăşoară actul didactic.
Sorin Cîmpeanu a menţionat că aceste clădiri şcolare sunt în administrarea autorităţilor locale şi acestea sunt responsabile de obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu.
Întrebat cum vor merge copiii la școală în condițiile în care 35% dintre unități nu au autorizație de securitate la incendiu, Cîmpeanu a răspuns că, în urmă cu cinci ani, din poziția de premier interimar, a spus că trebuie urgentat acest proces și între timp lucrurile au „evoluat mult prea încet”.
Întrebat, de asemenea, cine își asumă responsabilitatea pentru această situație, ministrul a afirmat: „Suntem întotdeauna puși în situația de a alege răul cel mai mic. Nu este deloc o decizie simplă. Extinctoare trebuie să existe, lipsa avizului sau autorizației de securitate la incendiu nu scuză lipsa extinctoarelor și a măsurilor de prevenire a incendiilor”.
În ce privește vinovații, Sorin Cîmpeanu a afirmat că vinovați sunt „cu toții”: toți cei din sistemul de educație, din rândul autorităților locale, din legislativ și Executiv.
Activitatea la Inspectoratul Școlar Județean Constanța este serios afectată, după ce câțiva inspectori școlari și-au înaintat demisiile din funcții. Rezolvarea acestor blocaje se află la noul Guvern. Doamna Monica Cristina Anisie – ministrul Educației Naționale – a acordat un interviu în exclusivitate pentru Radio Constanța.
Monica Cristina Anisie – ministrul Educației Naționale, în dialog cu Larisa Calistru.
Înainte de a discuta despre situația de la Inspectoratul Școlar Constanța, doamna ministru – ce modificări intenționați să faceți în domeniul educației, într-un interval de timp destul de scurt?
Monica Cristina Anisie : Știți, toată lumea se așteaptă la modificări. Mandatul meu cred că ar trebui să se bazeze într-un procentaj foarte mare și pe stabilitate și pe predictibilitate. Toată lumea vorbește despre reformă, reformă și iar reformă. Eu cred că a venit momentul să ne mai concentrăm acum atenția și asupra calității actului educațional și să încercăm să păstrăm ceea ce este bun și să modificăm numai acolo unde este nevoie. Dacă tot m-ați întrebat, dacă tot vorbim despre calitate, este important să vă spun că am început deja un proces al debirocratizării, toată lumea se plânge de faptul că este o încărcătură foarte mare pe umerii profesorilor care trebuie să facă atâtea hârtii, încât nu mai au timpul necesar de a se pregăti pentru activitatea didactică propriu-zisă pe care trebuie să o desfășoare în fața copilului. Ca atare, am realizat deja un Ordin de Ministru, prin care am constituit o comisie care să taie toate hârtiile inutile din sistem. Pentru că, până la urmă, profesorul trebuie să se preocupe de elev, nu de constituirea unor hârtii.
Cum și când se rezolvă problema ocupării posturilor eliberate în urma demisiilor de la Constanța?
Monica Cristina Anisie : În foarte scurt timp. Astăzi-mâine voi lua o decizie în acest sens. Sunt mai multe propuneri de profesori cu experiență din județul dumneavoastră. Voi face o analiză a CV-urilor acestor persoane și voi lua o decizie pentru deblocarea a ceea ce se întâmplă acum la Inspectoratul Școlar Județean. Decizia va fi luată, repet, astăzi sau mâine.
Inspectorul Șef al ISJ, Petrică Miu, a declarat că Ministerul Educației Naționale a luat decizia desființării a 150 de posturi în județul Constanța, ceea ce ar putea pune în pericol locurile de muncă ale unor salariați din învățământ. Vă propun să acultăm declarația și revenim
Inspectorul Șef al ISJ, în dialog cu Aura Mierluș: În luna noiembrie, ce poți să tai? Ce poți să reduci în momentul acesta? Să faci comasări de clase în noiembrie? Asta ar fi culmea. În momentul în care ei trimit că la un județ trebuie tăiate 150 de norme, cineva trebuie să trimită o adresă oficială. Ca să și explice. În baza la ce și de ce? Acum, doar în zona nedidactic și didactic auxiliar poți să intri. Că nu poți să intri pe personal didactic acum. Ce să tai?
Aurelia Mierluș: Personal auxiliar ce înseamnă ? Secretariat, contabilitate, bibliotecar?
Petrică Miu : Da. Și nedidacticul. Personalul de întreținere. Sunt școli foarte mari care au personal de îngrijire. Foarte puțini în comparație cu numărul de copii. Eu cred totuși că minunea nu poate exista. Trebuie să existe o hârtiuță. Altfel, nu!
Aurelia Mierluș: Altfel, nu veți lua nicio hotărâre în acest sens?
Petrică Miu: Ministerul Educației dacă a hotărât că trebuie să taie și, știu eu, a făcut o analiză centralizată la nivelul ministerului și la nivelul normelor, la nivel național, trebuie să își asume și să ne spună.Să desființezi normele dar să plece și oamenii.Unii pot pleca prin pensionare sau o anumită vacantare a unor posturi. 150. E clar, trebuie să plece niște oameni.
Aurelia Mierluș: Dacă vine o hârtie oficială de la Ministerul Educației, ce măsuri veți lua?
Petrică Miu:Da, aia trebuie să explice de ce trebuie să taie. Poate se face pe chestiunea legată de partea de buget.Au făcut calcule de buget și nu le ajung banii.Iar eu nu stau, în condiții din astea!
Doamna ministru, sunt disponibilizări sau nu la Constanța, trebuie să își facă griji salariații din învățământ?
Monica Cristina Anisie: Salariații din învățământ nu trebuie să își facă nicio grijă! Ceea ce nu a spus domnul inspector școlar general: acea tăiere despre care vorbește dumnealui a fost comunicată de fostul Guvern. Din care a făcut dumnealui parte, având în vedere modul în care a fost numit: prin detașare. Deci nu este vorba de nicio tăiere. Oamenii trebuie să fie liniștiți! Este exclus să se opereze reduceri de personal sau concedieri în momentul în care anul școlar a început. Această abordare apocaliptică nu se află în demersurile Ministerului Educației și Cercetării, condus la acest moment de mine. Fac apel către toți colegii(cadre didactice, didactic-auxiliar și nedidactic) să nu se aplece asupra acestor zvonuri care nu au nicio legătură cu realitatea. Probabil că domnul inspector școlar general avea nevoie de un motiv, ca să-și poată justifica demisia de la Inspectoratul Școlar.
În această perioadă ar trebui să fie adoptată metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar. Sunt modificări de substanță față de anii anteriori? Când va fi adoptată metodologia?
Monica Cristina Anisie : Metodologia va pleca astăzi de la cabinetul ministrului. După cum bine se știe, această metodologie a fost elaborată înainte de a veni eu la Ministerul Educației. A fost elaborată cu un grup de lucru, cu reprezentanți ai sindicatelor, ai inspectoratelor școlare. Au făcut parte din grupul de lucru și profesori din sistem. Metodologia a fost postată în dezbatere publică și a fost avizată fără observații în CDS în data de 8 octombrie.
Alteţa Sa Regală Principesa Maria şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vor participa vineri la „Sărbătorirea Centenarului Colegiului Naţional «Mihai Eminescu» din Constanţa”.
Prima denumire a liceului a fost „Domniţa Ileana” nume dat după una dintre fiicele reginei Maria, suverana României Mari.
La împlinirea a 100 de ani de excelenţă în educaţia dobrogeană, va fi dezvelită o placă aniversară, iar elevii vor susţine un spectacol urmat de o paradă a uniformelor colegiului, se arată într-un comunicat.
Strângerea de bani pentru fondul clasei nu este legală, a declarat luni ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, în opinia căreia această iniţiativă aduce ‘mai multă imagine negativă’ şcolii.
‘Legală nu este. Dacă părinţi strâng bani, după opinia mea, aduc mult mai multă imagine negativă şcolii şi chiar unii părinţi se antagonizează în raport cu şcoala cu aceste fonduri, pentru că nimănui nu îi convine să scoată din buzunar. Chiar dacă părintele consideră că în felul acesta sprijină copilul, nu se bucură când scoate bani din buzunar şi îi pune într-un fond al clasei. Mai bine să învăţăm să facem proiecte, să găsim resurse din bani europeni sau alte resurse şi să încercăm să aducem în şcoli ceea ce şcoala impune ca o necesitate. Este un ordin de ministru de mulţi ani de zile. Poate că întărim în lege’, a afirmat demnitarul la Digi 24.
Potrivit Ecaterinei Andronescu, profesorii ‘au obligaţia’ să nu se amestece în strângerea unei asemenea resurse.
‘Nu este o idee bună’, a mai spus reprezentanta MEN.