Pe urmele moștenirii grecești. Un tur gratuit, pe străzile istorice ale Constanței, alături de ghidul Diana Slav
Publicat de Doina Sirbu, 20 octombrie 2022, 13:52
Dacă vă puteți îmbrăca în culorile alb și albastru și vă încălțăti și cu pantofi comozi, atunci ghidul constănțean Diana Slav vă invită duminică, într-o călătorie inedită pe străzile vechi ale Constanței. Diana Slav marchează prin acest tur gratuit, cea de-a V-a ediție a traseului grecesc, care face trimitere la Sărbătoarea Națională a Greciei și anume Ziua Marelui NU, marcată an de an pe 28 octombrie.
Au trecut 10 ani de când tânăra Diana Slav din Constanța a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și entuziaști ghizi ai orașului. Îi place să se documenteze și să afle în permanență informații inedite despre clădirile și străzile legendare din zona vechii cetăți Tomis, iar apoi să le împărtășească oamenilor ce o însoțesc pe traseele bine stabilite. Duminică, 23 octombrie, de la ora 13 jumătate, Diana Slav vă invită la un tur gratuit dedicat Moștenirii grecești. Punctul de plecare este Teatrul de Stat Constanța, o alegere deloc întâmplătoare.
Diana Slav: Și Teatrul de Stat Constanța are tot rădăcini grecești. La origine se numea Sala Tranulis, pentru că este făcută de Demostene Tranulis. Am descoperit o informație pe care o uitasem, că el a făcut un pariu așa, cu societatea, în care a zis că își ia angajamentul că face în șase luni această nouă sală de Teatru. Nu a reușit, într-adevăr, în șase luni, a reușit în 2 ani.
Rep.: O să vă opriți și în fața Bisericii grecești, care nu are turle, dar este somptuoasă și are o vechime mare.
Diana Slav: Cu siguranță, mai ales că era singura biserică creștină! Era construită în perioada Imperiului Otoman. Creștinii au negociat cu turcii care le-au permis să facă o biserică după reguli destul de stricte. Pe de o parte, exteriorul, simplu, ceea ce nu se prea întâlnește la bisericile ortodoxe, și condiția esențială era să nu fie mai înaltă decât minaretul. Îmi place foarte mult să dau aceste informații și, cumva, mă încarc cu bucuria lor.
La turul de duminică va participa și vicepreședintele Comunității Elene Elpis din Constanța, Mihnea Hagiu. Acesta ne-a explicat ce înseamnă Ziua Marelui NU, sărbătorită an de an pe 28 octombrie.
Mihnea Hagiu: În ziua de 28 octombrie 1940, poporul elen, guvernul grec au răspuns cu un NU răspicat ultimatumului dat de către Italia fascistă a lui Mussolini. Nu au acceptat capitularea și acest act de curaj a intrat în istoria popurului elen drept Ziua Marelui NU.
Diana Slav marchează prin acest tur gratuit de duminică, cea de-a v-a ediție a traseului Moștenirea greacă. În luna septembrie, Diana Slav a organizat un tur dedicat comunității armene din Dobrogea.
Redactor – Silvia Pascale / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – Silvia Pascale