Ascultă Radio România Constanța Live

miel la cuptor

Rețetă mediteraneană de MIEL la cuptor

Rețetă mediteraneană de MIEL la cuptor

Publicat de Arantxa Catană, 6 aprilie 2018, 13:47

Dincolo de semnificaţia religioasă, Sărbătorile Pascale sunt şi un prilej de etalare a talentului gastronomic. Fiecare gospodină are o reţetă deosebită, iar noi vă oferim încă una, aflată de la un specialist în bucătărie: chef Răzvan Cruceanu.  

Ideea pentru materialul de faţă ne-a venit ascultându-l, zilele acestea, pe un coleg, cum elogia un miel la cuptor mâncat în urmă cu aproape 10 ani.

Colegul nostru nu este, nicidecum, genul gurmand, aşa că superlativele folosite în descrierea unei fripturi ne-au convins că merită efortul de a-l găsi, după un deceniu, pe bucătarul responsabil de o asemenea performanţă.

Şi am reuşit, iar chef Răzvan Cruceanu a fost de acord să ne împărtăşească secretele sale de meşter în bucătărie şi să ne spună reţeta care l-a impresionat pe colegul nostrum.

Chef Răzvan Cruceanu: O reţetă clasică, se foloseşte în majoritatea zonelor mediteraneene. Ne trebuie o pulpă de miel, bine uscată, o ştergem cu şerveţele din acelea de bucătărie, din hârtie. Se unge cu ulei de măsline, se presară sare, piper, puţin cimbru. Într-o tavă punem rădăcinoase, morcov, ceapă, usturoi puţin zdrobit, iar ceapa doar tăiată în patru şi nu neapărat decojită. Le presărăm pe acestea cu puţin ulei de măsline şi sare, punem pulpa şi nişte crenguţe de rozmarin.

Cuptorul îl preîncălzim la 220 de grade (la foc mare), introducem mielul, îl lăsăm 30 de minute, îl întoarcem pe partea cealaltă, dăm cuptorul mai încet, la 170 de grade şi mai lăsăm pentru încă cel mult 60 de minute, în funcţie de cum preferă fiecare, mai în sânge sau mai bine făcut.

Apoi, scoatem tava din cuptor, o acoperim cu o folie de aluminiu, lăsăm vreo 15 minute să se odihnească şi, apoi… POFTĂ BUNA!

Reporter: Nu trebuie ţinută înainte în baiţ pulpa de miel?  

Chef Răzvan Cruceanu: Dacă este o carne de calitate, eu nu sunt pentru ţinerea în baiţ, deoarece schimbă gustul natural al cărnii.

Reporter: Şi cum ne dăm seama că este un miel de calitate?

Chef Răzvan Cruceanu: Cel mai bine ar fi să îl vedem viu, să nu fie foarte mic, să aibă cel puţin 10-12 kilograme, carnea să arate bine, să fie roz, să nu fie aţoasă, să nu conţină prea multe pieliţe, să fie bine curăţată, să miroasă a proaspăt.

Reporter: Spuneţi-ne, vă rog, un secret pentru gospodine. Un secret al unui chef!

Chef Răzvan Cruceanu: Păstraţi totul simplu! Nu vă complicaţi!

Redactor: Bogdan Comșa

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:25

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului pentru municipiul Constanța. Astăzi, până la ora 20:00,...

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României

Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României....

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate