Spitalul Judeţean Constanţa informează că liniile de gardă din cadrul punctului de lucru extern UPU SMURD Năvodari sunt asigurate de către 4 medici specialişti pediatri. Conform graficului de gardă pe luna în curs, aici sunt rezolvate doar urgenţele minore, cele majore fiind redirecţionate către UPU SMURD din cadrul SCJU Constanţa.
În perioada care urmează, medicii pediatri care activează în cadrul punctului extern UPU SMURD Năvodari vor contribui la asigurarea liniilor de gardă din cadrul cabinetului de pediatrie al UPU din SCJU Constanţa.
Măsura este temporară, urmând ca această situaţie să se remedieze în momentul angajării unui medic urgentist pediatru.
Punctul de lucru extern UPU SMURD Năvodari continuă să asigure permanenţa pentru pacienţii pediatrici, zilnic, în intervalul orar 08.00-20.00.
Vești bune pentru locuitorii din Mangalia, dar și pentru cei care își programează o vacanță împreună cu copiii în sudul Litoralului! Spitalul Muncipal Mangalia a angajat trei medici pediatri, astfel încât, în cursul lunii aprilie, va fi reluată linia din gardă pentru această specialitate extrem de solicitată.
managerul Spitalului Municipal Mangalia, Alina Dan
„A fost încheiat concursul pentru ocuparea a 3 posturi de medici pediatri. Urmează, în cel mai scurt timp, după terminarea perioadei de preaviz de la vechile locuri de muncă, să înceapă activitatea în cadrul spitalului nostru, asta însemnând după data de 20 aprilie. Încercăm, începând din 1 aprilie, să reușim să creionăm un grafic de gărzi. Ne dăm toată silința să îi convingem pe medici, chiar dacă nu pot începe activitatea, măcar să vină la gărzi”, a declarat managerul unității sanitare, Alina Dan.
Linia de gardă nu mai poate fi asigurată de trei luni, după ce un pediatru s-a îmbolnăvit și nu a mai putut profesa, iar altul și-a dat demisia din motive personale. Dacă au nevoie de îngrijiri medicale în weekend sau în timpul săptămânii, după ora 14.00, copiii din Mangalia sau din localitățile învecinate, sunt trimiși cu ambulanța la Spitalul de Urgență Constanța. Managerul Alina Dan mai spune că, în prezent, unitatea sanitară mai are nevoie de un cardiolog, post care urmează să fie scos la concurs. Asigurarea tuturor liniilor de gardă este importantă atât pentru locuitorii din Mangalia, cât și pentru cei care aleg sudul Litoralului pentru concediu, ținând cont că în vârful sezonul estival, aproape 40% din pacienții care ajung la Urgență sunt turiști.
Redactor: Cătălina Radu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Cătălina Radu
Spitalul Municipal MANGALIA, în deficit de medici anestezişti și pediatri
Publicat de ,
27 aprilie 2017, 17:20
Spitalul Municipal Mangalia va scoate la concurs, în perioada următoare, mai multe posturi de medici în domeniile Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) şi Pediatrie.
Ca urmare a deciziei dr. Lavinia Suciu, medic anestezist la Spitalul Municipal Mangalia (SMM), de a întrerupe de la 1 mai colaborarea cu unitatea medicală în urma promovării unui concurs la Spitalul Judeţean, conducerea SMM va face demersurile legale, necesare pentru scoaterea la concurs a unor posturi de medici pe specialităţile Anestezie şi Pediatrie, se arată într-un comunicat al Primăriei Mangalia.
„În urma plecării d-nei doctor, au rămas doar trei medici anestezişti, dintre care doar un medic este angajat permanent, iar ceilalţi doi au contract de colaborare cu instituţia noastră. Numărul minim de medici pentru înfiinţarea liniei de gardă la Terapie Intensivă este de cinci medici anestezişti”, a declarat directorul unităţii medicale, dr. Dan Lefter. Reprezentanţii Spitalului Municipal Mangalia mai spun că în eventualitatea existenţei liniei de gardă pe Terapie Intensivă, programul operator ar putea funcţiona în regim non-stop.
O altă problemă stringentă cu care se confruntă instituţia spitalicească este lipsa de cereri din partea medicilor pediatri de a ocupa aceste posturi. „În prezent, linia de gardă la Pediatrie este deocamdată menţinută prin eforturile susţinute ale celor cinci medici care îşi desfăşoară activitatea pe această secţie. În cazul în care din indiferent ce motiv unul din ei nu va mai putea susţine activitatea de gardă, existenţa acestei linii de gardă va fi pusă sub semnul întrebării. În ultimii doi ani şi jumătate conducerea spitalului a făcut demersuri repetate pentru aducerea de noi medici pe cele două linii deficitare”, a mai explicat managerul spitalului.
Pianistul Gianluca Luisi, prezent la Constanța – “Mă consider, mai degrabă un muzician explorator, un ”wanderer”, nu neapărat călător, cum s-ar descrie în cel mai strict sens al cuvântului”
R: Gianluca Luisi, aveți un CV impresionant, suntem onorați să ne bucurăm de acest eveniment la Constanța! G.L: Mulțumesc, și eu sunt onorat...
Pediatria Spitalului Judeţean Tulcea ar avea nevoie de cel puţin patru medici pentru ca activitatea de aici să se desfăşoare în condiţii optime.
Afirmaţia a fost făcută pentru Radio Constanţa de Tudor Năstăsescu, managerului unităţii medicale din Tulcea, în condiţiile în care, în aceste zile, activitatea secţiei de Pediatrie este asigurată de un singur medic, al doilea fiind în concediu de odihnă.
„Până în momentul în care nu vom avea angajați patru medici pediatri, astfel încât să existe posibilitatea realizării unei linii de gardă, toate soluțiile sunt paliative. Evident că acum cu doi medici angajați este mai bine decât cu unul și mult mai bine decât cu niciunul, dar asta nu înseamnă că problema este rezolvată. Cred că o întrebare foarte bună pe care ar trebui să și-o pună cei care sunt implicați în acest proces este – cum se decide care este numărul de posturi care se scot la rezidențiat într-un an și dacă acest număr are vreo legătură cu situația care există pe teren”, a declarat pentru Radio Constanța Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Județean Tulcea.
Tot el ne-a mai declarat că după perioada sărbătorilor de iarnă va reveni la Tulcea echipa de medici pediatrii de la Iaşi.