Profil de interpret: Floarea Tănăsescu
Publicat de Liliana Fustanela, 11 octombrie 2016, 07:02
,,Hai la Dobrogea” este cea mai frumoasă invitație de a vizita ținutul dintre Dunăre și mare, spusă pe note muzicale.
Pentru cineva care nu a ajuns vreodată în Dobrogea sau care a plecat de mult de aici și vrea să-și stingă dorul de plaiurile natale, Floarea Tănăsescu prezintă cu sensibilitate acest ținut între Dunăre și Mare. S-a născut la 11 octombrie 1952, în orașul constănțean Cernavodă și încă din copilărie și-a dorit să devină artistă.
”Am simţit că muzica populară mă defineşte, că este harul dăruit mie pe această lume de bunul Dumnezeu şi lucrul acesta nu-l pot ignora”, spune Floarea Tănăsescu. Puțini știu că pe lângă numele de Floarea, mai are un nume de botez și anume Mariana.
Cariera sa artistică a început în anul 1972, prin câştigarea Trofeului: “Floarea din grădină”, concurs organizat de Televiziunea Română. În același an, au avut loc și primele înregistrări la radio, realizate cu Alexandru Fabian, dar și la Televiziunea Română, cu Eugen Gal. De atunci, din 1972 și până în prezent ”ochii sunt buni de leac”, salciile sunt purtate de val și gând, căprioara e sora dorului, iar Mărunțica este hora dobrogenilor cantata cu sensibilitate și măiestrie artistică de Floarea Tănăsescu.
Odată cu obținerea Trofeului ”Floarea din Grădină”, devine solist profesionist, la Teatrul de revistă şi comedie “Ion Vasilescu” din Bucureşti și la Ansamblul artistic “Ciocârlia”al Ministerului de Interne, iar activitatea de promovarea a folclorului dobrogean avea să fie răsplătită prin zeci de diplome.
De-a lungul timpului a colaborat cu orchestrele: Radio, “Ciocârlia”, “Doina”, “Brâuleţul”,”Doina Ilfovului”,Lăutarii din Chișinău și multe altele.
Artista are în cei peste 40 de ani de carieră, peste 70 de cântece, sute de participări la concerte, festivaluri, emisiuni de radio sau televizate, atât în țară, cât și în afara granițelor țării.
”Sunt un om obişnuit, cu părţi bune şi mai puţin bune. De-a lungul vieţii, am fost o persoană perseverentă, şi ce mi-am propus am realizat. Pe măsură ce m-am maturizat am încercat să fiu un om bun şi de ajutor celorlalţi pe cât mi-a stat în putere”, mai spune Floarea Tănăsescu.
Floarea Tănăsescu are editate 3 discuri de vinil, două casete şi 3 CD-uri, cu muzică populară şi colinde din Dobrogea. Este culegătoare, cercetătoare , interpretă și model pentru tinerii interpreți ai Dobrogei: Georgeta Nichifor, Elena Plătică, Mihaela Avram, Aida Ursu, Vasilica Buhăescu, Marius Brutaru, Cătălina Alexa.
”Dobrogea este plaiul său de poveste” și sub acest generic, Floarea Tănăsescu, a așternut pe hârtie povestea vieții sale, dar și cântecelor sale.
Motto-ul său: ”Am cântat, cânt și voi cânta pentru a cinsti darul pe care Dumnezeu mi l-a dat”.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)