Ascultă Radio România Constanța Live

Marta Popescu

SULINA: Festivalul Dunării #CuApeleCurate a reunit mii de oameni din comunitățile dunărene

SULINA: Festivalul Dunării #CuApeleCurate a reunit mii de oameni din comunitățile dunărene

Publicat de Adina Sîrbu, 16 septembrie 2024, 08:49

A doua ediție a Festivalului Dunării #CuApeleCurate, organizat de Asociația MaiMultVerde în cadrul programului Cu Apele Curate, a reunit la Sulina, în perioada 12-14 septembrie, peste 2.000 de persoane din comunitățile dunărene și din alte 5 țări riverane fluviului, reprezentanți ai organizațiilor de mediu și ai autorităților publice locale și centrale. În cadrul evenimentului a fost lansat un studiu privind gestionarea deșeurilor în Delta Dunării.

Sub sloganul „Dunărea ne privește pe toți, Cu drag din Sulina!”, Festivalul Dunării a păstrat tema generală legată de importanța reducerii poluării apelor fluviului cu plastic, cu accent pe cantitățile de deșeuri transportate în Marea Neagră și pe importanța cooperării transfrontaliere și trans-sectoriale în perioade de criză internațională, în special cu țările dunărene vecine – Ucraina și Republica Moldova.

„Timp de trei zile, prin intermediul unui program diversificat, ne-am propus să informăm, să sensibilizăm și să implicăm participanții la eveniment în discuții despre provocările sociale din zonă, despre conservarea naturii și prevenirea și combaterea efectelor schimbărilor climatice. Pe lângă ateliere pentru elevi, expoziții, proiecții de film, concerte și plimbări cu caiacele, în cadrul evenimentului au fost organizate o serie de dezbateri dedicate protecției mediului, dar și un workshop interdisciplinar dedicat atât ONG-urilor din țările dunărene, cât și jurnaliștilor”, a declarat Marta Popescu, coordonator program Cu Apele Curate.

120 de copii din localitățile Deltei Dunării și 20 de copii din Ucraina, beneficiari ai centrului Crucea Roșie Română – Filiala Tulcea, au participat la activitățile și atelierele organizate în cadrul festivalului, implicarea lor contribuind la promovarea importanței protejării mediului și a valorilor culturale din Delta Dunării.

Pe scena Festivalului Dunării au urcat ansambluri folclorice locale și trupele Partizan și Taraf de Caliu.

Studiul privind gestionarea deșeurilor în Delta Dunării, lansat în cadrul Festivalului Dunării #CuApeleCurate

În cadrul seriilor de dezbateri Danube Talks, a fost pus în discuție alături de reprezentanții ONG-urilor de mediu și ai autorităților publice locale și naționale managementul deșeurilor plutitoare și importanța cooperării transfrontaliere pentru protejarea Deltei Dunării. În acest context, au fost prezentate rezultatele studiului realizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Ecopolis care a analizat sistemul de management al deșeurilor din Delta Dunării cu scopul de a identifica gradul de acoperire și eficiența acestuia.

„Potrivit studiului realizat în 2023 de Asociația MaiMultVerde, sectorul românesc al Dunării transportă anual, la intrarea în țară, aproximativ 100 de tone de plastic. Delta Dunării este cel mai fragil teritoriu, profund afectat de poluarea fluviului din amonte, iar responsabilitatea managementului deșeurilor este pasată atât între cele 12 județe riverane, cât și între toate instituțiile cu factor de decizie asupra Rezervației Biosferei Delta Dunării. Festivalul Dunării reprezintă un pretext bun pentru a atrage încă o dată atenția asupra acestor probleme pe care le semnalăm și în studiul privind gestionarea deșeurilor în Delta Dunării”, a subliniat Loredana Pană, expert advocacy MaiMultVerde.

Deși județul Tulcea este fruntaș în ceea ce privește procentul de deșeuri reciclabile colectate (peste 50%), Delta Dunării rămâne mult în urma județului cu o medie de 24% din totalul deșeurilor municipale colectate. În același timp, infrastructura deficitară pentru Sistemul Garație-Returnare face ca județul Tulcea și implicit Delta Dunării să se claseze pe unul dintre ultimele locuri din țară.

Concluziile Studiului privind gestionarea deșeurilor în Delta Dunării arată că s-au înregistrat progrese semnificative în domeniu, din 2020 până în 2023, în special datorită implementării sistemului de management al deșeurilor și aplicării stricte a sancțiunilor. Cu toate acestea, provocările legate de infrastructură și conștientizarea publicului persistă.

Loredana Pană: „Este nevoie de măsuri dedicate specifice Deltei Dunării: sunt necesare în continuare campanii de educație și conștientizare pentru a schimba comportamentele legate de deșeuri, dar și monitorizarea și evaluarea continuă a acestui fenomen. De asemenea, ARBDD ar trebui să includă în raportul său anual analiza privind situația gestionării deșeurilor din Delta Dunării și situația cazurilor de încălcare a legii privind depozitarea și colectarea corectă a deșeurilor, ca o dimensiune extrem de importantă pentru sănătatea ecosistemului deltaic”.

Impactul războiului din Ucraina asupra Deltei Dunării și a Mării Negre, dezbătut în cadrul conferințelor Danube Talks

Studiul și-a propus să facă și o analiză privind impactul creșterii traficului de nave maritime în Delta Dunării în contextul războiului din Ucraina. La nivel regional și central, nu există o astfel de analiză, deși traficul s-a dublat după începerea invaziei Ucrainei, fapt ce afectează calitatea aerului și a apei din zonă.

La conferința Danube Talks dedicată acestui subiect au luat parte și reprezentanți ai primăriilor din Bilhorod-Dnistrovskyi și Shabovska din regiunea Odesa (Ucraina), precum și președintele Comitetului bazinului Nistru din Republica Moldova, lect. univ. Ana Jeleapov, doctor în hidrologie și resurse de apă, alături de care a fost dezbătut impactul războiului din Ucraina asupra Deltei Dunării și a Mării Negre.

Prezent la Sulina în ultima zi de festival, guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete, a declarat că instituția pe care o reprezintă ar trebui să aibă acces pe navele care tranzitează zona, să poată verifica modul în care se face managementul deșeurilor la bord: „În momentul de față nu avem dreptul să urcăm la bord. Am discutat cu Căpitănia și cu Poliția de frontieră. Trebuie să găsim o modalitate să modificăm legea. Există competențe mici la Autoritatea Navală și la Poliția de frontieră, dar ei au de fapt alte responsabilități și nu abordează acest subiect. Este o vulnerabilitate care trebuie rezolvată, iar alături de ei, un inspector de mediu ar trebui să aibă posibilitatea să urce la bord.”

Festivalul Dunării, fără plastic de unică folosință!

Asociația MaiMultVerde și-a propus și pentru ediția din acest an a Festivalului Dunării să genereze cât mai puține deșeuri din plastic. Au folosit pahare reutilizabile pentru băuturi, iar apa a putut fi luată gratuit de la dozatoare special amplasate în incinta evenimentului. Totodată, participanții au fost încurajați să vină cu propriile bidoane pentru apă, iar fumătorii au primit scrumiere portabile.

Deșeurile generate în timpul festivalului au fost colectate separat în locurile special semnalizate, de unde au fost ridicate de firma locală de salubrizare și trimise la reciclare.

Festivalul Dunării a fost organizat în cadrul programului Cu Apele Curate, susținut de o echipă internațională formată din Asociația MaiMultVerde și H2Org, cu sprijinul BCR și Baden-Wurttemberg Foundation.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sursă: comunicat de presă/ Foto: organizatori și Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 15:52

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!

La data de 20 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Tulcea au fost sesizați de către două femei, cu privire la faptul...

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:06

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord

Noul tren electric de la Alstom, inaugurat ieri cu mare fast de autorități, nu a mai plecat în cursa programată în această dimineață, din...

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea...

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:27

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile...

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:07

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală

Timp de patru zile, pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile de vacanță perfecte în cadrul Târgului de Turism al României,...

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 08:04

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs, în această dimineață, între un microbuz...

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Festivalul Dunării #CuApeleCurate ajunge la SULINA

Festivalul Dunării #CuApeleCurate ajunge la SULINA
Foto: afise 1080x1080_FD

Publicat de Adina Sîrbu, 2 septembrie 2024, 08:12

A doua ediție a Festivalului Dunării se desfășoară anul acesta, între 12 și 14 septembrie, la Sulina.

Evenimentul este organizat de Asociația MaiMultVerde în cadrul programului Cu Apele Curate și păstrează tema generală legată de importanța reducerii poluării apelor fluviului cu plastic, cu accent pe cantitățile de deșeuri transportate în Marea Neagră și pe importanța cooperării transfrontaliere și trans-sectoriale în perioade de criză internațională, în special cu țările dunărene vecine – Ucraina și Republica Moldova.

Marta Popescu, coordonator program Cu Apele Curate:

Timp de trei zile, prin intermediul unui program diversificat, ne propunem să informăm, să sensibilizăm și să implicăm participanții la eveniment în discuții despre provocările sociale din zonă, despre conservarea naturii și prevenirea și combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Festivalul Dunării reprezintă o oportunitate pentru a (re)descoperi fluviul la întâlnirea cu marea, pentru a-i admira și respecta frumusețea. În plus, este o ocazie perfectă de a demonstra că este posibil să ne bucurăm de natură într-un mod responsabil, prin eliminarea plasticului de unică folosință, prin minimizarea și colectarea separată a deșeurilor.

Pe lângă ateliere pentru copii și adulți, expoziții, proiecții de film, concerte și plimbări cu caiacele, în cadrul evenimentului vor fi organizate o serie de dezbateri dedicate protecției mediului și un workshop interdisciplinar dedicat atât ONG-urilor din țările dunărene, cât și jurnaliștilor.

Pe scena festivalului vor urca, alături de ansamblurile locale, trupele Partizan și Taraf de Caliu.

Principalele probleme cu care se confruntă Delta Dunării, dezbătute la Danube Talks

Danube Talks reprezintă o serie de dezbateri moderate de Loredana Pană, expert advocacy MaiMultVerde, care aduc la aceeași masă comunitatea locală, specialiști în domeniu, ONG-uri, autorități locale și centrale:

Dunărea ne unește geografic și ne provoacă să găsim soluții comune la problemele pe care le împărtășim. În acest spirit, ne propunem să creăm un cadru de dialog între comunitatea locală, autoritățile locale și centrale și partenerii internaționali, pentru a ne sprijini reciproc în lupta împotriva deșeurilor de plastic din ape și pentru a explora noi modalități de petrecere a timpului în apropierea fluviului.

Subiectele abordate de conferințele Danube Talks în cadrul ediției a doua a Festivalului Dunării urmăresc managementul deșeurilor plutitoare și importanța cooperării transfrontaliere pentru protejarea Deltei Dunării – unul dintre cele mai valoroase ecosisteme din Europa,  precum și promovarea patrimoniului cultural deltaic ca soluție pentru protejarea mediului.

Sectorul românesc al Dunării transportă anual în Marea Neagră aproximativ 100 de tone de plastic și microplastic, potrivit unui studiu lansat de MaiMultVerde în 2023. Anul acesta am analizat sistemul de management al deșeurilor din Delta Dunării cu scopul de a identifica gradul de acoperire și eficiența acestuia. Delta Dunării este cel mai fragil teritoriu, fiind profund afectată de poluarea Dunării din amonte. Tot aici, se depun și multe dintre materialele plastice aduse de apă care afectează fauna și flora locală. Totodată, războiul din Ucraina are un puternic impact de mediu despre care se vorbește prea puțin.

Delta Dunării reprezintă spațiul cu cea mai mare diversitate culturală din țară, unde conviețuiesc peste 14 etnii, cu religii diferite și tradiții specifice conservate în localitățile dintre ape. Cu toate acestea, patrimoniul cultural deltaic este foarte puțin pus în evidență, iar turiștii care ajung aici rareori primesc informații culturale. Această modalitate de vizitare a zonei pune presiune pe patrimoniul natural (prin pescuit, vizite pe lacuri și canale și în zone strict protejate: Pădurile Letea și Caraorman) și nu sprijină antreprenoriatul cultural local.

Intrarea la festival este gratuită. Mai multe detalii pe www.festivaluldunarii.ro.

Festivalul Dunării este organizat în cadrul programului Cu Apele Curate de o echipă internațională formată din Asociația MaiMultVerde și H2Org.

Asociația MaiMultVerde s-a înființat în 2008 din convingerea că grija pentru oameni și natură ar trebui să devină o prioritate. De atunci desfășoară o serie de proiecte de împădurire, protejare a biodiversității, educație de mediu, transport alternativ, prevenirea risipei alimentare și combaterea poluării cu plastic a apelor.

H2Org este o organizație non-profit din Germania, care dezvoltă proiecte pentru un mediu și ape fără plastic. Dezvoltă proiecte educaționale, campanii, activități și inițiative de cercetare pentru a minimiza poluarea apelor și pentru a preveni acumularea de plastic.

Parteneri: Asociația Cu Drag din Sulina, Primăria Sulina, Navrom Delta Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Casa de Cultură Sulina.

Radio Constanța este partener media.

Sursă și foto: comunicat de presă/ Redactor online: Adina Sîrbu

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 15:52

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!

La data de 20 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Tulcea au fost sesizați de către două femei, cu privire la faptul...

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:06

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord

Noul tren electric de la Alstom, inaugurat ieri cu mare fast de autorități, nu a mai plecat în cursa programată în această dimineață, din...

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea...

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:27

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile...

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:07

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală

Timp de patru zile, pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile de vacanță perfecte în cadrul Târgului de Turism al României,...

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 08:04

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs, în această dimineață, între un microbuz...

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism