Proiect naţional de donaţii de medicamente, Baylor Marea Neagră
Publicat de , 10 iunie 2015, 19:01
Înfiinţată la sfârşitul lui septembrie 2004, Fundaţia Baylor-Marea Neagră este o organizaţie non-profit, non-guvernamentală, apolitică, al cărei fondator şi finanţator principal este Colegiul de Medicină Baylor (Baylor College of Medicine) din Houston, SUA. Preşedintele Fundaţiei este profesorul Mark W. Kline.
În cabinetele fundaţiei se realizează testări gratuite pentru depistarea infecţiei cu HIV încă din 2007, numărul total de persoane testate până astăzi fiind de peste 40.000.
De asemenea, Fundaţia Baylor Marea Neagră a înfiinţat în urmă cu opt ani, prima reţea de centre de testare pentru HIV, hepatita B şi hepatita C din România, şi un Centru de testare mobilă pentru zonele rurale. Deţine un complex de locuinţe protejate pentru tineri seropozitivi vulnerabili în localitatea Lazu, judetul Constanta. Desfăşoară programe de voluntariat, de educaţie şi prevenire a bolilor infecţioase organizate cu, şi pentru tineri.
De curând a fost demarat cel mai amplu proiect naţional de donaţii de medicamente către unităţile medicale româneşti.
Despre sprijinul pe care fundaţia îl acordă comunităţii au vorbit în cadrul emisiunii “Stil de viaţă” Elena Gheorghe Neacşu, coordonator mobilizare resurse şi Adelina Negulescu, ofiţer donaţii:
Medicamentele şi alte produse medicale sunt oferite gratuit din Statele Unite, fiind asigurat şi transportul internaţional. Dar, odată intrate în România, pentru aceste medicamente fundaţia face mai multe cheltuieli de regie: vamă, transport, depozitare. Situaţie ciudată în condiţiile în care aceste medicamente nu sunt comercializate ci donate:
Fundaţia acordă servicii psiho-sociale şi medicale complementare persoanelor infectate cu HIV, Hepatită B şi Hepatită C din regiunea Dobrogei.