„C.E.T” la Tariverde
Publicat de Liliana Fustanela, 21 decembrie 2018, 21:50
Sunt oameni care se „încăpățânează” să mențină vie flacără vieții la țară și a spiritului Crăciunului. Au un singur țel: să facă ceva remarcabil pentru ei și semenii lor. Din această categorie face parte și Marius Borlan, din satul constănțean Tariverde. Poate fi socotit un inventator. Centrala creată de el, din tablă, arde baloți de paie și încălzește locuința sa, atelierele sale și casele angajaților.
C.E.T. la Tariverde – asta își dorește pentru locuitorii satului natal, Marius Borlan. Are 50 de ani și până acum, cam tot ce și-a propus a realizat: instalații sanitare, instalații electrice, mobilă, termopane, spălătorie auto, sere, încălzire solară, mașini electrice.
Nu e departe de acest vis. A creat o centrală din tablă, ce arde baloți de paie și furnizează apă caldă și căldură pentru locuința sa, a părinților și a angajaților care lucrează în halele și atelierele sale, în total vreo 3 000 de mp. Poate fi socotit un inventator, dar nu îl încălzesc brevetele și diplomele. E fericit dacă face ceva pentru mediul înconjurător, pentru semeni, pentru satul de care nu s-ar despărți vreodată. Ideea creării unei centrale care să producă energie termică prin arderea paielor i-a venit în urmă cu 6 ani, când a fost chemat să monteze și să conecteze o centrală ce funcționează cu același combustibil, paiele (adusă din Danemarca, la Complexul de creștere a porcilor de la Fântânele). Păstrând principiul de ardere a creat o centrală de 2 m lățime și 4,5 m înălțime. Pentru că are dimensiuni atât de mari este instalată în curte, aproape și de spațiul de depozitare al baloților. Centrala folosește un vas de 10 tone de apă care preia căldura dată de baloți, apă care pleacă apoi spre conducte.
Avantaje: costuri extrem de mici, salvăm pădurile și protejăm mediul înconjurător
Dezavantaje: spațiul de depozitare și utilaj de manevrare a baloților.
Valabilitate: 15-20 de ani
Preț estimativ al centralei: 10.000 de euro (pentru încălzirea a peste 10 case)
Consum: 5-6 baloți mari de paie încălzesc 3 000 de mp și asigură apă caldă în toate casele angajaților și ateliere, adică în jur de 90 de lei pentru 24 de ore. Pentru un an este nevoie de circa 600 de baloți mari de paie.
După ce vor fi finalizate lucrările de infrastructură în sat, Marius Borlan are de gând să extindă furnizarea agentului termic la toți locuitorii. Lucrează deja la proiectul care presupune montarea a 3-4 centrale care prin arderea paielor să încălzească locuințele și să asigure și apă caldă în toate casele din Tariverde.
Aflați cum poți să te bucuri de confort termic la sate cu cele mai reduse costuri, de la Marius Borlan din Tariverde, la Radio Constanța, în emisiunea „Stil de viață”, ediția 25 decembrie, realizată de Liliana Fustanela.