(AUDIO) Mariana Lungu, la Radio Constanța în ziua Sânzienelor
Publicat de cezarcolimitra, 25 iunie 2017, 16:39
Suceveanca Mariana Lungu a cântat, la început, muzică populara din mai multe zone, dar folclorul cu care se identifică este cel din partea de mijloc a Moldovei. Pe acesta, l-a adus pe scenă și în studiourile de înregistrări. Cântecele culese de acolo au fost șlefuite de interpretă și trecute prin filtrul propriei sensibilități, ea însăși caracterizându-se ca fiind o solistă lirică.
Înainte de 1990, își petrecea verile cântând pe litoral, în toate stațiunile, alături de alți colegi de scenă din perioada aceea. Și-a început cariera muzicală în 1968 la ansamblul din Suceava, a trecut apoi la Piatra Neamț, iar din 1972, a ajuns la „Plaurile Bistriței” din Bacău din care făcea parte și marele violonist Ion Drăgoi. A rămas aici până la Revoluție.
Mariana Lungu înregistrat primul disc in 1972, a continuat cu altul peste doi ani, apoi a revenit în studiourile Electrecord în 1982 pentru un alt album, iar în 1984 l-a realizat pe cel din urmă. Anii petrecuți în Israel au împiedicat-o să mai imprime, dar Mariana Lungu promite să să vină cu melodii noi în curând, piese din folclorul orășenesc.
A cântat douăzeci de ani în Israel, în multe localuri din Tell Aviv despre care spune că ambianța era una de concert. Oamenii ascultau muzică în restaurante în condiții de spectacol.
L-a cununat pe fratele Nadiei Comăneci, iar la plecarea gimnastei din țară, a fost acuzată de autorități că ar fi ajutat-o pe marea noastră campioană să fugă din România. În interviul pe care i l-a acordat lui Cezar Colimitra, Mariana Lungu a vorbit despre multe lucruri interesante din trecutul scenei noastre muzicale, despre personalitățile care formau atunci pleiada de mari artiști vocali.
Interviul de la Radio Constanța poate fi ascultat mai jos.