Angajații Radionav sunt și astăzi în grevă japoneză. Interviu cu Marian Vlacicu, lider de sindicat
Publicat de , 19 aprilie 2019, 12:06 / actualizat: 24 aprilie 2019, 13:15
Angajații Radionav sunt și astăzi în grevă japoneză. Salariații Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale – Radionav își exprimă, astfel, nemulțumirea deoarece nu și-au primit salariile începând din luna februarie. Situaţia este cauzată de tergiversarea procedurii de preluare a personalului şi a atribuţiilor Radionav de către Autoritatea Navală Română, procedură iniţiată încă din noiembrie anul trecut.
Până la rezolvarea situației, cei 40 de angajați Radionav vor fi în grevă japoneză, după cum ne-a declarat liderul de sindicat, Marian Vlacicu.
Marian Vlacicu – Noi nu avem venituri proprii. Primeam subvenție de la guvern. Din această subvenție, ne achitam salariile angajaților și cheltuielile utilităților. Începând cu luna februarie s-a sistat această subvenție, pe moticul că noi vom fi preluați de către Autoritatea Navală. Demersurile pentru preluarea noastră sunt făcute de mai mult timp, darnu s-a putut da un cadru legislativ pentru ca să se facă această trecere, cu personal cu tot, la ANR. Doamna Rovana Plumb nu și-a asumat răspunderea semnării actelor, hârtiile sunt făcute la București, domnul Mezei, directorul de la ANR, este de acord cu preluarea personalului. De aici a venit această întârziere a salariilor.
Noul ministru, Răzvan Cuc, ce v-a pus?
Marian Vlacicu – A fost consiliu naval, luna trecută, la consiliul naval a participat directorul, i s-a adus la cunoștință situația companiei, a zis că știe deja despre aceste probleme, care vor fi rezolvate în cel mai scurt timp.
Acum, înainte de sărbători, nu veți primi niciun ban?
Marian Vlacicu – Nu, nu, nu. Să sperăm, totuși! Mai sunt două săptămâni! Poate se rezolvă această problemă. Oamenii să-și ia salariile și să facă sărbatorile ca lumea.
Câți oameni mai lucrează la Radionav?
Marian Vlacicu – Suntem 40 de oameni. Noi suntem singura stație care e autorizată să transmită avize meteorologice, avize de furtună, acele avize de navigație care sunt trecute, se fac exerciții navale, militare, pe mare. Sunt obiecte plutitoare, periculoase navigației. Nu am mai putea să transmitem așa ceva. Portul Constanța va fi declarat port nesigur, fiindcă toate aceste avize și situații meteorologice țin de siguranța navigației.
Așteptăm un punct de vedere de la Ministerul Transporturilor cu privire la soarta societății Radionav.
Realizator – Cristina Iliuță / Redactor online – Liviu Predescu