Profil de interpret: Maria Ghinea
Publicat de Liliana Fustanela, 3 octombrie 2016, 17:11
Vâlceanca Maria Ghinea venea pe lume la 20 septembrie 1968, în satul Casa Veche, din comuna Olanu.
Școala primară și gimnaziul le-a urmat în comuna natală în perioada 1974-1983. Ca elevă a participat la o serie de concursuri școlare unde cântecul popular românesc a fost prietenul ei cel mai drag. Ca un prieten nedespărțit,cântecul popular a însoțit-o ,mai departe la Râmnicu Vâlcea ,unde a terminat liceul.
Era liceană când ,atrage atenția publicului și juriulșui la Festivalul „Maria Lătărețu” de la Tg-Jiu în 1986, unde a obținut râvnitul loc I, iar in 1987, loc pe care s-a clasat și anul următor, la cunoscutul la acea vreme festival, „Cântarea României”.
Aici a fost remarcată de dirijorul și compozitorul, Constantin Arvinte, cel care de fapt a descoperit-o cu adevărat. Sfaturi utile în formarea ca artist a primit și de la profesorul Rostogol, evoluând alături de Orchestra „Izvorașul” din Rm. Vâlcea.
Imediat după terminarea liceului s-a angajat ca solistă de muzică populară la Orchestra „Vâlceanca” unde a evoluat alături de Maria Dragomiroiu și Felicia Ungureanu. In anul următor,în 1988 realizează și primele imprimări alături de această orchestră, sub bagheta dirijorului Ionel Puia.
Anul 2001, o găsește ca solistă a Ansamblului „Călușul” din Scornicești, Olt. Maria Ghinea are 10 albume discografice și de fiecare dată când se află în fața minunatului public, nu-l dezamăgește.
Dintre cele mai îndrăgite cântece ale sale amintesc : ”Hora oltenească ”, ”Noaptea nici nu mă ia somnul”, ”La mulți ani”, ”Pescarul și vânătorul”.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)