Reprezentantă de mare succes a muzicii tradiționale din zona etnofolclorică a Gorjului, tânăra interpretă Maria Beatrice Băndoiu va susține un recital în această seară, la Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular “Mamaia” 2024.
Înzestrată cu o voce de excepție, fină cunoscătoare a folclorului din zona sa natală, excelentă doinitoare și promotoare a portului și a melosului autentic oltenesc, Maria Beatrice Băndoiu va crea, cu siguranță, momente memorabile pentru cei ce apreciază muzica tradițională românească.
Maria Beatrice Băndoiu este una dintre tinerele voci ale muzicii populare oltenești. Pasionată, muncitoare, inteligentă, Beatrice este mândria părinților săi. Și Maria, și Beatrice, o strigă cei apropiați, după ce ambii părinți și-au dorit, la nașterea sa în 29 decembrie 1991, fiecare câte unul dintre cele două prenume.
Maria e numele etalon pentru muzica gorjenilor care se mândresc cu Maria Lătărețu. Maria Beatrice Băndoiu este una dintre laureatele festivalului dedicat valoroasei interprete, obținând în 2008, Trofeul Maria Lătărețu. În același an, 2008, Maria Beatrice Băndoiu obținea un premiu și la Festivalul Național de Folclor de la Mamaia.
Absolventă a Școlii Populare de Artă și a Facultății Naționale de Muzică București, Maria Beatrice Băndoiu locuiește în București, dar de loc este din Tg. Jiu, județul Gorj, zonă pe care o reprezintă cu succes în muzica populară.
Tânăra interpretă își construiește cariera artistică prin disciplină, organizare, ambiție și pasiune și rezultatele se văd, prin minunatele cântece și prin diversele prezențe pe scenă.
De la obținerea primelor premii și lansarea primului său album: „Lângă apa Jiului”, Maria Beatrice Bândoiu este o prezență constantă în emisiunile radio și tv. Un merit important în pregătirea sa ca interpret l-a avut profesoara sa, totodată și interpretă, Emilia Drăgătoiu Nanu. În afară de pasiunea de a cânta, Maria Beatrice Băndoiu colecționează costume populare și pentru că și-a dorit înainte de a cânta să devină jurnalist, acest vis s-a îndeplinit în 2015, când a început activitatea de colaborator, în realizarea emisiunilor de folclor de la Antena Satelor.
Colaborarea cu Orchestra Lăutarii din Chișinău a făcut ca în anul 2015, să ofere publicului cântecele: „A plecat în lume puiul”, „Ia să-mi spui tu puișor”, „Rău îmi pare, Doamne rău”, „Neicuță, privirea ta”, iar în 2016, prin colaborarea și cu interpretul de peste Prut, Nicu Mâță, să bucure publicul cu frumoasa melodie: „De dragostea Aniței”.
Absolventă a Școlii Populare de Artă și a Facultății Naționale de Muzică București, Maria Beatrice Băndoiu locuiește în București, dar de loc este din Tg.Jiu , județul Gorj, zonă pe care o reprezintă cu succes în folclor.
Astăzi (n.r. 29 decembrie 2015), interpreta a oferit ascultătorilor Radio Constanța, patru dintre recentele sale înregistrări cu Orchestra Lăutarii din Chișinău și a vorbit despre creațiile sale.
De puțin timp, din luna iunie 2015, colaborează la realizarea emisiunilor de folclor de la Antena Satelor, intepreta mărturisind că își dorea acest lucru și, șansa a apărut după ce a participat la o emisiune în calitate de invitat .
Și Maria, și Beatrice , o strigă cei apropiați , după ce ambii părinți și-au dorit , la nașterea sa în 29 decembrie 1991, fiecare câte unul dintre cele două prenume. Maria e numele etalon pentru muzica gorjenilor care se mândresc cu Maria Lătărețu. Maria Beatrice Băndoiu este una dintre laureatele festivalului dedicat valoroasei interprete obținând în 2008, Trofeul Maria Lătărețu . În același an, 2008 , Maria Beatrice Băndoiu obținea un premiu și la Festivalul Național de Folclor de la Mamaia.
Tânăra interpretă își construiește cariera artistică prin disciplină, organizare, ambiție și pasiune și rezultatele se văd , prin minunatele cântece și prin diversele prezențe pe scenă.
Secvență din emisiunea : ”Seri de cântec românesc”, ediția 29 decembrie 2015, realizată de Liliana Fustanela:
2015 se încheie benefic pentru tânăra artistă care prin colaborarea cu Orchestra Lăutarii Chișinău oferă publicului cântecele : ”A plecat în lume puiul ”, ” Ia să-mi spui tu puișor”,”Rău îmi pare, Doamne rău”, ”Neicuță, privirea ta”.
Le puteți aculta aici: