Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, însoțită de Alteța Sa Regală Principesa Sofia, își continuă periplul în județul Tulcea. Astăzi, delegația regală se va afla la Jurilovca.
Primirea oficială va avea loc la ora 13,00, la Școala Gimnazială Jurilovca, iar în program figurează o deplasare la Capul Doloşman și vizitarea unor gospodării tradiţionale conservate sau reabilitate din localitate.
Vizita reprezentanților Casei Regale în județ a început ieri, în municipiul Tulcea. Delegația a fost întâmpinată de autoritățile locale la Casa Avramide, unde Custodelui Coroanei i-a fost înmânată Cheia Orașului, moment urmat de un spectacol susținut de elevii Liceului de Arte ”George Georgescu” din municipiu.
Suferinţa şi sacrificiul strămoşilor noştri ne leagă astăzi în omenie, speranţă, compasiune şi toleranţă, afirmă Custodele Coroanei Române, Margareta, într-un mesaj transmis, duminică, la împlinirea unui secol de la încheierea Primului Război Mondial.
‘Mă adresez fiecărui român în parte, oriunde s-ar afla, în ţară sau în lumea largă. Astăzi, în a unsprezecea zi din cea de-a unsprezecea lună a anului, la ora unsprezece, întreaga umanitate comemorează un secol de la încheierea Marelui Război, o tragedie care a costat peste nouă milioane de vieţi, pe întreg globul pământesc. România a pierdut acum o sută de ani mai bine de o jumătate de milion de oameni de toate vârstele, dintr-o populaţie totalizând 7,5 milioane de locuitori. Vă chem să trăim în această dimineaţă un moment de comuniune, în suflet şi în gând. Fiecare dintre familiile noastre a avut o victimă în anii cumpliţi ai Primului Război Mondial. Fiecare dintre familiile noastre a fost în doliu, acum un secol. Suferinţa şi sacrificiul strămoşilor noştri ne leagă astăzi în omenie, speranţă, compasiune şi toleranţă. Şi în mândrie. Ca orice profundă suferinţă, tragedia celor de acum o sută de ani are în ea ceva înălţător şi dătător de curaj’, afirmă Majestatea Sa Margareta, potrivit unui comunicat al Casei Regale.
Custodele Coroanei reaminteşte că este şi ‘un moment de reculegere în memoria celor care, pentru Naţiune şi Coroană, au sacrificat totul’.
‘În ciuda superiorităţii forţelor ostile, românii au rezistat şi au atins, în numai doi ani, idealul suprem, consolidându-şi identitatea şi viitorul. Fidelitatea cu care românii s-au adunat în jurul Coroanei a fost temelia luptei politice şi diplomatice a oamenilor de stat pentru recunoaşterea unirii şi consolidarea influenţei româneşti în Europa. Se spune adesea că românii au fost norocoşi să aibă o regină precum Maria şi un suveran loial precum Ferdinand I, străbunicii mei. Se poate spune însă şi contrariul: Ferdinand I şi Maria au fost norocoşi să aibă un astfel de popor. Aşa să ne ajute Dumnezeu!’, îşi încheie Custodele Coroanei mesajul.
Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu şi principesa Maria au ajuns vineri cu Trenul Regal în Gara Constanţa.
Ei au călătorit spre Dobrogea, în cinstea împlinirii a 140 de ani de la alipirea acestui teritoriu la ţara mamă.
Custodele Coroanei, Margareta, este totodată şi preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, prilej pentru voluntari să o întâmpine aşa cum se cuvine.
„Este o mare onoare pentru că președinta noastră, Majestatea sa Margareta – custodele Coroanei a României – ne vizitează. Vrea să cunoască absolut toate filialele Crucii Roșii Române. Chiar vom avea și un atelier, vom lucra împreună pentru un caz social la care intenționăm cât de curând să facem un spectacol pentru o fată din Năvodari care are o boală gravă. De data aceasta trebuie să spunem că vom avea produse care vor fi scoase la vânzare pentru acest caz – făcute și de către Majestatea sa”, a declarat pentru Radio Constanța directorul Crucea Roşie Constanţa, Carmen Lungu.
În Gara Constanţa, zeci de oameni i-au întâmpinat cu bucurie şi mândrie pe membrii familiei regale.
Membrii familiei regale se vor întâlni vineri cu militarii Forţelor Navale şi vor vizita fregata „Regele Ferdinand”.
Voluntarii Crucii Roşii au distribuit apă pentru persoanele care au avut nevoie şi au ajutat la distribuirea vederilor regale şi a cărţilor cu Majestatea sa.
Pianistul Gianluca Luisi, prezent la Constanța – “Mă consider, mai degrabă un muzician explorator, un ”wanderer”, nu neapărat călător, cum s-ar descrie în cel mai strict sens al cuvântului”
R: Gianluca Luisi, aveți un CV impresionant, suntem onorați să ne bucurăm de acest eveniment la Constanța! G.L: Mulțumesc, și eu sunt onorat...