CUMPĂNA: Lucrările de consolidare la malul prăbușit vor continua
Publicat de Adina Sîrbu, 25 aprilie 2023, 10:16
Lucrările de consolidare la malul prăbușit al Canalului Dunăre – Marea Neagră din dreptul comunei Cumpăna vor continua.
Directorul general al ACN, Dan Georgescu, ne-a declarat că inadvertențele dintre expertiza comandată de Administrația Canalelor și cea comandată de Primăria Cumpăna vor fi soluționate la întâlnirea pe care cei doi experți o vor avea săptămâna viitoare:
Dan Georgescu: Au fost câteva discuții, la un moment dat, și propuneri de a suspenda lucrările, dar la momentul ăsta s-a luat hotărârea, chiar ieri, în biroul domnului prefect, s-a luat hotărârea ca lucrările să continue și executantul are ce lucrări să facă până se împacă cei doi experți, să spun așa.
În urmă cu o lună, prefectul Constanței, Silviu Coșa, anunța că lucrările de consolidare la malul prăbușit din dreptul comunei Cumpăna s-au oprit la cota 46+, iar pentru continuarea lucrărilor de consolidare ar fi necesară și relocarea unor rețele edilitare:
Silviu Coșa: La această cotă există două particularități. Pe de o parte, este un mal foarte abrupt care, în opinia experților, ar pune în pericol atât lucrătorii, cât și stabilitatea malului, dacă s-ar continua așa cum este situația în momentul de față. Pe de altă parte, se află un bazin colector de ape uzate administrat de RAJA, aflat în proprietatea comunei Cumpăna, bazin care, fără să fie desființat, de asemenea, pune în pericol siguranța întregii lucrări, dar și a malului.
Expertul a recomandat, pe de o parte, relocarea unei părți a instalației de canalizare a comunei, cu o arie de afectare de aproximativ 600-900 de locuințe. Pe de altă parte, este vorba de 97 de locuințe aflate în aria de siguranță, locuințe aflate într-o zonă în care nu este posibilă efectuarea de săpături sau de lucrări.
În privința cauzelor care au determinat alunecarea de teren, Silviu Coșa a susținut că expertiza arată că prăbușirea a fost determinată de lucrări antropice.
Guvernul României a cheltuit până acum pentru consolidarea malului prăbușit în jur de 30 de milioane de euro.
Redactor: Dana Malciu/ Foto: arhivă