(AUDIO) Cât ne costă – principalele știri economice ale zilei, pe scurt
Publicat de monica.comsa, 9 ianuarie 2015, 14:03
Mai mult de jumătate din câştigul unei luni de muncă înseamnă taxe și impozite. Vărsăm bani la bugetul statului la fiecare pas: când mergem la magazin, când ne urcăm în maşină, când plecăm la serviciu sau când aprindem lumina acasă. S-a luat spre exemplu cazul unui bărbat de 35 de ani, care locuieşte la bloc, într-un apartament cu două camere, care are un salariu mediu pe economie şi conduce o maşină tot din clasa medie. Aproape 700 de lei îl costă lunar contribuţiile sociale, susţinerea fondului de şomaj şi impozitul pe venit. Pentru apartament plăteşte aproape 12 lei, iar impozitul pentru maşină îl costă încă 6 lei. La toate, se adună taxa pe valoarea adăugată pentru mâncare: încă 130 de lei pe lună. Întreţinerea, energia electrică şi serviciile costă alţi bani: TVA ul, accizele şi taxele puse de stat în facturile la utilităţi îi subţiază şi mai mult contul.
Sosirile şi înnoptările în structurile turistice au crescut în primele 11 luni din 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 6,4%, respectiv 4,8%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).
Rata şomajului a fost în noiembrie de 6,5%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,6 puncte comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi lună din 2013, numărul şomerilor reducându-se la 617.000.