Mai multe blocuri din Constanţa vor beneficia de lucrări de eficientizare energetică
Publicat de Doina Sirbu, 28 februarie 2024, 13:03
13 blocuri din municipiul Constanța vor beneficia de lucrări de eficientizare energetică. Pe lângă izolarea exterioară a clădirilor, vor fi refăcute toate instalațiile interioare și, în plus, vor fi montate panouri fotovoltaice. Rezultatul va fi scăderea consumului de energie pentru încălzire cu mai mult de jumătate. Vor beneficia de investiții similare și multe clădiri publice din oraș – sedii de instituții de învățământ și de cultură.
Şapte blocuri din zona Badea Cârțan, trei de pe strada Soveja și alte trei de la Casa de Cultură vor fi eficientizate energetic. Așa cum ați auzit, este vorba despre lucrări mult mai ample decât simpla izolare pe exterior cu polistiren. Conductele interioare, mai ales cele de la subsol, de exemplu, vor fi înlocuite și izolate corespunzător, pentru că, de obicei, pe acolo se pierde foarte multă căldură.
“Activitățile specifice proiectelor constau în reabilitarea termică a elementelor de anvelopare a clădirilor și măsuri de reabilitare și modernizare a sistemelor de instalații din clădiri, inclusiv cu sisteme alternative de producere a energiei termice și electrice din surse regenerabile”, spune Ionela Bărboi, purtător de cuvânt al Primăriei Constanța.
Deocamdată, proiectul este în stadiu incipient, cel birocratic. La finalizarea lucrărilor, proprietarii apartamentelor din blocurile respective ar trebui să plătească pentru încălzire mai puțin de jumătate decât în prezent.
“Conform Auditului energetic aferent imobilelor, se va reduce specific, consumul de energie finală pentru încălzire la un procent de aproximativ 40 la sută”, a mai spus Ionela Bărboi.
Primăria Constanța caută în permanență noi surse de finanțare pentru a extinde proiectul. Pentru cele din faza actuală, finanțată prin PNRR, beneficiarii nu trebuie să plătească nimic. Asociațiile de proprietari care vor să se înscrie trebuie să se adreseze Primăriei Constanța, iar selecția se va face pe baza unor criterii precise.
“Asociațiile de proprietari se pot adresa Serviciului logistic, asociații de proprietari și unități de învățământ preuniversitar din cadrul Primăriei, prin depunerea unei cereri de participare la program. Selecția se va face în conformitate cu criteriile specifice impuse de ghidurile aferente apelurilor de proiecte, spre exemplu vechimea clădirii, complementaritatea proiectului cu alte proiecte realizate în implementare sau în pregătire, gradul de racordare la sistemul centralizat de alimentare cu apă și căldură”, a declarat Ionela Bărboi, purtător de cuvânt al Primăriei Constanța.
Vicepreședintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Constanța, Ioachim Vasile Hârsescu, îi sfătuiește pe constănțeni să încerce să se înscrie într-un astfel de program, pentru că există, cel puțin teoretic, o minimă garanție a calității.
“Ar fi foarte bine dacă s-ar face printr-un program oficial de Primărie, că s-ar respecta niște standarde de calitate mult mai serioase. Așa se fac cam după ureche, nu se respectă grosimea necesară a stratului de polistiren. Plus că s-au găsit soluții cu un polistiren care să fie ignifugat, să nu ia foc. Din cauza asta, ceea ce se face așa pe cont propriu, nu cred că se respectă foarte mult o procedură foarte, foarte corectă, ca să spun”, a precizat vicepreședintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Constanța, Ioachim Vasile Hârsescu.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă