În primele trei zile Târgul Gaudeamus Litoral a fost vizitat de peste 5000 de persoane, spun organizatorii.
Sâmbătă, 14 august, au fost lansate volumele: „Duminica păpădiei“ (versuri) de Mihaela Meravei, publicat de Editura Ex Ponto, 2015, „De ce iubim?“ şi „Iubirea urcă muntele“ (romane), de Diana Dobriţa Bîlea.
Proiecțiile din seria ”Dobrogea sentimentală” au continuat și ieri cu fotografii ale Luciei Tarase.
Aceasta studiază din anul 2013 fotografia de concert, sub îndrumarea lui Davide Susa din Italia, specializat pe fotografia de jazz, cu numeroase premii JazzIt Awards.
Tot din 2013, Lucia Tarase este fotograf voluntar la Asociaţia „Dăruieşte aripi” din Constanţa și membru VSLO (Festivalul de arte vizuale „Vama sub Lumini de Oscar”), iar din 2015 este membru al Asociaţiei Foto Club CloseUp, Bucureşti.
Editura Eikon ramane prezenta constantă care animă serile târgului Gaudeamus Litoral, cu lansări de carte și recitaluri de chitară.
Duminică va fi extras Marele premiu al Tombolei GAUDEAMUS – zborul deasupra litoralului, oferit de Regional Air Services – Aeroportul Tuzla.
Târgul de Carte Gaudeamus Litoral | „Pași spre ferestre’’, „Timpul regăsirii – fiii Avdellei” sau ‚‚Poveștile Mării Negre’’, prezentate publicului în cea de-a patra zi a evenimentului – FOTO
Fotografia de artă te poate ajuta să înțelegi ce se află dincolo de aparențe: o esență a clipei, o clipă a mișcării și iată, autorul îți dezvăluie lucruri neștiute, pe care, poate, nici nu le bănuiai. Ce poți vedea? Un portret altfel al celui drag, al prietenului, al artistului preferat, al călătorului necunoscut sau un peisaj redescoperit de ochiul magic al aparatului.
Sub asaltul permanent al imaginilor de tot felul fotografia artistică îți poate dezvălui o lume care își păstrează farmecul în ciuda unei atitudini panicard-pragmatice pe care o adoptă destul de multe persoane astăzi.
Rândurile de mai sus sunt o introducere pretext la o emisiune radiofonică despre fotografie (vai, radioului îi trebuie totuși imagine). Doi artiști fotografi Lucia Tarase și Vladimir Brișcariu ( discipolul şi magistrul) au fost invitați în studioul de emisie Radio Constanța, la emisiunea „Stil de viaţă” realizată de Steliana Bajdechi și au povestit cu sinceritate și emoție despre o pasiune comună.
Cu câteva zile în urmă, la Constanța, a fost prezentată pentru prima dată o expoziție cu fotografie de concert.
Artiştii români şi străini din domeniul muzical au fost redescoperiţi prin intermediul imaginilor, în ipostaze emoţionante, surprinse de Lucia Tarase. Ea studiază din anul 2013 fotografia de concert, sub îndrumarea renumitului fotograf, Davide Susa din Italia, specializat pe subgenul de fotografie de jazz, cu numeroase premii JazzIt Awards. Tot din 2013 este fotograf voluntar la Asociaţia “Dăruieşte aripi” din Constanţa. A urmat cursul de fotografie în cadrul Şcolii Foto Professional (Constanţa), lector Vladimir Brişcariu (2012). A renunțat la o slujbă bine plătită într-o companie multinațională din București, pentru a se întoarce în orașul natal și a-și urma vocația.
Vladimir Brișcariu și-a deschis propria afacere cu aparatură electronică de fotografiere ultraperformantă la începutul anilor 90, când pe piață nu exista nimic asemănător. A dezvoltat afacerea, alături de fratele său, fără ezitări, cu eforturi uriașe, cu credite bancare într-o vreme de mare instabilitate financiară și a reușit nu numai să se impună în această zonă ci și să formeze o școală. Acolo a studiat, cum spuneam și Lucia Tarase:
Aşadar, fotografia devine artă atunci când autorul ei îmbină câteva conditii esenţiale: simţul estetic şi o tehnică impecabilă, la care se adaugă o sensibilitate aparte şi ştiinţa de a surprinde clipa magică, transformând-o în eternitate. Ceea ce, iată, la Constanţa se întâmplă!
Pentru prima dată, fotografia de concert, într-o expoziţie, la Constanţa
Publicat de ,
19 mai 2015, 16:01
Dacă vom căuta rădăcinile cuvântului fotografie, vom descoperi că, la origine, este vorba despre lumina pe care o … pictăm. Fotografia este o vrajă, este modul în care poţi să dai culoare amintirilor. Este un miracol care uneşte.
Fotografia devine artă atunci când autorul ei îmbină câteva conditii esenţiale: simţul estetic şi o tehnică impecabilă, la care se adaugă o sensibilitate aparte şi ştiinţa de a surprinde clipa magică, transformând-o în eternitate.
Puţini sunt însă fotografii care fac artă şi, din fericire, la Constanţa, există specialişti. Dar, sâmbătă, 23 mai, la Argo PUB, pentru prima dată la mal de mare, vom avea parte de o expoziţie cu fotografii de concert. Pentru prima dată, în Constanţa, artişti români şi străini din domeniul muzical vor fi redescoperiţi prin intermediul imaginilor, în ipostaze emoţionante, surprinse de artista Lucia Tarase.
Vizitatorii vor avea ocazia să admire imagini emoţionante, vii, pe care ochiul fotografei a reuşit să le surprindă într-un mod inedit, personal.
Participă la acest eveniment, artiştii: Corneliu Stroe, Roxana Stroe, trupa rock MADDRIVEN (membri: Gabi Nicolau, Tibi Duţu, Cristian Broască, Bogdan Costea, Cosmin Muja), Ionuţ Micu, Dorian Pîrvu, Silviu-George Covaci.
Vernisajul va fi susţinut de criticul de artă Geta Deleanu şi Vladimir Brişcariu, profesor la Şcoala de fotografie Foto Professional din Constanţa. Evenimentul este moderat de poeta Amelia Stănescu. Cei prezenţi vor asculta şi melodii interpretate de Andreea Dragu.
Lucia Tarase studiază din anul 2013 fotografia de concert, sub îndrumarea renumitului fotograf, Davide Susa din Italia, specializat pe subgenul de fotografie de jazz, cu numeroase premii JazzIt Awards. Tot din 2013 este fotograf voluntar la Asociaţia “Dăruieşte aripi” din Constanţa. A urmat cursul de fotografie în cadrul Şcolii Foto Professional (Constanţa), lector Vladimir Brişcariu (2012).
A participat la Expoziţia foto “Turcia în imagini “ (Centrul cultural turc “Yunus Emre”, Constanţa, România, 2013). Este membru VSLO (Festival de arte vizuale, “Vama Sub Lumini de Oscar”) din anul 2013, iar din 2015, membru al Asociaţiei Foto Club CloseUp, Bucureşti.
În 2014, colaborează la Proiectul fotografic naţional “Sculptori cu lucrări în România” şi tot anul trecut o întâlnim în calitate de organizator şi expozant la evenimentul tomitan “Fotografia în stradă”, pentru ca în 2015 să aibă onoarea de a se număra printre paticipanţii la “Salonul Fotografului Român” care a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucureşti (este premiată de GMB Computers, Constanţa). A obţinut Premiul II la Concursul foto internaţional organizat de Associazione Culturale “Elementi Dinamici” din Matera (Italia, 2014).
Foto credit: Foto Myphoto