Profil de interpret: Loredana Streche
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 decembrie 2016, 16:18
Născută pe 27 noiembrie 1989, în localitatea Corabia, județul Olt, Loredana Streche și-a impresionat apropiații pe când avea doar doi ani. De aici , până la primul premiu a fost doar un pas. La 6 ani a obținut locul I, în cadrul concursului Tip Top, din localitatea natală și ulterior devine solistă a Ansamblului „Dunărea” din Corabia, urmând în paralel, cursurile Școlii Populare de Artă Slatina secția – nai, la clasa profesorului Ion Baracu.
A urmat apoi cursurile Liceului de Muzică „Dinu Lipatti”, unde a studiat canto-popular, apoi a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București – Pedagogie muzicală și Masterul în cadrul aceleiași universități, în Educație Muzicală Contemporană.
In 2006, a imprimat primele piese, alături de Orchestra „Doina Gorjului”, condusă de maestrul Aurel Blondea, iar în anul 2011 a lansat primul album. Acesta se intitulează : „Ce mi-e drag, nu pot să spui” și conține 14 piese ( 9 vocale și 5 instrumentale).
Alături de aceste imprimări, interpreta deține 12 piese în arhiva Radio România, imprimate în anul 2013, cu Orchestra Radiodifuziunii Române, condusă de maestrul Adrian Grigoraș.
Incepând cu anul 2011, este profesor la clasa de Canto Popular, în cadrul Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti”- București, bucurându-se de multe realizări alături de elevii săi. Aceștia au făcut imprimări audio sub îndrumarea Loredanei Streche, au debutat în cadrul postului de radio – Radio România și în televiziune, și-au construit și consolidat un repertoriu autentic, obținând totodată și numeroase premii în concursuri naționale de folclor.
Loredana Streche colaborează cu ansamblul „Lăutarii” din Chișinău condus de maestrul Nicolae Botgros, „Orchestra Națională de Folclor Radio”, „Ciocârlia” ,cu „Doina Gorjului”, „Mugurelul” Chișinău, și altele. Este laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale, atât la categoria soliști vocali, cât și instrumentiști, dintre care amintesc – în 2008 Premiul I ” Mamaia” și Premiul I la „Olimpiada Națională de Muzică” Bacău, iar în 2009, Premiul I „Maria Tănase”, Premiul I „Festivalul internațional al cântecului de dragoste de-a lungul Dunării”, Brăila, Trofeul Festivalului „Strugurele de Aur”, Alba Iulia, Trofeul Festivalului „Sivu și Cosmin Golban”, Chișoda, Trofeul Festivalului „Miorița”, Harghita, Trofeul Festivalului „Inter-etnos folcloric.