Târgușor, jud. Constanța | Prima livadă de migdali din România se pregătește să culeagă roadele
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 octombrie 2018, 09:56
În comuna Târgușor din județul Constanța a fost înființată, în urmă cu patru ani, prima plantație superintensivă de migdali, pe o suprafață de 15 hectare, care de la anul vor începe să rodească.
- Redactor: Carmen SECUIU
Constănțeanul Florin Păun a apelat la tehnologul Liana Dumitru de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Constanța, care l-a sfătuit să își schimbe opțiunea de a înființa o livadă de nuc, deoarece migdalul se aclimatizează mai bine condițiilor pedoclimatice din Podișul Central al Dobrogei.
„Peste 240 de pomi la hectar este considerat cultură superintensivă. Noi am plantat dublu. Anul acesta suntem pe punctul de sistematiza o porțiune de 8,5 hectare cu fertilizare, urmând ca ulterior să terminăm toată livada. Suntem în reconversie pe agricultură ecologică“, ne spune Florin Păun.
Din cunoștințele sale, plantația sa de 15 hectare este prima de o asemenea capacitate înființată în Dobrogea după 1989. Concurență i-ar putea face doar o livadă de la Crucea, ai cărei pomi duc totuși povara unei bătrâneți de aproximativ 35 de ani.
Florin Păun și soția sa, Georgiana, au riscat mizând pe migdal. Au pornit la drum fără să știe mare lucru despre această specie de arbori, dar iată că, după 4 ani, sub atenta observație a specialistului Liana Dumitru, pariul dă roade.
„Am plecat de la ideea de a planta o livadă de nuci, după care ne-am reorientat spre migdal, pentru că este un pom mai pretabil pentru Dobrogea din punct de vedere pedoclimatic. În plus, perioada lui de creștere este puțin mai îndelungată decât a nucului, 4-5 ani, iar noi nefiind de meserie în momentul acela, am zis că avem timp să creștem odată cu livada, să învățăm odată cu livada. Tehnologul pe care l-am avut, doamna Liana Dumitru, ne-a dat ideea de migdal și ulterior ne-a ajutat cu sfaturi și cu mentenanță de profil“, dezvăluie Florin Păun.
Deși toamna aduce semne de rod bogat la Târgușor, belșugul din afacerea cu migdali mai are ceva de așteptat.
„Sperăm că din 2019 vom culege o parte din roadele livezii. Cel mai probabil ar începe să rodească în 2020. Primele migdale au apărut deja încă de anul trecut, dar nu a fost o producție economică. A fost un prerod, în care pomii au demonstrat că pot și că au posibilitatea de a rodi. Înseamnă că s-au prins, că sunt sănătoși, că își pot duce fructele și, implicit, să ne arate și nouă că sunt în stare să ne dea producția pe care sperăm noi s-o scoatem“, afirmă cu optimism Florin Păun.
Migdalele de la Târgușor, fiind cultivate în condiții eco, vor fi comercializate cel mai probabil în rețelele de supermarketuri și hipermarketuri din România, însă cultivatorii se așteaptă să poată pătrunde cu produsul lor special și pe piața europeană. De asemenea, să nu vă surprindă dacă veți întâlni migdalele de Târgușor comercializate inclusiv la târguri și expoziții de profil.