În medierea litigiilor bancare o mână de ajutor poate veni și din partea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din Sistemul Bancar. Interviu cu Lucian Fenoghen, directorul instituției
Publicat de , 14 ianuarie 2020, 12:00
Medierea disputelor dintre clienți și sistemul bancar a determinat înființarea unei instituții care să propună soluții de conciliere, pe cale amiabilă. Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din Sistemul Bancar (CSALB) a devenit astfel o instituție cu o cazuisitică bogată, căreia i se adresează în ultima vreme tot mai multe persoane.
Procedura propusă de CSALB se desfășoară în afara instanței de judecată și constă în intervenția unui conciliator care găsește împreună cu părțile soluțiile agreate pentru rezolvarea eventualelor diferende existente între clienți și sistemul bancar. Despre cazuistica aflată pe agenda de lucru a instituției, despre modalitatea de sesizare și termenele de soluționare a vorbit directorul CSALB, Lucian Fenoghen, într-un interviu realizat de Laurențiu Despina.
Care este tipologia cazurilor cu care se confruntă Centrul de Soluționare Aternativă a Litigiilor din Sistemul Bancar (CSALB)? În cursul anului trecut ați avut solicitări și din partea clienților din județul Constanța?
Liviu Fenoghen: Da, am avut cereri de soluționare din partea clienților din județul Constanța și, în general, tipologia solicitărilor adresate CSALB nu diferă de cea generală. În proporție covârșitoare, clienții care ni se adresează vor o scădere a efortului de plată în raport cu băncile sau IFN-urile, în contractele de credit încheiate cu acestea. Concret, este vorba de situații în care consumatorii nu-și mai pot îndeplini obligațiile de plată a ratelor din diferite motive obiective, pozitive sau negative: fie și-au pierdut locul de muncă sau a intervenit un cazde boală, ori în familie s-a născut un copil, iar veniturile au rămas aceleași. În consecință, caută o soluție de diminuare a efortului de plată.
Se poate obține acest lucru, și la fel au obținut și consumatori din județul Constanța, despre care m-ați întrebat, care în cursul anului 2019 au adresat 60 din cele 2117 cereri pe adresa CSALB. Unele dintre hotărârile obținute au avut ca soluționare fie diminuarea comisionului de administrare, fie reducerea nivelului de dobândă, care a îmsemnat, spre exemplu, o diminuare de 3.900 franci elvețieni, sau în alt caz s-a reușit o ștergere parțială de datorie, sau o restructurare de credit pe o perioadă de 36 de luni, s-a diminuat procentul de dobândă de la 23 % la 6%, s-au eliminat anumite comisioane astfel încât persoana respectivă a putut să-și îndeplinească obligațiile și să rămână în raporturi contractuale contractuale cu banca respectivă. Cam asta este tipologia, dar pot fi și probleme legate de popriri, deși nu este în mod special de competența noastră sau de plăți efectuate la operațiunile cu cardul etc.
Cum se pot adresa consumatorii pentru a le rezolva problemele ?
Liviu Fenoghen: Foarte simplu. În primul rând trebuie să rețină un număr de telefon : 021 9414, la care pot suna și obține mai multe informații de la colegii noștri care se ocupă de primirea sesizărilor, dar pot intra pe site-ul nostru, www.csalb.ro și de pe prima pagină vor fi orientați către o aplicație IT accesibilă 24 / 7, adică chiar și sâmbăta și duminica. Este un formular foarte simplu în care sunt înregistrate câteva date personale și fac mențiunea că aplicația respectă toate criteriile de protecție a datelor cu caracter personal, se prezintă pe scurt problemele sesizate de client în relația cu banca, fără a fi nevoie de a avea un limbaj juridic sau de specilitate. Se pot da aceste explicații în cuvinte simple, la îndemâna consumatorului. Odată completată această cerere ea este trimisă la secretariatul de procedură și mai departe către bancă sau IFN. Dacă banca sau IFN-ul decid să intre în procedura de conciliere, și este bine de reținut că, în ultima vreme, în număr din ce în ce mai mare, băncile decid să se implice în această procedură, având în vedere că este vorba de una voluntară, se desemnează aleatoriu un conciliator care va iniția discuții cu părțile și, la final, le va propune o soluție. Acea soluție, dacă este acceptată de părți, sau dacă mai este nevoie, se mai poate negocia, se va transforma într-o hotărâre care este pusă în executare de către bancă.
Care ar fi termenul de soluționare a acestor cazuri?
Liviu Fenoghen: Termenul legal este de 90 de zile din momentul în care se constituie dosarul, deci din momentul în care avem și acceptul băncii de a intra în procedura respectivă și de când se desemnează conciliatorul, dar media pe 2019 a fost de 55 zile, și acest termen este obținut chiar din datele aplicației IT de care am vorbit.
Interviu realizat de Laurențiu Despina / Foto – unsplash.com