FOTO – Studenţii Specializării Jurnalism a Facultăţii de Litere, în vizită la Radio România
Publicat de Adrian Băncilă, 3 noiembrie 2016, 18:29 / actualizat: 16 decembrie 2016, 15:50
Studenţii Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa au vizitat recent sediul Radio România, cu ocazia „Zilelor porţilor deschise”, eveniment ce a marcat aniversarea a 88 de ani de existenţă a instituţiei publice.
Radio România şi-a început emisia la 1 noiembrie 1928. Astăzi, este una dintre cele mai importante instituţii media, atât în ceea ce priveşte producţia de informaţie, cât şi a campanilor şi proiectelor culturale de anvergură pe care le-a derulat. Structurat pe mai multe departamente – România Actualităţi, România Cultural, România Muzical, Antena Satelor, România Internaţional şi studiourile regionale – radioul public reuşeşte să se adreseze unui public variat ca structură şi vârstă, fiind în acelaşi timp o voce a comunităţii.
Studenţii constănţeni şi-au început vizita la sediul Agenţiei de presă Rador, agenţie specializată în monitorizarea conţinutului media intern şi internaţional. Au continuat cu studiourile Radio 3Net Florian Pitiş, Antena Satelor, Bucureşti FM, studioul de Teatru radiofonic. La România Actualităţi, au avut şansa să intre în studioul de emisie chiar în timp ce se derula emisiunea „Prietenii de la 10”, moderată de Daniela Mihai Soare şi Ionuţ Dragu.
Un moment important a fost întâlnirea cu Răzvan Petre, playlist manager şi realizator al emisiunii matinale la Radio Bucureşti FM. Acesta le-a prezentat studenţilor profilul postului şi care sunt tendinţele în piaţa radio, prezent. „Acest post de radio face parte din reţeaua Radio România Regional ca şi celelalte staţii din Craiova, Cluj, Timişoara, Constanţa, Reşiţa şi Târgu Mureş. Este singurul post on air care se adresează unui public ţintă cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, iar ca format muzical aparţine categoriei contemporary hits radio. Celelalte posturi sunt orientate către alte categorii de vârstă şi sunt axate mai mult pe informaţie.”, a declarat Răzvan Petre. Totodată, realizatorul le-a recomandat viitorilor jurnalişti să-şi îndrepte atenţia către comunitate prin intermediul radioului local şi regional.
Studenţii s-au arătat încântaţi de ideea facilitării accesului în instituţii de profil în timpul studiilor. „Personal, m-a bucurat posibilitatea de a cunoaşte culisele unui radio care a făcut istorie, un radio pe care îl ascult din copilărie. Familiarizarea cu studiourile de radio reprezintă un avantaj pentru studentul care se pregăteşte să-şi înceapă o carieră în jurnalism dar care priveşte iniţial lucrurile doar din postura de ascultător, având o vagă idee despre ce presupune munca din spatele microfonului. Astfel de ocazii au avantajul de a ne forma o opinie corectă despre realitatea din teren, de a ne reduce teama inerentă faţă de noutatea activităţii jurnalistice şi, totodată, reprezintă o şansă de a cunoaşte jurnalişti consacraţi pe care doar i-am ascultat sau citit de-a lungul timpului.” a afirmat Monica Diaconu, una dintre studentele Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere.
Vizita la Radio România a constituit o etapă a workshop-ului „Radioul public. Istorie. Instituţionalizare şi evoluţie în context naţional şi european”, organizat de Universitatea „Ovidius” din Constanţa în colaborare cu Studioul Regional Radio Constanţa. Obiectivul principal al programului, care include mai multe workshop-uri, vizite de documentare şi o sesiune de comunicări ştiinţifice, este de a privi cu luciditate câmpul profesional şi de a identifica modele de succes, care pe lângă tehnologie şi logică digitală, să înscrie standarde publice în comunicarea jurnalistică.