TULCEA: Lipsă cronică de medici
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 ianuarie 2015, 14:49
Doar patru din cele opt unităţi administrativ-teritoriale izolate din Delta Dunării au, în momentul de faţă, medici de familie, sporul de care beneficiază aceştia urmând să se dubleze în luna aprilie, dacă Ministerul Sănătăţii va aplica procentul de majorare anunţat joi de ministrul Nicolae Bănicioiu, citat de Agerpres.
‘Încă de acum cel puţin patru ani, am făcut demersuri pentru introducerea sporului de izolare de 100% pentru medicii de familie care deservesc populaţia din localităţile izolate din Delta Dunării. Acest spor însă este insuficient, iar medicii refuză să se stabilească în aceste localităţi, astfel încât în momentul de faţă avem medici de familie în oraşul Sulina şi în comunele Sfântu Gheorghe, CA Rosetti şi Chilia Veche’ directoarea Direcţiei de Sănătate Publică, Laurenţia Militaru.
Ultimul medic de familie care a renunţat la contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a deservit populaţia din Maliuc.
‘Medicul avea un venit brut lunar de 5.000 de lei din care asigura salariul asistentei medicale, cheltuielile administrative legate de spaţiul în care funcţionează cabinetul, cele legate de deplasarea dintre Tulcea şi Maliuc care nu se poate face decât pe apă şi taxele şi impozitele la stat. Trebuie avut în vedere faptul că dorinţa primăriilor comunelor este de a avea în toate satele cel puţin o asistentă medicală, luând în considerare distanţa mare dintre localităţi’, a afirmat preşedinta CAS, Eugenia Vasile.
În plus, potrivit reprezentantei CAS, Primăria comunei Maliuc nu avea temei legal pentru a prelua cheltuielile legate de transportul medicului de familie între Tulcea şi Maliuc, astfel că singura posibilitate de a facilita stabilirea medicilor de familie în localităţile izolate din Delta Dunării o reprezintă dublarea sporului de izolare.
‘Probleme majore avem la Maliuc şi Crişan (localităţi situate pe braţul Sulina al Dunării n.red.), dar, de exemplu, la Pardina şi Ceatalchioi (localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării, nn) nu-mi amintesc să fi avut în ultima perioadă medic de familie, populaţia fiind înscrisă pe listele medicilor de familie din oraşul Tulcea’, a menţionat preşedinta CAS.
Potrivit calculelor Comisiei paritare a CAS Tulcea citate într-un comunicat de presă remis vineri de instituţia statului, în anul 2015 judeţul Tulcea are nevoie de încă 37 de medici de familie, în momentul de faţă populaţia judeţului fiind deservită de 99 de medici de familie.
‘Facem precizarea că la nivelul CAS Tulcea s-a făcut o simulare în ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor cu acordarea acestui spor de 200%, suma rezultată fiind nesemnificativă. Ne exprimăm încrederea că această modificare legislativă să intre în vigoare la 01.04.2015, odată cu noile contracte de servicii medicale pentru anul 2015’, se arată în comunicatul semnat de preşedinta CAS, Eugenia Vasile.
De foarte mulţi ani, autorităţile tulcene reclamă lipsa medicilor specialişti din judeţ, gradul ridicat de izolare a comunităţilor din Delta Dunării şi lipsa infrastructurii fiind probleme specifice zonei care par greu de depăşit de cei care ar dori să se stabilească aici.
Un posibil sprijin pentru atragerea medicilor specialişti îl reprezintă instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate, conducerea Consiliului Judeţean anunţând încă de anul trecut că pentru medici se are în vedere achiziţionarea unor mijloace de transport adecvate, maşini de teren şi ambarcaţiuni dotate medical.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, medicii de familie şi cei din ambulatoriu de specialitate din zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse între 100% şi 200% ca urmare a unui proiect care va fi pus în dezbatere publică şi care ar putea intra în vigoare la 1 aprilie